Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ”συνδέσεις” νομισμάτων με το δολάριο

Το ενδεχόμενο αποσύνδεσης των νομισμάτων κάποιων ή και όλων των χωρών του Περσικού Κόλπου από το δολάριο σαφώς θα ασκήσει πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να επιφέρει την… καταστροφή.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη The Short View

Σε όλη την υφήλιο οι συνδέσεις μεταξύ νομισμάτων βρίσκονται υπό πίεση. Πιθανώς αυτό να φέρνει στον νου τις ίδιες κινήσεις που έλαβαν χώρα τη δεκαετία του ’90 στις αναδυόμενες αγορές, όμως υπάρχει μία βασική διαφορά: Τότε τα νομίσματα που συνδέονταν ”άρρηκτα” με το δολάριο έπρεπε να υποχωρήσουν, σήμερα πρέπει να ανατιμηθούν.

Η παραπάνω συνθήκη εξηγεί πολύ καλά τον μεγάλο ενθουσιασμό των συναλλαγματικών αγορών για τη σύνοδο (Gulf Co-operation Council – GCC) που πραγματοποιούν οι χώρες του Κόλπου και ολοκληρώνεται σήμερα 4/12. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα περισσότερα κράτη θα διακόψουν την ”άρρηκτη σύνδεση” των νομισμάτων τους με το δολάριο.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό το στοίχημα. Το Κουβέιτ, μέλος του GCC, διέκοψε τη σύνδεση του νομίσματός του με το δολάριο τον Μάιο. Τα υπόλοιπα κράτη βρίσκονται αντιμέτωπα με πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως εξαιτίας της ανόδου στις τιμές τροφίμων. Ένα αφύσικα φθηνό νόμισμα δεν αποτελεί και πολύ καλή ιδέα.

Πάντως δεν πρόκειται για συνθήκες που δημιουργούν κρίση. Όταν το Κουβέιτ αποσύνδεσε το νόμισμά του με το δολάριο, το συνέδεσε με ένα ”καλάθι νομισμάτων”, ενώ από τότε μέχρι σήμερα καταγράφει σταθερή ενίσχυση έναντι του δολαρίου.

Πρόκειται για μία εναλλακτική λύση την οποία αρκετοί υπουργοί Οικονομικών των κρατών του Περσικού Κόλπου έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα τους ”άρεσε” να υιοθετήσουν.

Εκ των μελών του GCC, μόνο το ριάλ της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στον δείκτη νομισμάτων της Federal Reserve, με βαρύτητα μόλις 0,8%. Σε περίπτωση, λοιπόν, που τα κράτη του Περσικού Κόλπου αποφασίσουν να αποσυνδέσουν τα νομίσματά τους από το δολάριο, θα ήταν σαφώς ένας επιπλέον παράγοντας πίεσης, αλλά όχι καταστροφή.

Εξετάζοντας την όλη υπόθεση από την πλευρά του επενδυτή των συναλλαγματικών αγορών, τα νομίσματα των κρατών του Περσικού Κόλπου βρίσκονται σε μια ”γλυκιά στιγμή”. Ο κίνδυνος για τα ”ώριμα” νομίσματα βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Ευνοούνται από την άνοδο της τιμής πετρελαίου. Ταυτόχρονα μοιάζουν με αγοραστικές ευκαιρίες.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και οι αγορές της περιοχής. Τα χρηματιστήρια υποχώρησαν 50% στις αρχές του 2006, ενώ σήμερα βρίσκονται 30% χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδά τους.

Όμως το μέλλον άλλων νομισματικών συνδέσεων θα έχει διαφορετικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, τα κεφάλαια που εισέρχονται στην αγορά του Χονγκ Κονγκ το τελευταίο διάστημα το πράττουν γιατί στοιχηματίζουν υπέρ της ανόδου του δολαρίου Χονγκ Κονγκ.

Ας μην ξεχνάμε ότι και η Κίνα, ως έναν βαθμό, αντιμετωπίζει τα ίδια θέματα με τις χώρες του Περσικού Κόλπου.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v