Πόσο ”πριν τη στροφή” είναι οι διεθνείς αγορές;

Ο S&P 500, μακράν ο πιο σημαντικός χρηματιστηριακός δείκτης του πλανήτη, έχει επιστρέψει κοντά στο ιστορικό του ρεκόρ, στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας και οι αναδυόμενες αγορές, ειδικά η Κίνα και πολλές λατινοαμερικάνικες αγορές, κατακτούν τα ρεκόρ μέρα με τη μέρα. Κι όμως... Τα νεύρα είναι τεντωμένα με την υποψία ότι η διόρθωση βρίσκεται ακριβώς μετά τη στροφή...

των John Authers και Gillian Tett

Ο S&P 500, μακράν ο πιο σημαντικός χρηματιστηριακός δείκτης του πλανήτη, έχει επιστρέψει κοντά στα ιστορικά υψηλότερα επίπεδά του και την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε πάνω από το υψηλότερο κλείσιμο μετά την τεχνολογική ”φούσκα” του Μαρτίου 2000, κατακτώντας ένα ορόσημο με τεράστια σημασία.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια κινούνται σε επίπεδα που δεν έχουν επιτευχθεί από τις αρχές της δεκαετίας και οι αναδυόμενες αγορές, ειδικά η Κίνα και πολλές λατινοαμερικάνικες αγορές, κατακτούν τα ρεκόρ μέρα με τη μέρα. Κι όμως... Όλα τα νεύρα είναι τεντωμένα με την υποψία ότι η διόρθωση βρίσκεται ακριβώς μετά τη στροφή...

Ποιες είναι οι βασικές εταιρίες ανησυχίας; Ο θεσμικός διαχειριστής κ. Anthony Bolton πρόσφατα επικέντρωσε τις ανησυχίες του στις αγορές πιστωτικών προϊόντων. Αφού ο S&P ήταν ο τελευταίος που κατέκτησε υψηλό, τα νέα εργαλεία παραγώγων έχουν μεταμορφώσει τον δανεισμό.

Οι τράπεζες δεν είναι πλέον οι μόνοι παίκτες που πιάνονται στο αγκίστρι όταν τα δάνεια γίνονται επισφαλή. Αυτό οφείλεται εν μέρει γιατί όλο περισσότερο πουλούν δάνεια σε άλλους επενδυτές, όπως τα hedge funds, κι επίσης γιατί έχει γίνει έκρηξη στη χρήση πιστωτικών παραγώγων, τα οποία προσφέρουν κάποιου είδους εξασφάλιση έναντι του κινδύνου πιστωτικού χρεοστασίου.

Έτσι οι τράπεζες γίνονται λιγότερο ευάλωτες στα ατομικά χρεοστάσια. Γίνονται όμως και τόσο άνετες με τους δανειστικούς κινδύνους, που κάνουν πιο επικίνδυνα δάνεια. Οι έξωθεν επενδυτές όπως τα hedge funds τις στηρίζουν, είτε γιατί πιστεύουν επίσης ότι είναι προστατευμένα με τα πιστωτικά παράγωγα, είτε γιατί είναι απελπισμένα να τοποθετήσουν κάπου το ρευστό τους.

Με αυτές τις συνθήκες έχουν καταρρεύσει τα στάνταρ πάνω στα οποία συμφωνούνταν και χρηματοδοτούνταν μια συμφωνία. Ο κ. Tobias Levkovich, ο στρατηγικός αναλυτής αμερικανικών μετοχών της Citigroup, τονίζει ότι η ανθηρή αγορά πιστωτικών παραγώγων δημιουργεί μια ”απίστευτα ελκυστική” λογική υπέρ της αγοράς μετοχών. Στις ΗΠΑ, λέει, η υψηλή απόδοση που πληρώνουν οι ριψοκίνδυνες εταιρίες για να συγκεντρώσουν κεφάλαια χρησιμοποιώντας ομόλογα junk είναι περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από την αντίστοιχη απόδοση που προσφέρει η ρευστότητα των εταιριών. Κι αυτό είναι καθαρό οικονομικό αρμπιτράζ.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν οι κλασικές μακροοικονομικές συνθήκες για παύση στην αγορά. Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, έστω βραδύτερα. Οι υπόλοιπες οικονομίες αναπτύσσονται ταχύτερα και οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν την παγκοσμιοποίηση για να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν τα κέρδη.

Επιπλέον, με βάση τα παραδοσιακά μέτρα, οι μετοχές δεν είναι ακριβές. Ο S&P 500 διαπραγματεύεται στις 18 φορές έναντι των ιστορικών κερδών του -όσο και πέρσι τέτοια εποχή. Οι μετοχικές αποτιμήσεις ενισχύονται και από τις ίδιες τις εταιρίες, που επαναγοράζουν μετοχές με ρυθμούς-ρεκόρ, καθιστώντας τες πιο βαρύτιμες αφού είναι λιγότερο διαθέσιμες, κι επίσης πληρώνουν μεγάλα μερίσματα.

Χαμηλή είναι και η χρηματιστηριακή μεταβλητότητα. Ο δείκτης μεταβλητότητας Vix του Chicago Board Options Exchange κινείται στις 12,8 μονάδες -λίγο υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό του 10, αλλά πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου 10ετίας, στις 20 μονάδες. Η αστάθεια αυξάνεται συνήθως πολύ περισσότερο όταν προηγείται ενός κραχ.

Πάντως, οι αγορές πιστωτικών προϊόντων μπορεί να ανατραπούν εάν αυξηθούν τα χρεοστάσια. Ένας παράγοντας που πρέπει επίσης να παρακολουθούμε είναι η συμπεριφορά των μικροεπενδυτών.

Την τελευταία φορά ήταν οι όγκοι των αισιόδοξων κεφαλαίων από τους Αμερικανούς ιδιώτες επενδυτές που πυροδότησαν την άνοδο του χρηματιστηρίου. Αυτή τη φορά, όμως, ο μικρός επενδυτής παραμένει στο περιθώριο σε όλο σχεδόν το 4ετές ράλι του S&P.

Οπότε, πριν αρχίσει να κλυδωνίζεται το χρηματιστήριο, ίσως χρειαστεί να δούμε ένα τελευταίο κατακόρυφο ράλι, πυροδοτούμενο από την είσοδο των λιανικών επενδυτών, μια αύξηση της μεταβλητότητας, σκασίματα ”φούσκας” σε ενεργητικά και, πάνω απ’ όλα, διολίσθηση της αγοράς πιστωτικών προϊόντων. Ένα μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός, όπως μια τρομοκρατική ενέργεια όπως της 11ης Σεπτεμβρίου, ίσως έχει ανάλογες επιπτώσεις. Το ίδιο και κάποιο μικρότερο πλήγμα, που θα πυροδοτήσει ξεπούλημα στις πιστωτικές αγορές.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v