Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Αποτιμήσεις διεθνών τραπεζών

Είναι φθηνές οι διεθνείς τράπεζες; Μετά το σκάσιμο της τελευταίας φούσκας, οι τραπεζικές μετοχές άρχισαν να κλυδωνίζονται στις αρχές του 2001. Εφθασε όμως ο Μάρτιος 2002 για να κατακρημνιστούν οι πραγματικές λογιστικές αξίες, πέφτοντας 25% μέσα σε ένα τρίμηνο. Και τότε μόνο, έγινε ράλι στις τιμές μετοχών.

Αν μη τι άλλο, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν καλύτερη εμφάνιση από τους κατασκευαστές σπιτιών. Από κάθε άλλη άποψη όμως, ο κλάδος έχει μείνει κοντά στον ”πάτο” της εμφάνισης του S&P 500 στο έτος μέχρι σήμερα, με πτώση 14%.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποχωρήσει κατά το ήμισυ αυτού του ποσοστού και στην Ευρώπη οι κλάδοι ακίνητης περιουσίας είναι οι μόνοι με χειρότερη εμφάνιση.

Ανάλογη είναι η εικόνα στο μεγαλύτερο τμήμα της Ασίας. Ορισμένα ονόματα έχουν πολύ χειρότερη εμφάνιση από άλλα: η Lehman Brothers και η Bear Stearns έχουν χάσει το ένα τρίτο της αξίας τους, ενώ η Macquarie Bank στην Αυστραλία έχει χάσει το 25% της μετοχικής της αξίας από τον Μάιο.

Είναι φθηνές οι διεθνείς τράπεζες; Βάση κερδοφορίας, οι αποτιμήσεις διαμορφώνονται κοντά σε χαμηλά 20ετίας. Η αναλογία τιμής/κέρδους του δείκτη Datastream World Banks διαμορφώνεται στις 12,4 φορές. Μόνο δύο φορές στην ιστορία έχει πέσει χαμηλότερα: στο ναδίρ του προηγούμενου χρηματιστηριακού κραχ στα τέλη του 2002 και περιοδικά κατά την διάρκεια της ρωσικής/LTCM κρίσης του 1998.

Ορισμένοι επικεφαλής επενδυτικών τραπεζών επιμένουν ότι τα σημερινά πιστωτικά προβλήματα έχουν περιορισμένη επίδραση στην κερδοφορία. Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές στα χρηματιστήρια εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Στο κάτω-κάτω, πέντε μήνες μετά την κατάρρευση της LTCM, τα κέρδη των διεθνών τραπεζών υποχώρησαν 20%.

Βάση λογιστικής αξίας, η υπόθεση των τραπεζών είναι ακόμη χειρότερη. Ο λόγος τιμής/λογιστικό κέρδος ειναι 2,1 φορές -μόλις 10% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την ευρωστία της κεφαλαιακής βάσης. Η διεύρυνση των ενεργητικών, με την συμμετοχή στους ισολογισμούς μοχλευμένων πιστώσεων και δομημένων πιστωτικών εργαλείων, ίσως δημιουργήσει ανάγκες περισσότερων κεφαλαίων.

Μετά το σκάσιμο της τελευταίας φούσκας, οι τραπεζικές μετοχές άρχισαν να κλυδωνίζονται στις αρχές του 2001. Εφθασε όμως ο Μάρτιος 2002 για να κατακρημνιστούν οι πραγματικές λογιστικές αξίες, πέφτοντας 25% μέσα σε ένα τρίμηνο. Και τότε μονο, έκαναν πραγματικό ράλι οι τιμές των μετοχών.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v