Το ισχυρό ευρώ δεν είναι το ”απόλυτο κακό”

Πολιτικοί, τραπεζίτες και επιχειρηματίες εξακολουθούν να ”γκρινιάζουν” για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Πάντως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το ισχυρό ευρώ δεν φαίνεται να πλήττει τις θετικές προοπτικές της ευρωζώνης, ενώ οι ΗΠΑ είναι μάλλον εξ ανάγκης απρόθυμες να στηρίξουν το δολάριο.

του David Woo*

Η πρόσφατη διαμόρφωση του ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας του έχει προκαλέσει μια σειρά έντονων ανησυχιών. Μήπως το ευρώ είναι υπερτιμημένο; Αξίζει να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα; Σαφώς ερωτήσεις όπως αυτές θα επικρατήσουν στην επικείμενη σύνοδο των G7 στην Ουάσιγκτον.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ευρωζώνης ποτέ δεν βρίσκονταν σε καλύτερη θέση, συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη κατόρθωσε να ”αναδυθεί” από την παγκόσμια ύφεση, η οποία ακολούθησε τη φούσκα της υψηλής τεχνολογίας, με περισσότερο υγιή δημοσιονομικά, καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της παραγωγής και μικρότερη εξάρτηση στην υποχώρηση των αποταμιεύσεων των ιδιωτών.

Παράλληλα οι εξαγωγές της ευρωζώνης σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα (BRIC) είναι υπερδιπλάσιες –ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της– σε σχέση με τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου η ευρωζώνη έχει καλύτερη τοποθέτηση και θα ωφεληθεί πολύ περισσότερο από την ταχύτατη ανάπτυξη αυτών των οικονομιών.

Ακόμη και η συνεχιζόμενη, ακόρεστη δίψα της Κίνας για ενέργεια επηρεάζει λιγότερο την ευρωζώνη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Ο λόγος; Οι χώρες εξαγωγείς πετρελαίου φροντίζουν να αυξήσουν τις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, χρησιμοποιώντας τα πετροδολάριά τους.

Η Σ. Αραβία εισάγει τριπλάσιες ποσότητες ευρωπαϊκών προϊόντων σε σχέση με αμερικανικά, ενώ η Ρωσία δεκαπλάσιες.

Αν και είναι αρκετά νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, η ΕΚΤ μοιάζει να έχει εξέλθει περισσότερο ενισχυμένη μετά την τρέχουσα κρίση στις αγορές (και φυσικά εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τη χειρίστηκε) σε σύγκριση με τη Fed.

Σαφώς η συνεχιζόμενη μείωση της ”διαφοράς” μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιτοκίων (αυτή τη στιγμή στις 75 μονάδες βάσης) πέραν πάσης αμφιβολίας μπορεί να οδηγήσει ακόμη υψηλότερα το ευρώ.

Σε περίπτωση, δε, που η Fed αποφασίσει και νέα μείωση, τότε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μπορεί να φτάσει έως και το 1,50 δολάριο.

Με το δολάριο να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο αρκετών δεκαετιών και να μη φαίνεται ικανό να ανακάμψει, είναι απόλυτα κατανοητή η πίεση των Ευρωπαίων προς το G7. Όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πετύχουν οποιαδήποτε άμεση κινητοποίηση.

*Ο David Woo είναι επικεφαλής της μονάδας διεθνών συναλλαγματικών επενδύσεων στην Barclays Capital.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v