Διχασμένος ο Opec...

Ο Opec ανησυχεί για την ταχεία μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου εν όψει της χειμερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά παραμένει διχασμένος όσον αφορά σε μια άμεση αύξηση στην προσφορά, σύμφωνα με αξιωματούχους του καρτέλ.

του Javier Blas από τη Βιέννη

Το καρτέλ των κρατών τα οποία εξάγουν ”μαύρο χρυσό”, που ελέγχει το 40% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής, υφίσταται ισχυρές πιέσεις από τα κράτη-καταναλωτές για αύξηση της προσφοράς, καθώς οι τιμές του πετρελαίου προσεγγίζουν τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.

”Υπάρχει συναίνεση στον Opec ότι θα πρέπει να γίνει κάτι για να αποθερμανθεί η αγορά, αλλά υπάρχει ακόμη ασυμφωνία όσον αφορά στο τι ακριβώς πρέπει να γίνει και πότε”, δήλωσε αξιωματούχος.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, θεωρείται ότι τάσσεται ευνοϊκά στην υπογραφή συμφωνίας αύξησης παραγωγής. Το Bασίλειο ανησυχεί για την ταχεία διολίσθηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ και πιστεύει ότι η χειμερινή ζήτηση θα είναι υψηλότερη από τις εκτιμήσεις του Opec. Η PFC Energy, εταιρία συμβούλων ενέργειας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι η Σ. Αραβία θα ταχθεί υπέρ μιας αύξησης στην παραγωγή της τάξης των 500 χιλ. – 1 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα.

Ο κ. David Kirsch, αναλυτής της PFC Energy, δήλωσε: ”Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να πείσει τους άλλους εκπροσώπους ότι μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροχρόνια υγεία της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης –κίνηση την οποία όμως θα είναι απρόθυμες να ακολουθήσουν οι άλλες χώρες”.

Ο κ. Ali Naimi, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, μέχρι χθες τηρούσε σιγή όσον αφορά στις επίσημες προτάσεις που θα κατατεθούν στη σύνοδο.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, ο ενεργειακός θεματοφύλακας των βιομηχανικών κρατών, προβλέπει ότι η πετρελαϊκή κατανάλωση θα εκτιναχθεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 86,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα στα 88,95 εκατ. βαρέλια κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Οι περισσότερες χώρες του Opec εμφανίζονται απρόθυμες να αποφασίσουν άμεσα αύξηση της παραγωγής, φοβούμενες ότι η πιστωτική συρρίκνωση θα επιβραδύνει τις οικονομίες και την κατανάλωση πετρελαίου. Αντί γι’ αυτό, θέλουν να περιμένουν έως τον Δεκέμβριο, όταν θα έχει ξεκαθαριστεί καλύτερα η επίδραση της αναταραχής στις αγορές στη ζήτηση ενέργειας.



Ο κ. Mohammed al-Hamli, προεδρεύων του καρτέλ και υπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ότι η προσφορά του Opec είναι επαρκής και απέδωσε τα όποια προβλήματα προσφοράς στα διυλιστήρια και στις γεωπολιτικές εντάσεις. Το Ιράκ και η Ινδονησία τάσσονται υπέρ της άμεσης αύξησης της παραγωγής.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι μια λύση είναι ο Opec να δηλώσει ότι θα αυξήσει την παραγωγή στην επόμενη υπουργική σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Με αυτόν τον τρόπο θα καθησυχάσει τις αγορές, ενώ θα δοθεί και το απαραίτητο περιθώριο κινήσεων σε περίπτωση που μειωθεί η ζήτηση πετρελαίου.

”Ίσως είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση για άμεση αύξηση της παραγωγής, αλλά οι περισσότερες χώρες συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα πως θα αντληθεί περισσότερο πετρέλαιο σε μεταγενέστερο χρόνο”, δήλωσε ένας αξιωματούχος του καρτέλ.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v