Lex: Παγκόσμια επιτόκια

Ο κόσμος δεν έχει φτάσει να δίνει ένα πορτοφόλι για μισό κιλό ψωμί, αλλά σίγουρα ζώνεται από ανησυχία ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει. Μετά την αναταραχή του Φεβρουαρίου, οι καμπύλες αποδόσεων στις μεγάλες οικονομίες έχουν αλλάξει πορεία κατά 50 μονάδες βάσης περίπου. Και η μεταστροφή της απόδοσης είναι εντυπωσιακή δεδομένου ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει σε γενικές γραμμές ήπιος.

Ο κόσμος δεν έχει φτάσει σε σημείο να δίνει ένα πορτοφόλι για μισό κιλό ψωμί, αλλά σίγουρα ζώνεται από ανησυχία ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει.

Μετά την αναταραχή του Φεβρουαρίου, οι καμπύλες αποδόσεων (yield curves) στις μεγάλες οικονομίες έχουν αλλάξει πορεία κατά 50 μονάδες βάσης περίπου. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων κινούνται προς τα υψηλότερα επίπεδα μετά το τέλος του προηγούμενου κύκλου αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής, το 2002.

Η μεταστροφή της απόδοσης είναι εντυπωσιακή δεδομένου ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινείται κάτω από τον στόχο στην ευρωζώνη (1,9% σε ετήσια βάση) και την Ιαπωνία (μηδενικός.) Εκεί όπου βρίσκεται πάνω από τον στόχο, όπως στις ΗΠΑ (2,6%) και τη Βρετανία (2,8%), αναμένεται να υποχωρήσει και δεν έχει δοθεί καμία ένδειξη ταχείας αύξησης των μισθών.

Οι τιμές και οι μισθοί είναι ελεγχόμενοι αλλά η νομισματική πολιτική είναι αρκετά χαλαρή ώστε να τους επιτρέψει να ανέβουν; Οι προοπτικές του πληθωρισμού, όπως προκύπτουν από τα index-linked ομολόγα, δεν έχουν αυξηθεί. Και τα επιτόκια πολιτικής, που προσδιορίζονται ως το βασικό επιτόκιο πλην τον πληθωρισμό, δεν είναι ”διευκολυντικά”. Στις ΗΠΑ, στην ευρωζώνη και στην Ιαπωνία βρίσκονται σε ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης φάσης αύξησής τους του 1999 - 2000.

Μήπως λοιπόν οι αποδόσεις των ομολόγων δεν λένε τίποτα; Όχι απαραίτητα. Πρώτον, εάν συνεχιστεί η μακρά πορεία ανόδου της οικονομίας, η πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα που έχει δημιουργήσει η είσοδος της Κίνας και άλλων κρατών στην αγορά εργασίας, καθώς και οι υπερβάλλουσες επενδύσεις κατά την τεχνολογική φούσκα, θα αξιοποιηθούν πολύ γρήγορα. Αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, ύστερα από πολλά χρόνια υποτονικής ανάπτυξης, υπάρχουν μεγαλυτερα περιθώρια.

Δεύτερον, η ανάπτυξη στην κυκλοφορία χρήματος κινείται πάνω από την αύξηση της ονομαστικής παραγωγής στις χώρες με τα μεγάλα νομίσματα. Υπάρχει η ελπίδα ότι, όπως στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η αυξανόμενη χρηματοοικονομική ποικιλία στις πλούσιες χώρες θα δημιουργήσει ζήτηση για περισσότερο χρήμα σε σχέση με την οικονομική παραγωγή. Υπάρχει όμως και ο φόβος ότι σήμερα, πάρα πολύ χρήμα κυνηγάει τα ίδια αγαθά, που είναι η κλασική μορφή του πληθωρισμού.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει ποια ανάλυση είναι σωστή. Για την ώρα, πάντως, δύσκολα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η μεγάλη πλεονάζουσα δυνατότητα και η κυκλοφορία χρήματος υποδεικνύουν ότι οι προοπτικές για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v