Lex: Αξιολογώντας τα hedge funds

Τα hedge funds επανέρχονται στο προσκήνιο, με διάφορους οίκους να πραγματοποιούν και πάλι αξιολογήσεις. Θεωρητικά είναι ”ευχάριστο” να υπάρχει κάποιος ”μπούσουλας” για τη διαχείριση κινδύνου. Όμως, υπάρχουν επικρίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται.

Τα hedge funds, που κάποτε είχαν ταλαιπωρηθεί από τους εξονυχιστικούς ελέγχους, εμφανίζονται πάλι στο προσκήνιο. Οι αξιολογήσεις των εισηγμένων hedge funds, τις οποίες πραγματοποιούν οίκοι αξιολόγησης, έχουν αρχίσει σταδιακά να επανέρχονται.

Η Moody’s δίνει πλέον αξιολογήσεις ”λειτουργικής ποιότητας”, που βασίζονται σε κριτήρια χρηματοδότησης, ρευστότητας και εταιρικής διακυβέρνησης. Οι Standard & Poor’s και Fitch συντάσσουν παρόμοιες εκθέσεις, συνοψίζοντάς τες σε μια γενική αποτίμηση της αντίστοιχης πιστωτικής ποιότητας.

Από τη σκοπιά του επενδυτή, θεωρητικά είναι ”ευχάριστο” να υπάρχει κάποιος ”μπούσουλας” που να αφορά στη διαχείριση κινδύνου. Ο φόβος όλων είναι άλλη μια Amaranth: Ένας ”ατίθασος” trader, που κινείται ”κάτω από το ραντάρ”.

Όμως, υπάρχουν αρκετές επικρίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται σήμερα οι αξιολογήσεις.

Πρώτο ζήτημα είναι τα ”υψηλά” κριτήρια επιλογής. Τα 13 από τα 14 funds που αξιολογούνται μέχρι στιγμής από τη Moody’s είναι μεγάλα, παλιά funds που έχουν ”κερδίσει” την κορυφαία αξιολόγηση ”OQ1”. Είναι δύσκολο να υπάρξει ένα πλαίσιο για την αριστεία, αν το μόνο που βλέπει κανείς είναι άριστα hedge funds.

Δεύτερον, η αξιολόγηση των οίκων σε οτιδήποτε άλλο εκτός εταιρικών ή κρατικών χρεογράφων είναι ανομοιόμορφη. Υπάρχουν, για παράδειγμα, σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις αξιολογήσεις δομημένων χρηματοοικονομικών προϊόντων, μετά την κατάρρευση της δευτερογενούς αγοράς στεγαστικών δανείων φέτος το καλοκαίρι.

Τρίτον, πολλά funds πωλούνται μέσω συμβούλων και fund of funds, που δεν είναι σίγουρο ότι θα ”δουν με καλό μάτι” μια ”επέμβαση” από τους οίκους αξιολόγησης.

Σε λίγα χρόνια από τώρα, αν ο ”κόσμος” των αξιολογούμενων funds επεκταθεί και στη συνέχεια διαστρωματωθεί, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να παρέχουν ένα χρήσιμο εργαλείο, ιδιαίτερα για μικρότερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα που δεν έχουν τα μέσα να πραγματοποιήσουν το δικό τους due diligence.

Εν τω μεταξύ, είναι απόλυτα λογικό οι ίδιοι οι οίκοι αξιολόγησης να προσπαθήσουν να διαφοροποιήσουν την πελατειακή τους βάση, δεδομένης της μείωσης των δομημένων ”οχημάτων”.

Μέχρι τότε, όμως, μια αξιολόγηση ”OQ1” δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα διαφημιστικό εργαλείο. Για να λειτουργήσει το concept, τα περίπου 10.000 funds παγκοσμίως θα πρέπει να αξιολογούνται και να ”περνούν από κόσκινο” όπως και τα χρεόγραφα, με βάση την επενδυτική ζήτηση.

Ο κλάδος των hedge funds δεν έχει ακόμα επιδείξει τη δέσμευσή του για μεγαλύτερη διαφάνεια. Και στην τρέχουσα ”μετενσάρκωσή” τους, οι αξιολογήσεις των hedge funds δεν θα κάνουν αυτή τη δουλειά.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v