Ρεκόρ διεθνών πωλήσεων στα ”παράγωγα” ομόλογα

Οι πωλήσεις ”παραγώγων” ομολόγων CDO ανήλθαν στο ρεκόρ των 251 δισ. δολαρίων παγκοσμίως στο α’ τρίμηνο, καταδεικνύοντας την κλιμακούμενη βαρύτητα των σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων, ενώ οι καθαρές εκδόσεις ”παραδοσιακών” ομολόγων υποχώρησαν για πρώτη φορά σε 5 χρόνια. Επιπλέον, η ανατολική Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία κι έλαβε από τις τράπεζες τα μεγαλύτερα μερίδια πιστώσεων, ενώ το ευρώ αναδείχτηκε ευνοούμενο νόμισμα των δανειζόμενων χωρών.

της Stacy-Marie Ishmael

Οι πωλήσεις παραγώγων δανειακών υποχρεώσεων (collateralised debt obligations) ανήλθαν στο ρεκόρ των 251 δισ. δολαρίων παγκοσμίως κατά το α’ τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements).

Οι πωλήσεις σύνθετων CDO -ομόλογα που έχουν αντίκρυσμα σε πιστωτικά παράγωγα αντί για πραγματικά ομόλογα και δάνεια- ξεπέρασαν τα 121 δισ. δολάρια, από 92 δισ. δολάρια στο προηγούμενο τρίμηνο και με νέο ρεκόρ.

Οι ανθηρές εκδόσεις των CDO καταδεικνύουν την κλιμακούμενη βαρύτητα και δημοτικότητα των σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

Αντιθέτως, οι παγκόσμιες καθαρές εκδόσεις παραδοσιακών ομολόγων υποχώρησαν κατά το α’ τρίμηνο 2007 για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια. Αν και το σύνολο των εκδόσεων διαμορφώθηκε στα 1.700 δισ. δολάρια κατά το α’ τρίμηνο, με τις προπληρωμές οι καθαρές εκδόσεις χρεογράφων μειώθηκαν 2% στα 866 δισ. δολάρια.

Στο εξεταζόμενο διάστημα, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της BIS, οι ροές πιστώσεων στις αναδυόμενες αγορές συνέχισαν να ανεβαίνουν σε νέα υψηλά. Το 2006 οι αναδυόμενες αγορές έλαβαν 341 δισ. δολάρια σε νέες εισροές πιστωτικών προϊόντων, με αύξηση 47% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας το προηγούμενο ζενίθ των 232 δισ. δολ. του 2005. Οι εισροές πιστωτικών προϊόντων σε αυτές τις αγορές αναπτύσσονται με ρυθμό 24% ετησίως.

Η ανατολική Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία κι έγινε η περιοχή που έλαβε από τις τράπεζες τα μεγαλύτερα μερίδια πιστώσεων. Οι λιγότερο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν άνω του 60% από το σύνολο των νέων πιστώσεων σε αναδυόμενες αγορές. Η Αφρική και η Μέση Ανατολή έλαβαν 24% του συνόλου και η Λατινική Αμερική προσέλκυσε 12%. Ο δανεισμός στις αναδυόμενες της Ασίας παρέμεινε σταθερός.

Το ευρώ αναδείχτηκε το ευνοούμενο νόμισμα των δανειζόμενων χωρών. ”Το ευρώ και το δολάριο κατέλαβαν 44% και 31% αντιστοίχως εκ του συνόλου των εκκρεμών πιστώσεων” αναφέρει η BIS.

Το μερίδιο της στερλίνας στις εκκρεμείς πιστώσεις παρέμεινε στο 1%, ενώ το γεν συνέχισε να χάνει έδαφος έναντι του ελβετικού φράγκου. Περίπου το 10% των χρεογράφων Κροατίας και Ουγγαρίας έχουν ονομαστικοποίηση σε ελβετικό φράγκο. Ο δανεισμός σε εθνικό νόμισμα αυξήθηκε συνολικά 18% και αντιστοιχεί στο 35% και πλέον των εν εξελίξει πιστώσεων της Πολωνίας και της Τσεχίας.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v