Ο ρόλος των μετοχών στο δράμα των ομολόγων

Οι λέξεις ”δράμα” και ”αμερικανικά ομόλογα” συνήθως δεν πηγαίνουν μαζί. Την Πέμπτη έγινε η εξαίρεση. Αν και οι αποδόσεις των ομολόγων δεν είναι ιστορικά υψηλές, οι αιφνιδιαστικές κινήσεις τους ίσως να αποσύρουν τη χρηματοδότηση που στηρίζει τις μετοχές. Εάν αυτό το σενάριο αποδειχτεί αληθινό (και είναι πάρα πολύ νωρίς για να μπορούμε να πούμε οτιδήποτε σχετικό), το ξεπούλημα στα ομόλογα μπορεί να προοιωνίζεται ”τέλος εποχής” για τα διεθνή χρηματιστήρια.

του John Authers

από τη στήλη The Short View

Οι λέξεις ”δράμα” και ”αμερικανικά ομόλογα” συνήθως δεν πηγαίνουν μαζί. Την Πέμπτη έγινε η εξαίρεση. Την πτώση στις τιμές των αμερικανικών ομολόγων υποδέχτηκαν με φρίκη οι επενδυτές. Για να επαναλάβουμε την πολυχρησιμοποιημένη έκφραση, τα γεγονότα της Πέμπτης σημάδεψαν το τέλος μιας εποχής.

Η άνοδος στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που υποστηρίζει πολλά χρεόγραφα στις διεθνείς αγορές χρήματος, διαμορφώθηκε στις 17 μονάδες βάσης περίπου το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος πολλών ετών. Δεν προηγήθηκε καμία οικονομική ανακοίνωση, καμία κίνηση της Federal Reserve. Η κίνηση δημιουργήθηκε εσωτερικά.

Επιπλέον, η απόδοση έφτασε στο επίπεδο του 5,05%, που για τους traders ομολόγων, οι οποίοι κατά κανόνα χρησιμοποιούν τεχνική ανάλυση, είναι ένα κρίσιμο επίπεδο. Υπάρχει μια 20ετής τάση πτωτικών yields ομολόγων, καθώς ο πλανήτης σταθερά μειώνει τον πληθωρισμό. Μέχρι χθες... Το απότομο ξεπούλημα ”διέρρηξε” αυτή την τάση και η αγορά υπονόησε την Πέμπτη ότι η εποχή της σταθερότητας και του πτωτικού πληθωρισμού έχει τελειώσει.

Ποια ήταν η αιτία για όλα αυτά; Επί εβδομάδες τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσονται ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν. Αυτή την εβδομάδα, οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Goldman Sachs και η Merrill Lynch, εγκατέλειψαν τις προβλέψεις ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Πόσο αρνητικό είναι αυτό για τις μετοχές; Η απάντηση συνήθως εξαρτάται από την αιτία που ρίχνει τα ομόλογα - ο πληθωρισμός είναι αρνητικός για τις μετοχές, η ανάπτυξη λιγότερο. Εδώ δεν πρόκειται όμως για τον πληθωρισμό, αφού τα συνδεδεμένα με τους δείκτες ομόλογα (index-linked) έχουν κινηθεί ελάχιστα.

Ανησυχητικός είναι ένας πιθανός τρίτος λόγος. Το χρήμα είναι υπερβολικά φτηνό. Οι αποδόσεις των ομολόγων δεν είναι υψηλές βάσει των ιστορικών δεδομένων, αλλά οι αιφνιδιαστικές κινήσεις τους ίσως να αποσύρουν τη χρηματοδότηση που στηρίζει τις μετοχές. Εάν αυτό το σενάριο αποδειχτεί αληθινό (και είναι πάρα πολύ νωρίς για να μπορούμε να πούμε τι θα γίνει), το ξεπούλημα στα ομόλογα μπορεί να προοιωνίζεται ”τέλος εποχής” για τις μετοχές.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v