Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Η ένωση Bear Stearns - Citic

Η πρόθεση της κινεζικής τράπεζας Citic να αποκτήσει μερίδιο στην προσφάτως ”ταλαιπωρημένη” Bear Stearns δεν φαίνεται να ξαφνιάζει κανέναν. Άλλωστε και οι δύο θα κερδίσουν. Από τη μία πλευρά η κινεζική τράπεζα θα τοποθετήσει σε μια ώριμη αγορά μέρος των τεράστιων κεφαλαίων της και από την άλλη η Bear Stearns θα αποκτήσει μερίδιο στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη τραπεζική αγορά της υφηλίου.

Η φιλοδοξία της κινεζικής επενδυτικής τράπεζας Citic να αποκτήσει μερίδιο στην Bear Stearns πιθανώς να προκαλέσει κάποιες πολιτικές ανησυχίες στις ΗΠΑ, αλλά αυτές θα αφορούν περισσότερο στον ”ακατέργαστο” καπιταλισμό.

Η Citic Bank, ο όγδοος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Κίνας, πέρυσι πώλησε μερίδιο 5% στην ισπανική τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, έναντι 500 εκατ. ευρώ.

Αυτή η πώληση και η επακόλουθη δημόσια εγγραφή δημιούργησαν μια ”δεξαμενή μετρητών” για τη Citic και ένα σχετικά ικανοποιητικό ROE στο 9%, ενώ μέσω αυτών ακολουθεί τα βήματα τόσο των ανταγωνιστικών ομίλων στην Κίνα όσο και της ευρισκόμενης σε δύσκολη θέση Bear Stearns.

Η τοποθέτηση κεφαλαίων σε μια ”πιεσμένη” αμερικανική τράπεζα, σε συνδυασμό με την υπόσχεση για ενίσχυση θέσεων αλλά και άνοιγμα στη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική αγορά του κόσμου, καθιστά την προσπάθεια της Citic αρκετά λογική.

Η εξαγορά μεριδίου στην Bear Stearns ”ταιριάζει” με τις βασικές δραστηριότητες της Citic, ενώ η ”φουσκωμένη” τιμή διαπραγμάτευσής της αποτελεί παράγοντα που ”μετατρέπει” τη Wall Street σε αγοραστική ευκαιρία. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Citic διαπραγματεύεται 3,3 φορές υψηλότερα από τη λογιστική της αξία, ενώ η αντίστοιχη της Bear Stearns στο 1,3.

Είναι ακόμη νωρίς και σαφώς δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η μετοχή της Bear Stearns θα βιώσει μια ”ευτυχισμένη” περίοδο εάν ενωθεί με τη Citic. Και στο παρελθόν η τράπεζα είχε αναζητήσει αγοραστή από την Κίνα, ενώ καμία τράπεζα του πλανήτη δεν μπορεί να αρνηθεί την ευκαιρία να εισέλθει στην κινεζική αγορά.

Πιθανή συμφωνία, στην οποία θα περιλαμβάνονται ανταλλαγές μετοχών, παραμένει υπό διαπραγμάτευση και θα εξαρτηθεί τόσο από την τιμή όσο και από τη διάρθρωση.

Άλλωστε έχουν υπάρξει προηγούμενα ανάλογων συνεργασιών. Η Goldman Sachs φρόντισε να χρησιμοποιήσει προνομιούχες μετοχές όταν επένδυσε στην (κατόπιν αντιμέτωπη με ”ακραία” προβλήματα) ιαπωνική τράπεζα Sumitomo Mitsui Financial Group το 2003.

Πιο πρόσφατα η Bank of America απέκτησε προνομιούχες μετοχές της Countrywide. Οι προνομιούχες μετοχές, επίσης, μπορούν να λύσουν με ”απαλό τρόπο” το ακανθώδες θέμα που αφορά στο δικαίωμα ψήφου των Κινέζων μετόχων.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να αποτελέσει την έξυπνη χρηματοοικονομική κίνηση της τρέχουσας εβδομάδας. Και μάλιστα λαμβάνει χώρα με εξαιρετικά ”αμερικανικό τρόπο”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v