Το επικίνδυνο παιχνίδι της Κίνας με το γουάν

Οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Κίνας και η προσπάθεια «απαγκίστρωσης» από τις εξελίξεις στα χρηματιστήρια. Γιατί διαφοροποίησε την στρατηγική της μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Fed και πώς μπέρδεψε τους επενδυτές.

  • Του Tom Mitchell (Πεκίνο)
Το επικίνδυνο παιχνίδι της Κίνας με το γουάν

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBoC) ζάλισε και τράνταξε τις διεθνείς αγορές μετακινώντας τα γκολπόστ του γουάν. Εχοντας ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολαρίων τους τελευταίους μήνες σε μια φαινομενικά Σισύφειο προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα, δυο φορές αυτή την εβδομάδα έμεινε στο πλάι ενόσω υποχωρούσε.

Κι’ όμως πολλές κυβερνητικές αρχές χαιρέτησαν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αφήσει τις αγορές να οδηγήσουν το γουάν χαμηλότερα έναντι του δολαρίου. Σε αυτές περιλαμβάνεται το υπουργείο Εμπορίου με την παραδοσιακή ανησυχία για τους πιεζόμενους εξαγωγείς.

Οι επιπτώσεις όμως στις χρηματιστηριακές αγορές έχουν πολλαπλασιάσει την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ρυθμιστής της Κίνας που έχει αφεθεί να αγωνίζεται να περιορίσει τη ζημιά. Επιπρόσθετα, το αδύναμο γουάν, όπως μετράται έναντι των ρίσκων του δολαρίου πυροδοτεί μια σειρά υποτιμήσεων στην περιοχή.

Η PBoC παραδοσιακά απείχε από εμπλοκές στις αγορές μετοχών της χώρας οι οποίες προστατεύονται από την πανίσχυρη China Securities Regulatory Commission (CSRC).

«Η PBoC δεν θέλει να βρέξει τα πόδια της στην αγορά μετοχών γιατί είναι χαοτική και οι κανόνες αλλάζουν διαρκώς», τονίζει ο Chen Long, οικονομολόγος στην Gavekal Dragonomics. «Η PBoC χαίρεται που μένει μακριά και που αφήνει την CSRC να παίζει τον ρόλο του κλόουν».

Η CSRC δέχτηκε μπαράζ κριτικής για τα μέτρα στήριξης της αγοράς που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται. Σε μια ακόμα αντιστροφή, ο ρυθμιστής επιβεβαίωσε ότι θα επεκτείνει την απαγόρευση πώλησης τίτλων από μεγαλομετόχους που είχε προγραμματιστεί να λήξει την Παρασκευή, ενώ προχώρησε σε άρση του μηχανισμού διακοπής των συναλλαγών όταν η πτώση φτάνει το 7%.

Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο φοβούνται ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να απέτυχε να εκτιμήσει την δύναμη του δεσμού μεταξύ της νομισματικής πολιτικής και των χρηματιστηριακών αγορών της Κίνας η οποία μπορεί να την αναγκάσει για μια ακόμα φορά να προσφέρει μαξιλάρι απέναντι σε μια επιταχυνόμενη πτώση του γουάν έναντι του δολαρίου.

«Η άγρια κίνηση των αγορών δείχνει να είναι πέραν των προσδοκιών των αρχών», λέει ο Zhou Hao οικονομολόγος στην Commerzbank. Σημειώνει ότι υπήρξε «επιθετική παρέμβαση» την Τρίτη στην offshore αγορά, όπου το γουάν γενικά τελεί υπό διαπραγμάτευση σε discount έναντι της onshore αγοράς, οδηγώντας το γουάν από την ισοτιμία 6,76 γουάν το δολάριο στα 6,70.

Στην Κίνα η PBoC θέτει καθημερινά ένα μέσο σημείο για την ισοτιμία γουάν-δολαρίου γύρω από την οποία το κινεζικό νόμισμα επιτρέπεται να ανατιμηθεί ή να υποτιμηθεί όχι περισσότερο από 2%. «Το μέσο σημείο τις τελευταίες ημέρες μπορεί να δικαιολογηθεί», τονίζει ο Chen. «Είναι όμως αλήθεια ότι η PBoC υπήρξε πολύ περισσότερο ανεκτική στην υποτίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου. Υπήρξε αξιοσημείωτα σιωπηλή».

Ενώ αυτό φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες της PBoC– όπως είχαν εκφραστεί από κορυφαίους αξιωματούχους μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ- για νομισματική σταθερότητα και όχι «νομισματικό πόλεμο», οι αναλυτές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Chen σημειώνουν ότι δεν εμφανίζεται ασυμβατότητα.

Αντί να αλλάξει το στόχο για νομισματική σταθερότητα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας άλλαξε τον τρόπο μέτρησης του στόχου. Λίγο μετά την αύξηση επιτοκίων από την αμερικανική Fed στις 17 Δεκεμβρίου, η κεντρική τράπεζα υπογράμμιζε ότι θα παρακολουθεί στενά την κίνηση του γουάν έναντι ενός καλαθιού 13 νομισμάτων – το δείκτη CFETS RMB.

Αν και το γουάν καταγράφει πτώση άνω του 4% έναντι του δολαρίου από την 1η Νοεμβρίου, η μεταβολή του έναντι του μεγαλύτερου καλαθιού είναι πολύ πιο ήπια. «Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στο δείκτη, ενώ στην παρούσα φάση δείχνουν μια εμμονή με την ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου», αναφέρει ο Tao Wang, οικονομολόγος της UBS στην Κίνα.

Η έκταση αυτής της εμμονής καταγράφηκε στις ισχυρές πτώσεις του κινεζικού χρηματιστηρίου την Πέμπτη, πυροδοτώντας την αναστολή συναλλαγών, μόλις μισή ώρα μετά το άνοιγμα.

Μεταξύ των θεσμών που έχουν την ευθύνη ρύθμισης του κινεζικού χρηματοοικονομικού κλάδου, η κεντρική τράπεζα της Κίνας παραδοσιακά εμφανίζεται ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές ενός ισχυρού γουάν.

Ακόμη και όταν η κεντρική τράπεζα σόκαρε τις αγορές τον Αύγουστο με την υποτίμηση του γουάν, που μεταφράστηκε σε πτώση 1,9% έναντι του δολαρίου, ισχυρίστηκε ότι αντέδρασε απλώς σε σχετικές εκκλήσεις από το ΔΝΤ και μεγάλους εμπορικούς εταίρους να κινείται το νόμισμα περισσότερο με βάση τους νόμους της αγοράς. Όταν το γουάν δέχτηκε πιέσεις μετά την υποτίμηση, η κεντρική τράπεζα πούλησε συναλλαγματικά διαθέσιμα για να κρατήσει το γουάν σταθερό έναντι του δολαρίου.

Όμως η αύξηση επιτοκίων από τη Fed το Δεκέμβριο άλλαξε τους υπολογισμούς της τράπεζας. «Γιατί να σπαταλά διαθέσιμα υπερασπιζόμενη επίπεδα που δεν μπορεί να υπερασπιστεί;», διερωτάται ο κ. Chen, που προβλέπει ένα «βραχυπρόθεσμο σημείο ισορροπίας», στα 6,6-6,7 γουάν έναντι του δολαρίου.

«Η υποτίμηση (έναντι του δολαρίου) είναι εντός των προσδοκιών μας», προσθέτει ο κ. Wang που έχει προβλέψει ότι το νόμισμα θα κινείται στα 6,8 γουάν έναντι του δολαρίου στα τέλη του έτους.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v