Μια σύνοδος G7 διαφορετική από τις άλλες

Θα μπορέσουν οι υπουργοί Οικονομικών του Group of Seven να προσφέρουν έναν καταλύτη για την ανάκαμψη του δολαρίου στη συνάντηση του σαββατοκύριακου; Οι σύνοδοι του G7 συνήθως δημιουργούν έντονη φημολογία εν αναμονή της συνάντησης, χωρίς καμία τελική επίδραση στις αγορές. Αυτή τη φορά όμως ίσως είναι διαφορετικά τα πράγματα.

του John Authers

από τη στήλη ”The Short View”

Θα μπορέσουν οι υπουργοί Οικονομικών του Group of Seven να προσφέρουν έναν καταλύτη για την ανάκαμψη του δολαρίου στη συνάντηση του σαββατοκύριακου; Οι σύνοδοι του G7 συνήθως δημιουργούν έντονη φημολογία εν αναμονή της συνάντησης, χωρίς καμία τελική επίδραση στις αγορές.

Υπάρχουν όμως αρκετές ελπίδες ότι τώρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Είναι η πρώτη φορά που συναντώνται οι επικεφαλής των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, μετά την πιστωτική κρίση.

Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης στο δολάριο και στις παγκόσμιες κινήσεις κεφαλαίων τώρα μόλις αρχίζουν να φαίνονται. Τα επίσημα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι οι κινήσεις κεφαλαίων στις ΗΠΑ τον Αύγουστο ήταν τραυματικές. Οι καθαρές πωλήσεις αμερικανικών χρεογράφων ύψους 69,3 δισ. δολαρίων ήταν τριπλάσιες από το προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίων εκροών που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 1990.

Αυτό προκαλεί την εύλογη σκέψη ότι ίσως έρθει σύντομα το σημείο στο οποίο οι ΗΠΑ θα νιώσουν υποχρεωμένες να κάνουν κάτι χειροπιαστό για να στηρίξουν το νόμισμά τους. Αν προσθέσουμε και τις ρητορείες των Γάλλων πολιτικών, που μεταφέρουν τις ανησυχίες των εξαγωγέων για το ισχυρό ευρώ, ίσως από αυτή τη σύνοδο του G7 να προκύψει κάτι παραπάνω από λόγια.

Οι κυνικοί παρατηρητές τονίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να πουν ότι επιθυμούν ένα ισχυρό δολάριο, άσχετα από το ποια είναι η πραγματικότητα, και ότι οι ευρωπαϊκές πιέσεις προέρχονται από τους πολιτικούς και όχι από τους ρυθμιστές της νομισματικής ζωής.

Ισχυρίζονται επίσης ότι οι πιο σημαντικοί παίκτες δεν συμμετέχουν καν στο G7. Το κινεζικό ρενμπίμπι έχει υποτιμηθεί έναντι του ευρώ φέτος, καθώς οι εξαγωγές προς την ευρωζώνη αυξάνονται. Αυτό ίσως είναι σημαντικότερο ζήτημα για την Ευρώπη απ’ όσο το αδύναμο δολάριο.

Και υπάρχει και η υπενθύμιση αυτής της εβδομάδας από την Ινδία ότι το αδύναμο δολάριο έχει επιπτώσεις πολύ μακρύτερα από το G7. Ο δείκτης της Ινδίας BSE Sensex υποχώρησε έως 8% μετά την είδηση ότι οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας θέλουν, όπως είναι κατανοητό, να περιορίσουν τις εισροές κεφαλαίων στα χρηματιστήρια.

Η ενδυνάμωση του δολαρίου θα εξυπηρετήσει μεταξύ άλλων στη συγκράτηση των υπερβολικών εισροών στις αναδυόμενες αγορές, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και οι κυνικοί παρατηρητές θα παρακολουθούν το G7 με περισσότερο ενδιαφέρον απ’ όσο συνήθως.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v