Είναι γνωστό ότι οι επενδυτές δεν περιμένουν τον Αγιο Βασίλη. Ελπίζουν σε «δώρα» το Γενάρη χάρις στο γνωστό January effect.
Σύμφωνα με τους FT η ιστορία δικαιώνει τις προσδοκίες. Στατιστικά στοιχεία από το 1970 δείχνουν ότι από τις μετοχές αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών ως τα ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης και το carry trade, οι αποδόσεις του πρώτου μήνα της χρονιάς ξεπερνούν τη μέση μηνιαία απόδοση όλης της χρονιάς. Αντίθετα τα κρατικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης υποαποδίδουν.
Η εξήγηση κατά τους αναλυτές είναι ότι οι επενδυτές έχουν την τάση να ρισκάρουν λίγο περισσότερο με στόχο να κάνουν ένα «φρέσκο ξεκίνημα».
Ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Και αυτό γιατί μετά την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση τα δεδομένα άλλαξαν. Από το 2008 και μετά ο S&P, για παράδειγμα, υποχωρεί τον Γενάρη και αποδίδει καλύτερα το Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Εβαλε η κρίση τέλος στο January effect; Η απάντηση που δίνει η ανάλυση είναι αρνητική. Μπορεί ο Γενάρης αποδείχτηκε κακός για το σύνολο του S&P όμως μια κατηγορία μετοχών ξεχωρίζει: αυτή των μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρειών και μάλιστα χαμηλής διαβάθμισης…
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation