Lex: Ασία και ενέργεια

Το τεράστιο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εταιρίες της Ασίας προκαλεί αρκετές συγκρίσεις με το ανάλογο καθεστώς που επικράτησε στη δεκαετία του ’90. Τότε δεν υπήρξε happy-end. Σήμερα, άραγε, θα αλλάξει η ”υπόθεση του έργου”;

Οι επενδυτές…κάνουν ουρά για να βρεθούν στην Ασία. Αρκετές ενεργειακές εταιρίες βρίσκονται στον στόχο τους, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός προς εκτέλεση προγραμμάτων στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ηπείρου.

Τόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον ώστε περίπου 12 ενδιαφερόμενοι φρόντισαν να αποκτήσουν μερίδιο στην Tuas Power, εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σιγκαπούρη.

Ακόμη και στην περίπτωση του ηλεκτρικού δικτύου των Φιλιππίνων, στο οποίο έχουν συμβεί τέσσερα black-out, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, με αποτέλεσμα κινεζική κοινοπραξία να προσφέρει αυτήν την εβδομάδα τέσσερα δισ. δολάρια προκειμένου να αναλάβει τη διαχείρισή του για την επόμενη 25ετία.

Η επέλαση θυμίζει αρκετά τη δεκαετία του ’90, όταν πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επενδυτές φρόντισαν να επενδύσουν τεράστια ποσά στην ενεργειακή βιομηχανία της Ασίας, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ανάπτυξη των ”ασιατικών τίγρεων” (όπως χαρακτηρίζονταν οι οικονομίες της ηπείρου).

Αυτή η επέλαση είχε άδοξο τέλος, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση της περιόδου 1997-98 στην Ασία οδήγησε αρκετές ενεργειακές εταιρίες σε τεράστιες απώλειες.

Σήμερα, όμως, επικρατούν διαφορετικές συνθήκες. Πρώτον, οι ενδιαφερόμενοι είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό Ασιάτες, με τους Κινέζους να είναι η ισχυρότερη δύναμη. Άλλωστε, οι διεθνείς επενδυτές έχουν άλλες… δουλειές: οι Αμερικανοί φροντίζουν να επεκτείνουν τα δικά τους δίκτυα, ενώ οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε αναζήτηση ευκαιριών στη δική τους ήπειρο.

Δεύτερον, το επίπεδο ρίσκου έχει μειωθεί σε κάποιον βαθμό. Οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της προσφοράς κινήτρων, δεν φαίνονται πρόθυμες για ”παιχνίδια”. Οι επιχειρήσεις που αναζητούν επενδύσεις σε επικίνδυνες αγορές φροντίζουν να καλύψουν ενδεχόμενες απώλειες με αντίστοιχες τοποθετήσεις σε αγορές περισσότερο ώριμες.

Οι κυβερνήσεις της περιοχής, επίσης, προσπαθούν να περιορίσουν τα επίπεδα κινδύνου και ένα από τα κλασικότερα παραδείγματα είναι η Ινδονησία.

Τρίτον, οι νέοι αγοραστές φέρνουν μαζί τους και νέες τεχνολογίες, όχι παλαιές που δεν είναι τόσο αξιόπιστες, οι οποίες προσέφεραν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90.

Όμως, υπάρχει και ένα στοιχείο που είναι ύποπτα κοινό και στις δύο περιπτώσεις: οι υψηλές τιμές. Σύμφωνα με τη Citigroup, το κόστος φέτος στην αξία ξεπέρασε το ένα δολάριο ανά MW.

Με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μοιάζει να χαλαρώνει, καλό θα είναι οι επενδυτές να ελπίζουν πως οι αγοραστές δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ίδια κατάληξη της δεκαετίας του ’90.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v