Ο κίνδυνος ”κινεζικού ντόμινο”

Έχει περάσει μία 10ετία από τότε που η φράση ”ασιατικό ντόμινο” μπήκε στο λεξικό. Και πολλοί φοβούνται ότι θα μεταλλαχθεί σε ”κινεζικό ντόμινο”. Αν ανησυχείτε, όμως, για κραχ στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά του πλανήτη να κοιτάτε την οικονομία, όχι το χρηματιστήριο. Και για ενδείξεις να κοιτάτε τις τιμές των εμπορευμάτων.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Long View

Έχει περάσει μία δεκαετία από τότε που η φράση ”ασιατικό ντόμινο” μπήκε στο λεξικό. Εξακολουθεί να ισχύει και περιγράφει τον πραγματικό κίνδυνο. Δεν υπάρχει όμως λόγος να ανησυχούμε ότι εκφράζει και την επόμενη πανδημία.

Η φράση περιγράφει τι συνέβη στις διεθνείς αγορές το 1997. Οι οικονομίες-”τίγρεις” της αναδυόμενης Ασίας αιφνιδίως υποτίμησαν τα νομίσματά τους. Μέσα σε έξι μήνες η καταστροφή είχε μεταδοθεί σε όλη την περιφέρεια.

Ήταν πράγματι ένα ”ντόμινο”. Όταν έγινε η υποτίμηση, οι ήδη βαριά χρεωμένες οικονομίες δυσκολεύονταν περισσότερο να χρηματοδοτηθούν. Παράλληλα οι ξένοι επενδυτές, φοβούμενοι ενδεχόμενη κατάρρευση της αξίας των επενδύσεών τους σε μια χώρα, αποτράβηξαν τις επενδύσεις από όλες τις χώρες. Τα hedge funds ”επιτέθηκαν” στα ευάλωτα νομίσματα.

Καθώς η κατάρρευση των ισοτιμιών μείωσε την ασιατική ζήτηση για δυτικά προϊόντα, έγινε μια καλή αφορμή για πωλήσεις μετοχών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης κατάρρευσης, ο δείκτης S&P 500 έμεινε αμετάβλητος, διακόπτοντας μια μακρά ανοδική περίοδο. Ξαναπήρε τα πάνω του όταν ανέκαμψαν οι ασιατικές αγορές στις αρχές του ’98.

Δέκα χρόνια αργότερα, μια χρηματιστηριακή φούσκα έχει δημιουργηθεί στην Κίνα - μία οικονομία μακράν μεγαλύτερη απ’ όσες είχαν εμπλακεί στην ασιατική κρίση. Ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης έχει αυξηθεί 253% από τις αρχές του περασμένου έτους. Ο Nasdaq είχε αναρριχηθεί ”μόνο” 227% στη συγκριτική περίοδο πριν από την τεχνολογική φούσκα τον Μάρτιο 2000.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει διόρθωση. Αυτό έχει σημασία όμως μόνο για τους πάρα πολλούς Κινέζους που έχουν ανοίξει χρηματιστηριακούς λογαριασμούς τους τελευταίους λίγους μήνες. Ακόμη και με διόρθωση 66%, όπως έγινε με τις ”τίγρεις” 10 χρόνια πριν, απλώς θα επαναφέρει τον δείκτη της Σαγκάης εκεί όπου βρισκόταν πέρσι.

Η Κίνα δεν είναι μεγάλη αγορά, τουλάχιστον από την πλευρά των διεθνών επενδυτών. Αν κρίνουμε από τον δείκτη Dow Jones Wilshire Global Total Market, που φιλοδοξεί να καλύψει όλες τις μετοχές οι οποίες είναι διαθέσιμες στους επενδυτές, η Κίνα αντιστοιχεί στο 0,61% μόνο της διεθνούς ελεύθερης διασποράς.

Είναι δηλαδή η 22η μεγαλύτερη αγορά, ανάμεσα στη Φινλανδία στην 21η θέση και στη Σιγκαπούρη στην 23η. Οι ξένοι έχουν ήδη αποτραβηχτεί από την Κίνα. Έρευνα της Emerging Portfolio Fund Research δείχνει ότι έχουν μειώσει το άνοιγμά τους στην ηπειρωτική Κίνα κατά 10% και πλέον στο τελευταίο 5μηνο.

Η εμφάνιση των αποθετηρίων τίτλων (American Depositary Receipts) των μεγάλων κινεζικών εταιριών που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι το κινεζικό φαινόμενο είναι τοπικό. Ο δείκτης China ADR της Bank of New York έχει αυξηθεί 77% από τις αρχές του περασμένου έτους.

Μια κάθετη χρηματιστηριακή διόρθωση μπορεί να προκαλέσει αρνητική ”επίδραση πλούτου” στην κινεζική οικονομία, αλλά κι αυτό εμπλέκεται με άλλους παράγοντες που ωθούν την κινεζική ανάπτυξη.

Το 1997, οι ”τίγρεις” είχαν μείνει στάσιμες επί χρόνια. Η Κίνα κινδυνεύει από υπερθέρμανση. Η οικονομία, που ήδη αναπτύσσεται 10% ετησίως, ίσως αναπτυχθεί τόσο γρήγορα ώστε να χάσει η κυβέρνηση τον έλεγχο. Κι αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος κινεζικού ντόμινο: Από την οικονομία, όχι από το χρηματιστήριο. Μια σαφής ένδειξη κινεζικού κραχ θα προκαλέσει ευρύτερες πωλήσεις ενεργητικών που ευνοούνται από τη διεθνή ανάπτυξη.

Πώς θα εμφανιστεί αυτός ο κίνδυνος; Στα εμπορεύματα. Ο τετραετής κύκλος ανόδου των εμπορευμάτων αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην Κίνα και στη ζήτησή της για πρώτες ύλες, ώστε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη.

Από το 2002 έως το 2006 ο δείκτης εμπορευμάτων CRB κινείται ανάλογα με τον δείκτη MSCI World. Οι ανοδικές τάσεις στα εμπορεύματα εκτονώθηκαν πέρσι. Από τον Αύγουστο, ο CRB έχει υποχωρήσει 11%, ενώ ο MSCI World έχει ενισχυθεί 21%.

Πολλοί παράγοντες κινούν τις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά πάντως είναι σαφές ότι κρούουν το καμπανάκι της επιβράδυνσης, η οποία πιθανότατα θα πηγάζει από την Κίνα.

Αν ανησυχείτε, λοιπόν, για κινεζικό ντόμινο, να κοιτάτε την οικονομία, όχι το χρηματιστήριο. Και για ενδείξεις, να κοιτάτε τις τιμές των εμπορευμάτων.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v