Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αγώνας δρόμου” για πώληση δανείων $250 δισ.

Οι τράπεζες έχουν στα ταμεία τους δάνεια ύψους 250 δισ. δολαρίων, τα οποία έχουν υποσχεθεί σε εταιρείες private equity, προκειμένου αυτές να πραγματοποιήσουν μοχλευμένες εξαγορές. Ήδη αρκετές επενδυτικές τράπεζες αλλά και hedge funds συγκεντρώνουν κεφάλαια για αγορά αυτών των δανείων, αλλά με φθηνότερο αντίτιμο από ότι αρχικά προβλεπόταν.

των James Mackintosh από Λονδίνο και Ben White από τη Ν. Υόρκη

Hedge funds, εταιρείες private equity αλλά και επενδυτικές τράπεζες προχωρούν σε ”μάζεμα” αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς θεωρούν ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πωλήσουν φθηνά δάνεια ύψους 250 δισ. δολαρίων τα οποία έχουν ”υποσχεθεί” σε μοχλευμένες εξαγορές.

Οι Goldman Sachs, Lehman Brothers, Apollo, Texas Pacific, Blackstone, GLG Partners, Oaktree Capital και Blue Mountain είναι μεταξύ των ομίλων που ζητούν κεφάλαια από τους επενδυτές, κυρίως για λογαριασμό ”ειδικών” funds τα οποία έχουν ορίζοντα λειτουργίας από ένα έως δύο έτη.

Όπως σημειώνει ένας διαχειριστής κεφαλαίων, ”υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες καθώς στις τράπεζες έχει συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός χρεών που πρέπει να πωλήσουν. Οφείλουν να βρουν επενδυτές γι’ αυτά αλλά λόγω της κρίσης θα πρέπει να τα πωλήσουν αρκετά φθηνότερα απ’ ότι αρχικά υπολόγιζαν”.

Τα υψηλής ποιότητας senior securities loans διαπραγματεύονται προς 95 σεντς ανά δολάριο, ενώ αρκετά δάνεια που αφορούν μοχλευμένες εξαγορές έχουν ακόμη πιο χαμηλή αποτίμηση.

Με τα yields να διαμορφώνονται μεταξύ 3% και 4% υψηλότερα από το Libor οι διαχειριστές υπογραμμίζουν προς τους επενδυτές ότι τα εν λόγω επενδυτικά ”εργαλεία” θα προσφέρουν υψηλές αποδόσεις και μάλιστα με χαμηλό ρίσκο.

Εάν η προσπάθεια των ομίλων επιτύχει, τότε και οι τράπεζες θα ”ανακουφιστούν” καθώς θα κατορθώσουν να πωλήσουν τα συγκεκριμένα δάνεια, προοπτική η οποία είχε καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη, μετά την κρίση στις πιστωτικές αγορές ανά την υφήλιο.

Στόχος της Lehman, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον όμιλο, είναι η συγκέντρωση περί των δύο δισ. δολαρίων, ενώ για την Oaktree κοντά στα πέντε δισ. δολάρια. Η GLG ”αναζητά” κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες προσπαθούν να ”πείσουν” τους επικεφαλής των private equity να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων που είχαν ”κλείσει” για την παροχή δανείων που αφορούν μοχλευμένες εξαγορές.

Όμως δεδομένου ότι πλησιάζει η στιγμή που οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν αγοραστές για δάνεια ύψους 250 δισ. δολαρίων – μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η εξαγορά της First Data από την KKR – μάλλον τελικώς θα πεισθούν να τα πωλήσουν έστω και φθηνότερα απ’ ότι αρχικά υπολόγιζαν, προκειμένου αυτά να μην…μείνουν στα ταμεία και φυσικά στους ισολογισμούς τους.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v