Γιατί τα ομόλογα... τρελάθηκαν

O ρόλος του εφησυχασμού και των λανθασμένων υπολογισμών της αγοράς, αλλά και η επίδραση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ εξηγούν την παράξενη συμπεριφορά στα επιτόκια των ευρωπαϊκών ομολόγων.

O εφησυχασμός στις αγορές ομολόγων... τιμωρείται. Αυτό διαπιστώνει ο αναλυτής Μichael Mackenzie σε βίντεο των FT που ακολουθεί.

Μόλις πριν τρεις εβδομάδες το γερμανικό 10 ετές ήταν κοντά στο μηδέν, με τους περισσότερους επενδυτές να πιστεύουν ότι θα οδηγηθεί τελικά σε αρνητικό έδαφος. Όμως το επιτόκιο είναι τώρα πολύ υψηλότερο. 

Στην πραγματικότητα ο εφησυχασμός και το γεγονός ότι υπερβολικά μεγάλος αριθμός επενδυτών έσπευσε να αγοράσει ομόλογα έσπρωξε τις αποδόσεις πολύ χαμηλά. Περισσότερο από όσο δικαιολογείται. Και σε αυτές τις περιπτώσεις το... αναποδογύρισμα δεν αργεί να έρθει - και είναι απότομο. 

Η σημερινή κατάσταση, με το γερμανικό 10ετές να κινείται από το 0,8% στο 0,6% δείχνει πάντως ότι έχει επέλθει ένα τουλάχιστον προσωρινό σημείο ισορροπίας.

Ωστόσο, μία εξήγηση για την περιορισμένη άνοδο στις αποδόσεις είναι και το QE, καθώς η ΕΚΤ για 16 μήνες ακόμα θα αγοράζει ομόλογα ευρωπαϊκών κρατών. Οι επενδυτές δεν συνηθίζουν να στοιχηματίζουν ενάντια στις κεντρικές τράπεζες, αλλά ακόμα και με το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, ίσως έχουμε ήδη δει το χαμηλότερο σημείο αποδόσεων. 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v