Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μισογεμάτο ή μισοάδειο το βαρέλι πετρελαίου;

Με τη θεωρία του ”μισογεμάτου βαρελιού” ο πληθωρισμός των τιμών πετρελαίου δεν έχει υπερκεράσει την οικονομική ανάπτυξη. Με τη θεωρία όμως του ”μισοάδειου βαρελιού”, αν οι τιμές διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα ή και παραπάνω προς τα 100 δολάρια θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν από τη διεθνή οικονομία.

του John Authers, Investment editor

από τη στήλη The Short View

Οι τιμές του αργού πετρελαίου κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ και οι αγορές δείχνουν να αποδέχονται ότι το κάποτε απίστευτο επίπεδο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι σύντομα θα γίνει γεγονός.

Η επίδραση των τιμών του πετρελαίου στη δεκαετία του 1970 είναι θρυλική. Δημιούργησαν δύο φορές σοβαρές υφέσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο και απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια. Γιατί δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο με την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών;

Μια νέα έρευνα της κ. Veronique Riches-Flores της Société Générale υποδεικνύει ότι μέχρι σήμερα οι αγορές δεν φέρθηκαν ανόητα που αγνόησαν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Υποδεικνύει όμως επίσης ότι θα είναι δύσκολο να αντέξουμε περισσότερο υψηλές τιμές. Χρησιμοποιεί την έννοια του ”πετρελαϊκού βάρους” - του όγκου του πετρελαίου που αναλώνεται πολλαπλασιασμένο με τη μέση τιμή και διαιρεμένο με το ονομαστικό ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Από την εξίσωση προκύπτει το μερίδιο που αφιερώνει η παγκόσμια οικονομία για να αγοράζει πετρέλαιο.

Με βάση αυτή την ανάλυση, το πετρέλαιο ήταν πολύ φθηνό στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στην τρέχουσα δεκαετία, πριν πυροδοτήσει η εισβολή στο Ιράκ τη μακροχρόνια αύξηση στις τιμές του ”μαύρου χρυσού”.

Με την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται σταθερά, το πετρελαϊκό βάρος στα τέλη του β’ τριμήνου της φετινής χρονιάς κινείται αρκετά χαμηλά από τα επίπεδα που άγγιξε στα μέσα του περασμένου έτους (όταν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου πράγματι έδειχναν να επιβαρύνουν το χρηματιστήριο.) Δεν είναι ακριβότερο απ’ όσο ήταν το 2005. Οπότε έχουμε τη θεωρία του ”μισογεμάτου βαρελιού”: Ο πληθωρισμός των τιμών πετρελαίου δεν έχει ξεπεράσει την οικονομική ανάπτυξη.

Η κ. Riches-Flores έχει όμως και τη θεωρία του ”μισοάδειου βαρελιού”. Εάν οι τιμές διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα ή και παραπάνω προς τα 100 δολάρια, τότε θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν οι πρόσφατες τάσεις του ”μαύρου χρυσού”.

Με τιμή αναφοράς του OPEC στα 81 δολάρια, το προϊόν κινείται 45% υψηλότερα απ’ όσο έναν χρόνο πριν. Στα τέλη του β’ τριμήνου, το παγκόσμιο ονομαστικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί μόνο 13%. Με αυτόν τον τρόπο, το ”πετρελαϊκό βάρος” κινείται στα υψηλότερα επίπεδα μίας δεκαετίας και πλέον.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v