Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεωρίες... αισιοδοξίας από το ΔΝΤ

Παγκόσμια Οικονομική Αισιοδοξία: θα ήταν ένας αξιοπρεπής εναλλακτικός τίτλος για την Παγκόσμια Οικονομική Έκθεση που δημοσιεύει κάθε εξάμηνο το ΔΝΤ. Κάτω από την επιφάνεια, οι προοπτικές για τον επόμενο χρόνο δεν είναι τόσο ευχάριστες όσο τις περιγράφουν οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού.

Παγκόσμια Οικονομική Αισιοδοξία: θα ήταν ένας αξιοπρεπής εναλλακτικός τίτλος για την Παγκόσμια Οικονομική Έκθεση που δημοσιεύει κάθε εξάμηνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού πιστεύουν ότι το 2008 θα είναι ένα ακόμη έτος εύρωστης ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία -τουλάχιστον στην επιφάνεια. Λίγο πιο βαθιά, όμως, οι προοπτικές για τον επόμενο χρόνο δεν είναι τόσο ευχάριστες.

Η βασική πρόβλεψη του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία είναι ότι θα αναπτυχθεί 4,8% το 2008 από 5,2% που αναμενόταν στην έκθεση του Ιουλίου. Η υποβάθμιση για την αμερικανική οικονομία είναι βαθύτερη: Έχει μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,9%.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ υπολογίζονται βάσει της ισοτιμίας αγοραστικής ισχύος. Με αυτή τη μέθοδο δίνεται επιπλέον βαρύτητα στις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν αποδίδουν την πραγματική αγοραστική δυνατότητα της ρουπίας και του γουάν. Εάν χρησιμοποιήσουμε αυτές τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η πρόβλεψη του 2008 πέφτει στο 3,3%.

Η αγοραστική ισχύς είναι αυτό που έχει σημασία όσον αφορά στο επίπεδο διαβίωσης και οι προβλέψεις υποδεικνύουν λιγότερη μιζέρια στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αλλά οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι που έχουν σημασία για τις πλούσιες χώρες και αυτές δείχνουν ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα υποστούν πλήγματα. Η ανάπτυξη 1,9% στις ΗΠΑ θα επιφέρει αύξηση της ανεργίας και περαιτέρω μείωση κερδών, οπότε θα έχουμε περαιτέρω πλήγματα.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι υποβάθμισης. Στη βασική πρόβλεψη λαμβάνεται υπόψη ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα. Ποιος λέει ότι δεν θα επιδεινωθούν; Καθώς δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το μέγεθος των επιπτώσεων της κρίσης στην αγορά ακινήτων και η επίδραση των μειώσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve, οι προοπτικές για τις ΗΠΑ είναι αβέβαιες και η ανάπτυξη μπορεί να αποδειχτεί πολύ χαμηλότερη του 1,9%.

Το ΔΝΤ περιμένει ότι η δυναμική εσωτερική ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες θα καθοδηγήσει την παγκόσμια ανάπτυξη και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν η Κίνα και οι Ασιάτες γείτονές της θέλουν να καταναλώσουν περισσότερο, θα μπορέσουν να ισοφαρίσουν την αδυναμία των ΗΠΑ. Το εάν θα έχουν διάθεση να προσαρμόσουν την ανάπτυξη με απομάκρυνση από τις εξαγωγές, όμως, δεν είναι δεδομένο.

Υπάρχουν επίσης ερωτηματικά και για άλλες πηγές ζήτησης. Οι αμερικανικές εταιρίες, όσο δυνατοί κι αν είναι οι ισολογισμοί τους, θα μειώσουν τις επενδύσεις σε μια επιβράδυνση και δεν αποκλείεται το κραχ στα αμερικανικά ακίνητα να μεταδοθεί και στην Ευρώπη.

Η παγκόσμια οικονομία ήταν εύρωστη τα τελευταία χρόνια και οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν είναι πολύ διαφορετικές από τις υπόλοιπες αισιόδοξες εκτιμήσεις, αλλά πλέον έχουν γίνει εμφανείς οι κίνδυνοι στο περιγραφόμενο ευοίωνο τοπίο.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v