Ο ανθεκτικός κύκλος των εταιρικών κερδών

Τα επιχειρηματικά κέρδη συνεχίζουν... και συνεχίζουν... Στις αρχές Απριλίου, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούσαν, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η αύξηση κερδών θα μπορούσε μέχρι και να μείνει στάσιμη στο α’ τρίμηνο του 2007. Κι όμως. Η αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών του S&P 500 διαμορφώθηκε στο 8% σε ετήσια βάση. Η εποχή, ωστόσο, δεν είναι κατάλληλη για εφησυχασμούς...

από τη στήλη Lex

Τα επιχειρηματικά κέρδη συνεχίζουν... και συνεχίζουν... Στις αρχές Απριλίου, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούσαν, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η αύξηση κερδών θα μπορούσε μέχρι και να μείνει στάσιμη στο α’ τρίμηνο του 2007. Κι όμως. Η αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών του S&P 500 διαμορφώθηκε στο 8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Thomson Financial.

Το μέγεθος είναι χαμηλότερο από έναν μέσο όρο πέριξ του 15% στο σύνολο του 2006, αλλά παραμένει αξιοπρεπές. Και, σε αντίθεση με το δ’ τρίμηνο, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης προήλθε από τα χαμηλότερης ποιότητας χρηματοοικονομικά κέρδη, στο α’ τρίμηνο εκδηλώνεται μια καλύτερη εξισορρόπηση σε όλους τους κλάδους.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, δεν είναι κατάλληλη εποχή για εφησυχασμούς. Η ποιότητα της αύξησης παραμένει αμφισβητούμενη.

Η καθαρή μείωση στη μετοχική καταμέτρηση του S&P 500, που καθρεφτίζει τις εκδόσεις και τις επαναγορές, πρόσθεσε σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα στην αύξηση των κερδών ανά μετοχή. Το αδύναμο δολάριο έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του στην αύξηση κερδοφορίας. Η συνδρομή των ευμετάβλητων κλάδων χρηματοοικονομικών, ενέργειας και πρώτων υλών έχει αυξηθεί από 31% περίπου στα μέσα του 2005 σε 43% της βάσης κερδοφορίας σήμερα.

Η άποψη ότι τα κέρδη καθοδηγούνται από τη μη βιώσιμη εξάντληση των επιχειρηματικών ενεργητικών μοιάζει επίσης να έχει κάποια βάση: Η αύξηση των εσόδων α’ τριμήνου επιβραδύνθηκε στο 5%, το μισό από το επίπεδο του 2006.

Στην τρέχουσα άνθηση φαίνεται ότι οι χρηματοοικονομικές επενδύσεις και η μόχλευση έχουν προτεραιότητα έναντι των επενδύσεων κεφαλαίου. Μεσοπρόθεσμα, η επιστροφή κεφαλαίου λογικά θα υποχωρήσει, είτε επειδή η υψηλή κερδοφορία θα προσελκύσει νέους εισερχόμενους είτε επειδή η βάση των ενεργητικών συρρικνώνεται.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα εκδηλωθεί αυτή η θεωρητική διαδικασία στον πραγματικό κόσμο. Αλλά οι βυθίσεις στα κέρδη τείνουν να εκδηλώνονται αρκετά απότομα: Στις επτά μειώσεις κερδοφορίας από το 1947 που συνέβησαν, ο μέσος χρόνος ανάμεσα στο ζενίθ και στο ναδίρ ήταν 31 μήνες και ο μέσος όρος της πτώσης στα πραγματικά κέρδη ανά μετοχή ήταν πάνω από 30%.

Το εάν ο S&P 500, που διαπραγματεύεται στις 17 φορές έναντι της κερδοφορίας, προεξοφλήσει αυτόν τον βαθμό κυκλικότητας, είναι προς συζήτηση. Αλλά τουλάχιστον οι επενδυτές των χρηματιστηρίων μπορούν να μείνουν βέβαιοι ότι, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο σταθερό εισόδημα και στα buy-out, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιου είδους κυκλικότητα στην κερδοφορία.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v