Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα Νο1 και στην παραγωγή χρυσού

Η Κίνα έθεσε τέλος στον αιώνα κυριαρχίας της Νοτίου Αφρικής στη βιομηχανία εξόρυξης χρυσού κι έγινε Νο1 του πλανήτη στην παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου. Ο ασιατικός δράκος είναι ήδη Νο1 στην παραγωγή αλουμινίου, ψευδαργύρου και μολύβδου, Νο2 στον κασσίτερο και στο Τοp 10 του χαλκού, του νικελίου και του αργύρου.

των Javier Blas από το Λονδίνο και Alec Russell από το Γιοχάνεσμπουργκ

Η Κίνα έθεσε τέλος στον αιώνα κυριαρχίας της Νοτίου Αφρικής στη βιομηχανία εξόρυξης χρυσού κι έγινε Νο1 του πλανήτη στην παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου.

Η παραγωγή χρυσού της Κίνας αναρριχήθηκε στο ρεκόρ των 276 τόνων πέρυσι, με αύξηση 12% από το 2006, ενώ η Νότιος Αφρική παρήγαγε 272 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας συμβούλων βιομηχανίας χρυσού GFMS.

Η Κίνα είναι ήδη κορυφαία στον κόσμο στην παραγωγή αλουμινίου, ψευδαργύρου και μολύβδου, η δεύτερη στον κασσίτερο και μεταξύ των 10 πρώτων στον χαλκό, στο νικέλιο και στον άργυρο.

Η κυριαρχία της στον χρυσό είναι αποτέλεσμα της αναρρίχησης 70% στην παραγωγή του μετάλλου κατά την τελευταία 10ετία και αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της προσπάθειας του Πεκίνου να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή εμπορευμάτων, ώστε να επιβληθεί στο αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών.

Οι τιμές του μετάλλου αυτή την εβδομάδα ανήλθαν στο ιστορικό ρεκόρ των 914 δολαρίων ανά ουγκιά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στην αποδυνάμωση του δολαρίου.

Όμως παρά την εκτίναξη των τιμών, η διεθνής παραγωγή χρυσού υποχωρεί, ειδικά στη Νότιο Αφρική, όπου η παραγωγή έχει μειωθεί στο ήμισυ κατά την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής, των αυστηρότερων ρυθμίσεων ασφαλείας και της ”εξουθένωσης” των ορυχείων.

Ο κ. Mark Bristow, Νοτιοαφρικανός διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο Λονδίνο Randgold Resources, δήλωσε: ”Δεν είναι ότι η Κίνα ξεπερνά τη Νότιο Αφρική. Η Ν. Αφρική ειναι που μένει πίσω από την Κίνα”. Από το 1905, η Ν. Αφρική υπήρξε η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στον κόσμο.

Ο κ. Philip Klapwijk, πρόεδρος της GFMS, δήλωσε ότι η μείωση της παραγωγής της Ν. Αφρικής, όπως και άλλων παραδοσιακών παραγωγών, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, είναι ένας από τους βασικούς λόγους ”που δεν αυξάνεται η παγκόσμια παραγωγή ως αντίδραση στις υψηλές τιμές”.

Μεταξύ 2000 και 2007, η εξόρυξη χρυσού διολίσθησε 6,7% μολονότι οι τιμές του μετάλλου μετακινήθηκαν από την περιοχή των 270 δολαρίων ανά ουγκιά σε πάνω από τα 850 δολ. ανά ουγκιά.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v