Το ΔΝΤ για την κρίση στην πραγματική οικονομία

Η πιστωτική κατάρρευση θα υποχρεώσει κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη να κάνουν σημαντικές αλλαγές στα σχέδια προϋπολογισμών, προειδοποίησε ο κ. Rodrigo Rato, ο απερχόμενος διευθυντής του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η πιστωτική συρρίκνωση είναι ”σοβαρή κρίση” που δεν έχει εκτονωθεί ακόμη.

του Krishna Guha από την Ουάσινγκτον

Η πιστωτική κατάρρευση θα υποχρεώσει κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη να κάνουν σημαντικές αλλαγές στα σχέδια προϋπολογισμών, προειδοποίησε ο κ. Rodrigo Rato, ο απερχόμενος διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Rato δήλωσε ότι η πιστωτική συρρίκνωση είναι ”σοβαρή κρίση” που δεν έχει περάσει ακόμη και θα συγκρατήσει την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.

”Οι ρυθμιστές δεν πρέπει να νομίζουν ότι τα προβλήματα θα περιοριστούν στα desks των τραπεζών”, τόνισε. ”Τα προβλήματα θα εκδηλωθούν στην πραγματική οικονομία και εντέλει στους προϋπολογισμούς - αυτό το λέμε συνέχεια στον κόσμο”.

Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στους ”Financial Times” όπου ο κ. Rato εμφανίστηκε να συμμερίζεται τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για την πτώση του δολαρίου, ένα θέμα που απειλεί να φέρει αναστάτωση στην ετήσια σύνοδο της Group of Seven και του IMF που πραγματοποιούνται μέσα στον μήνα.

Ο κ. Rato δήλωσε ότι το δολάριο είναι πλέον ”υποτιμημένο” με βάση πολλές μετρήσεις - μια δήλωση που θεωρείται μάλλον ασυνήθιστα ειλικρινής. Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εκδηλώνεται μεγάλη αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος. ”Δεν θα θέλαμε να δούμε ξαφνικές αλλαγές”, τόνισε.

Μολονότι η κρίση δεν θα συνεχίσει να μαίνεται με την ίδια ένταση όπως παλαιότερα, θα περάσουν ”μερικοί μήνες, ίσως να φτάσει το επόμενο έτος”, για να επιστρέψουν σε πιο ομαλά επίπεδα η ρευστότητα, η διαθεσιμότητα πιστώσεων και τα spreads κινδύνου”.

Ο κ. Rato δήλωσε ότι η κρίση στις αγορές ”θα έχει επίπτωση στην ανάπτυξη” και αυτό θα υποχρεώσει τους υπουργούς Οικονομικών να αναθεωρήσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Πολλοί είναι ιδιαίτερα απρόθυμοι να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, τόνισε.

Δεδομένου ότι οι ρίζες της πιστωτικής κρίσης βρίσκονται στις χρηματοοικονομικές αγορές των ”πιο εξεζητημένων” οικονομιών, τις επιπτώσεις θα νιώσουν ”πιο γρήγορα” οι ΗΠΑ και σε έναν βαθμό η Ευρώπη και η Ιαπωνία, παρά ο υπόλοιπος πλανήτης, τόνισε ο κ. Rato.

”Στις ΗΠΑ θα εκδηλωθεί επιβράδυνση”, δήλωσε. ”Η ανάπτυξη στην Ευρώπη δείχνει πιο εύρωστη απ’ όσο παλαιότερα και το ίδιο στην Ιαπωνία - αν και η Ιαπωνία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις δυνατότητές της”.

Προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν θα διαφοροποιηθούν πλήρως από τις ΗΠΑ. ”Όλοι θα νιώσουν τις επιπτώσεις”, δήλωσε.

Ο κ. Rato τόνισε ότι οι αναπτυσσόμενες αγορές με μεγάλα ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών θα είναι πολύ πιο ευάλωτες στις μεταβολές της διαθεσιμότητας και της τιμής των πιστώσεων σε σχέση με εκείνες όπου η κατάσταση είναι ”πιο ισορροπημένη”.

Ο κ. Dominique Strauss-Kahn, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, θα αναλάβει τα ηνία του ΔΝΤ από τον κ. Rato στα τέλη Οκτωβρίου.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v