Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κεντρικές τράπεζες και η διαχείριση της κρίσης

Η τρέχουσα κρίση που εξακολουθεί να ταλανίζει τις αγορές αντιμετωπίζεται με τον ορθό τρόπο από τις Κεντρικές Τράπεζες. Μέχρι στιγμής μοιάζουν να αποφεύγουν τον κίνδυνο να υποκύψουν στις ”σειρήνες” των αγορών και να αλλάξουν άρδην τη νομισματική τους πολιτική. Άλλωστε οι έως τώρα επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία δεν φαίνονται και τόσο ισχυρές.

του Stephen Lewis, αναλυτή της Insinger de Beaufort,

από τη στήλη ”The View of the Day”

Η συνεχιζόμενη κρίση στις διεθνείς αγορές είναι ικανή να αλλάξει άρδην την τακτική την οποία εφαρμόζουν οι δανειστές, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο κ. Stephen Lewis, αναλυτής της Insinger de Beaufort.

”Η κατάρρευση του Long-Term Capital Management προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε όσους είχαν επενδύσει στο συγκεκριμένο hedge fund, αλλά οι περαιτέρω επιπτώσεις από αυτή την πορεία δεν ήταν τόσο ισχυρές. Η χρηματιστηριακή κρίση του 1987 όντως μείωσε σημαντικά τον προσωπικό πλούτο αρκετών επενδυτών, αλλά τελικά σε εύλογο χρονικό διάστημα ”πέρασε” μετατρεπόμενη σε μια κακή ανάμνηση”, επισημαίνει ο αναλυτής.

Η τρέχουσα κρίση, όμως, σύμφωνα πάντα με τον κ. Stephen Lewis, θυμίζει περισσότερο την αντίστοιχη στη διετία 2001 - 2002 και ως εκ τούτου θα κρατήσει σε επιφυλακή τους επενδυτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

”Οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από την κρίση την περίοδο 2001-02 ήταν τόσο σημαντικές ώστε ανάγκασαν τη Fed να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 1%. Παράλληλα τα σκάνδαλα που ακολούθησαν ”αφαίρεσαν” αρκετή από την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την επιχειρηματική Αμερική. Σήμερα, η δυσπιστία παραμένει μόνο έναντι του χρηματοοικονομικού κλάδου, ο οποίος εισήλθε στην κρίση μάλλον με υπεροψία”, σημειώνει ο κ. Lewis.

Όμως υπάρχει ένας παράγοντας που καθιστά τις αμερικανικές εταιρίες περισσότερο ”ανθεκτικές” στην κρίση σε σύγκριση με την αντίστοιχη ικανότητά τους το 2001-02. Σήμερα διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα μόχλευσης και παράλληλα δεν βρίσκονται άνευ ”ικανών αντιστάσεων” αντιμέτωπες με την κρίση.

Ποιος είναι ο κυρίαρχος κίνδυνος, όμως, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Stephen Lewis; Η πιθανότητα η νομισματική πολιτική να μην είναι η ορθή και οι κεντρικές τράπεζες να παρασυρθούν από τις ”σειρήνες” των αγορών. ”Μέχρι στιγμής”, πάντως, σημειώνει ο αναλυτής, ”οι κεντρικές τράπεζες έχουν αντιδράσει με τον ορθό τρόπο και έχουν αποφύγει να ευθυγραμμίσουν τη νομισματική τους πολιτική με τις όποιες απαιτήσεις των αγορών”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v