Ένα ταϊλανδέζικο πισωγύρισμα χωρίς κανένα όφελος

Η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης έβαλε σε εφαρμογή τον έλεγχο κεφαλαίων, προκαλώντας κατακρήμνιση στο μπαχτ και το χρηματιστήριο και πανικό στην κυβέρνηση. Τι περίμεναν δηλαδή; Να λάβουν ευχαριστήρια τηλεγραφήματα από τους ξένους επενδυτές; Σίγουρα η απόσυρση των μέτρων ελέγχου κεφαλαίων, μόλις μία ημέρα μετά την επιβολή τους, ήταν εντελώς ”άκυρη”, σχολιάζουν οι ”Financial Times” στο Editorial της ηλεκτρονικής έκδοσης.

Editorial Comment

Στρατιώτες και οικονομολόγοι: οι τελευταίοι που θα θέλαμε να κυβερνήσουν μία χώρα. Η απόσυρση των μέτρων ελέγχου κεφαλαίων, μόλις μία ημέρα μετά την επιβολή τους, ήταν εντελώς ”άκυρη”. Υπονομεύει την κυβέρνηση της χώρας που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υποτίθεται ότι το πραξικόπημα ήταν αντίδραση στην κυβερνητική διαφθορά και ανικανότητα. Η εναλλακτική όμως λύση δείχνει να είναι χειρότερη.

Πριν από δύο ημέρες η Ταϊλάνδη απαίτησε από όλους τους ξένους που φέρνουν κεφάλαια στη χώρα να τοποθετούν το 30% εξ αυτών σε κατάθεση στην Κεντρική Τράπεζα, χωρίς τόκους. Για να βγάλουν τα χρήματα από τη χώρα στον πρώτο χρόνο οι επενδυτές θα έπρεπε να πληρώσουν πρόστιμο 10%. Η αλλαγή κατεύθυνσης της Τρίτης, που επήλθε ύστερα από συνομιλίες σε επίπεδο κρίσης μεταξύ της κεντρικής τράπεζας, της κυβέρνησης και του χρηματιστηρίου, είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί αυτή η απαίτηση.

Οι έλεγχοι στην αγορά κεφαλαίου είναι από τα πλέον αδέξια εργαλεία οικονομικής πολιτικής. Καθώς όμως η συναλλαγματική ισοτιμία του μπαχτ έναντι του δολαρίου αυξήθηκε με ρυθμό διπλάσιο σε σχέση με τα νομίσματα των γειτονικών χωρών, παρά την ταχεία συγκέντρωση αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα, η Κεντρική Τράπεζα προφανώς ένοιωσε ότι έπρεπε να παρέμβει. Το να μην το κάνει, σε μία περιοχή όπου κυριαρχεί η φθηνή παραγωγή της Κίνας η οποία έχει σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο, θα σήμαινε μεγάλο πλήγμα για το εξωτερικό εμπόριο της Ταϊλάνδης.

Έτσι, η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης χρησιμοποίησε τον έλεγχο κεφαλαίων, με αποτέλεσμα το μπαχτ και το χρηματιστήριο να κατακρημνιστούν και η κυβέρνηση να πανικοβληθεί. Αλλά τι περίμεναν δηλαδή; Να αναρριχηθεί το χρηματιστήριο σε επίπεδα-ρεκόρ; Να λάβουν ευχαριστήρια τηλεγραφήματα από τους ξένους επενδυτές; Το νόημα της κίνησης ήταν να πέσει το μπαχτ και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Και αυτό ακριβώς έγινε.

Η απόσυρση των ελέγχων επί των μετοχών είναι μία βελτίωση. Οι μετοχές θεωρούνται μακροχρόνια επένδυση: εάν οι ξένοι επενδυτές κατευθυνθούν όλοι προς την έξοδο, η αξία του χρηματιστηρίου θα υποχωρήσει, όπως και η αξία των εισροών κεφαλαίων. Εάν η Τράπεζα της Ταϊλάνδης ανησυχεί για κερδοσκοπία μέσω των βραχυπρόθεσμων καταθέσεων, η νέα θέση της έχει κάποιο νόημα.

Αλλά η τράπεζα δείχνει να ανησυχεί για τη συναλλαγματική ισοτιμία. Οι ξένοι επενδυτές έχουν ακόμη τη δυνατότητα να ποντάρουν σε άνοδο του μπάχτ μέσω των μετοχών και, εάν η τράπεζα δεν καταργήσει τους υπόλοιπους ελέγχους κεφαλαίων, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι όχι μόνο η ανατίμηση του μπαχτ αλλά και μια ”φούσκα” στο χρηματιστήριο.

Η ταϊλανδέζικη στροφή, τουλάχιστον, πράγματι απομακρύνει τον κίνδυνο ελέγχου κεφαλαίων σε άλλες ασιατικές χώρες. Αυτός ήταν και ο ουσιαστικός κίνδυνος που είδαν οι επενδυτές. Τώρα, έτσι όπως έγιναν τα πράγματα, ίσως δουν τη βύθιση στις ταϊλανδέζικες μετοχές ως ευκαιρία αγοράς.

Το εάν όμως θα θέλουν να επενδύσουν σε μία χώρα που διοικείται με τόσο περίπλοκο και ιδιότροπο τρόπο, είναι άλλο ζήτημα. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δεν απολάμβανε τη νομιμότητα. Τώρα δεν μπορεί ούτε να ισχυριστεί ότι είναι ικανή. Όσο νωρίτερα φέρουν οι δημοκρατικές εκλογές μια νέα κυβέρνηση στην εξουσία, τόσο νωρίτερα θα μπορέσει και η χώρα να πάρει τον μακρύ δρόμο της επιστροφής στην οικονομική αξιοπρέπεια.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v