Deal ή no deal, οι αγορές ευφραίνονται

Οι επενδυτές περιφρονούν τον κίνδυνο και αρχίζουν να περιφρονούν και την πραγματική απογοήτευση. Στην περίοδο φρενίτιδας των private equity, όταν μία προσφορά αποτυγχάνει, η τιμή της μετοχής της εταιρίας-”στόχου” δεν αντιδρά. Ίσως γιατί ”ανοίγει τα μάτια” για πιθανή κρυμμένη αξία, ίσως γιατί ”ραπίζει” τη διοίκηση, ίσως γιατί οι αγορές περιμένουν συνακόλουθες προσεγγίσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν τα επιχειρήματα που στήνονται στις ελπίδες μίας προσφοράς και μόνο

της Gwen Robinson

Οι επενδυτές περιφρονούν τον κίνδυνο και, όπως αποδεικνύεται, αρχίζουν να περιφρονούν και την πραγματική απογοήτευση. ”Στη σημερινή περίοδο φρενίτιδας των private equitiy, όταν μία προσφορά αποτυγχάνει, η τιμή της μετοχής της εταιρίας-”στόχου” ούτε που κουνιέται”, αναφέρει η στήλη Lex και αναμεταδίδει το blog των ”F.T.”, Alphaville.

Παράδειγμα η Qantas, η αυστραλέζικη αεροπορική επιχείρηση, που έχει υποχωρήσει μόνο 2% από το πρόσφατο υψηλό της, μετά την κατάρρευση της προσφοράς από την κοινοπραξία Macquarie Bank. Και η βρετανική J Sainsbury κινείται μόλις 6% χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν αποτραβήξει η CVC Capital Partners την προσφορά της.

Στις ΗΠΑ, πάντως, η τάση αυτή είναι λιγότερο εμφανής, δεδομένου ότι η χαλαρότερη ρύθμιση και οι λιγότερες υποψίες για τα private equitiy δημιουργούν λιγότερες πιθανότητες αποτυχίας μιας συμφωνίας.

Για την τάση που επικρατεί στον υπόλοιπο πλανήτη υπάρχουν τρεις πιθανές αιτίες. Μία είναι ότι η προσφορά ανοίγει τα μάτια των αναλυτών και των μετόχων για πιθανή κρυμμένη αξία. Αυτή η πιθανότητα μπορεί να προκαλέσει κατακόρυφη άπαξ ανατίμηση. Μπορεί επίσης να ειπωθεί ότι η προσέγγιση των private equitiy, ακόμη και αν αποδειχθεί αποτυχημένη, ”ραπίζει” τη διοίκηση και εντέλει αναβαθμίζει τις προσδοκίες της αγοράς για μελλοντικές αποδόσεις.

Ίσως υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτές τις παραμέτρους. Είναι όμως δύσκολο να εξηγήσουν αυτοί οι παράγοντες όλη την απόκλιση ανάμεσα στο επίπεδο της τιμής κάποιας μετοχής πριν και μετά την ανακοίνωση μιας αποτυχημένης προσφοράς.

Η τιμή της μετοχής της Qantas έχει αυξηθεί 180% από τότε που πρωτοακούστηκαν οι πρώτες φήμες για προσέγγιση. Δεδομένου ότι το λειτουργικό της περιβάλλον δεν έχει αλλάξει, στην πραγματικότητα και η διοίκησή της είναι ήδη αξιοσέβαστη, η διαφορά στην αξία είναι μεγάλη.

Οπότε φθάνουμε στην τρίτη και πιο πιθανή εξήγηση: οι αγορές περιμένουν συνακόλουθες προσεγγίσεις. Σε αντίθεση με τον παλιό καιρό, όπου οι αγοραστές του εμπορίου ήταν λίγοι, η μεγάλη βαρύτητα των κεφαλαίων private equity σε ”εργασία”, σημαίνει ότι οι επενδυτές οραματίζονται ουρές από συμφωνίες που μέλλει γενέσθαι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γίνουν πράγματι αρκετές προσφορές σε πολλές περιπτώσεις. Αλλά οι υψηλότερες τιμές των μετοχών ίσως από την άλλη βοηθούν τα διοικητικά teams να προβάλουν την ανεξαρτησία τους ή απλώς να αποδιώξουν άλλους ”μνηστήρες.”

Στη σημερινή αγορά οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν τα επενδυτικά επιχειρήματα που στήνονται στις ελπίδες μίας προσφοράς και μόνο.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v