Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ ξεκινά ”μάχη” για στήριξη της ρευστότητας

Η ΕΚΤ ξεκινά σήμερα την παροχή ”απεριόριστου ύψους κεφαλαίων” στις αγορές πίστης, ευελπιστώντας ότι η νέα πρωτοβουλία της θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από την αντίστοιχη ”συντονισμένη παρέμβαση” των πέντε κορυφαίων κεντρικών τραπεζών της υφηλίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

των Ralph Atkins από τη Φρανκφούρτη, Gillian Tett από το Λονδίνο και Krishna Guha από την Ουάσιγκτον

Η έκτακτη βοήθεια στις αγορές εισήλθε σε μια εντελώς νέα φάση τη Δευτέρα (17/12) καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη θα προσφέρει απεριόριστο ύψος κεφαλαίων, με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που επικρατούν στις αγορές, σε μια ειδική ”επιχείρηση” που στόχο έχει την ενίσχυση της ρευστότητας καθώς το 2007 πλησιάζει στο τέλος του.

Η κίνηση-έκπληξη, η οποία ακολουθεί την ανακοίνωση για συντονισμένη παρέμβαση της περασμένης εβδομάδας από τις πέντε κορυφαίες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου, υποδεικνύει ότι η ΕΚΤ έχει απογοητευτεί από την αποτυχία να υπάρξει ”χαλάρωση” των προβλημάτων στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Παράλληλα η κίνηση της ΕΚΤ ακολουθεί την ανάλογη που πραγματοποίησε (τη Δευτέρα 17/12) η Fed προσφέροντας το ποσό των 20 δισ. δολαρίων στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, ενώ προτίθεται να προσφέρει επιπλέον 20 δισ. δολάρια έως το τέλος του έτους.

Οι αγορές πίστης μάλλον αδιαφόρησαν, με την αγορά ομολόγων να σημειώνει χαμηλούς όγκους συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα των δύο κινήσεων, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη (18/12).

Παράλληλα οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο υποχώρησαν, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, μετά τα θετικά στοιχεία για τις εισροές κεφαλαίων στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο και ”αρκετά” ώστε να καλύψουν το εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. George Bush προειδοποίησε, πάντως, ότι ”θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να υπάρξει σταθεροποίηση στη στεγαστική αγορά”, αλλά φρόντισε να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς πως ”έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική”.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, κ. Hank Paulson, διαφώνησε με την πρόταση του πρώην επικεφαλής της Fed, κ. Alan Greenspan, ότι θα ήταν καλύτερα να προσφερθούν χρήματα στους δανειολήπτες και όχι να υπάρξει ”πάγωμα” των επιτοκίων.

”Δεν νομίζω ότι αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι η παροχή χρημάτων από την κυβέρνηση”, υπογράμμισε ο κ. Paulson σε δηλώσεις του στο Fox Business Network.

Η κίνηση της ΕΚΤ θυμίζει αρκετά ανάλογη παρέμβαση που πραγματοποίησε στις 9 Αυγούστου, στις αρχές της πιστωτικής κρίσης. Αλλά η τότε παρέμβαση αφορούσε σε overnight δάνεια και όχι σε δάνεια με ορίζοντα αποπληρωμής δύο εβδομάδων.

”Πρόκειται για τον ερχομό του Αϊ Βασίλη, τουλάχιστον για όσους έχουν πρόσβαση”, σημειώνει ο κ. Erik Nielsen, οικονομολόγος της Goldman Sachs. ”Φροντίζουν να βοηθήσουν οικονομικά όσους δεν έχουν κατορθώσει να προσαρμόσουν τους ισολογισμούς τους στη νέα πραγματικότητα”.

Αντίθετη άποψη υποστηρίζει η κ. Julian Callow, οικονομολόγος της Barclays Capital, η οποία τονίζει ότι ”η ΕΚΤ πράττει απλώς το καθήκον της”.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι η νέα προσφορά κεφαλαίων θα ολοκληρωθεί στις 4/1/2008, αλλά με επιτόκιο το οποίο θα φτάνει στο 4,21%. Πριν από την ανακοίνωση το κόστος δανεισμού (με ορίζοντα αποπληρωμής δύο εβδομάδων) είχε φτάσει στο 4,9%, αλλά έπειτα από αυτήν υποχώρησε.

Επιπρόσθετα η ΕΚΤ επισήμανε ότι η κίνησή της αποτελεί μέρος του σχεδίου της για διατήρηση των πραγματικών επιτοκίων κοντά στο 4%.

Όμως η νέα παρέμβαση υποδεικνύει ότι η συντονισμένη κίνηση των πέντε τραπεζών την περασμένη εβδομάδα είχε περιορισμένη επίδραση στις αγορές, ενώ υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες διαφορές στον τρόπο δράσης μεταξύ ΕΚΤ, Fed και Τράπεζας της Αγγλίας.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v