Οι αγορές είναι ”ευάλωτες” στις κακές ειδήσεις

Οι αγορές μοιάζουν ικανές να ξεπεράσουν την οξύτατη κρίση των τελευταίων εβδομάδων και να ακολουθήσουν αρχικά πορεία σταθεροποίησης και κατόπιν ενίσχυσης. Όμως εξακολουθούν, ως φαίνεται, να είναι ”ευάλωτες” σε κάθε κακή είδηση, γεγονός που αποτυπώνεται και στην έντονη αστάθεια αρκετών μετοχών.

του John Authers, Investor Editor,

από τη στήλη ”The Short View”

Η επιλογή της σωστής στιγμής είναι το παν. Εάν είχατε προχωρήσει σε αγορά μετοχών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) στις 16 Αυγούστου, όταν δηλαδή εξαπλωνόταν η κρίση στις αγορές χρήματος, τώρα θα είχατε κέρδος κοντά στο 8%. Το ίδιο ακριβώς κέρδος θα είχατε εάν είχατε αγοράσει μετοχές του FTSE 100 μόλις άνοιξε η αγορά στις 17 Αυγούστου.

Εάν, όμως, αργήσατε έστω και λίγες ώρες και προτιμήσατε να αγοράσετε μετά την ανακοίνωση από τη Fed ότι προχωρά σε μείωση του προεξοφλητικού της επιτοκίου, τότε τα κέρδη σας από τον S&P 500 υποχωρούν στο 2%, ενώ από τον FTSE 100 στο 2,5%. Εάν, δε, είχατε αγοράσει λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος) στις 15/8 είτε στον S&P 500 είτε την επόμενη ημέρα στον FTSE 100 το κέρδος σας θα ήταν και από τους δύο δείκτες κοντά στο 2,7%.

Ως εκ τούτου η ”επαναφορά” των μετοχικών αξιών είναι αποτέλεσμα απλώς της μείωσης του πανικού, σε συνδυασμό με την αναμονή ότι η Fed θα μειώσει και το βασικό της επιτόκιο; Ή μήπως είναι μια πραγματική και με γερές βάσεις ανάκαμψη;

Με τη σταθερή ανάκαμψη και των αγορών χρήματος, όπου τα yields των βραχυπρόθεσμων ομολόγων έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεφύγει από τον πειρασμό να πιστέψει ότι ”όλα πέρασαν”.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι μετοχές που είχαν ξεπεράσει σε απόδοση τις αγορές πριν από τη 19η Ιουλίου και ταυτόχρονα αυτές που δέχτηκαν τα ισχυρότερα πλήγματα προέρχονται από τον κλάδο πρώτων υλών. Κλασικό παράδειγμα η CVRD εκ Βραζιλίας, η οποία μέχρι τα μέσα Ιουλίου είχε σημειώσει άνοδο 93%, κατόπιν υποχώρησε 28% για να ανακάμψει κοντά στο 25%. Αυτή η πορεία, όμως, είναι μια αντίδραση πανικού και όχι μια αντίδραση που στηρίζεται στα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της εταιρίας.

Σύμφωνα με τους απαισιόδοξους, η τρέχουσα πορεία των αγορών θυμίζει πολύ εκείνη του 1998. Πρώτα έλαβε χώρα η ρωσική κρίση και κατόπιν έφτασε η κατάρρευση του hedge fund Long-Term Capital Management. Το διάστημα που μεσολάβησε από την κρίση στη Ρωσία έως την κατάρρευση του hedge fund, οι αγορές φαινόταν ότι είχαν τη δύναμη να ανακάμψουν. Τελικά, όμως, η πρώτη κακή είδηση τις ”έσπρωξε” εκ νέου χαμηλότερα. Και σήμερα, σημειώνουν οι ίδιοι, οι αγορές βρίσκονται στην ίδια κατάσταση: Κάθε κακή είδηση μπορεί να αναστρέψει την πορεία τους.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v