O θρίαμβος των small caps…

Τον Ιανουάριο, μια από τις πιο σίγουρες προβλέψεις των αναλυτών ήταν ότι η συνεχιζόμενη υπεραπόδοση των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν κοντά στο τέλος της. Ωστόσο, τα small caps συνεχίζουν να αποδίδουν καλύτερα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Ποιοί είναι οι παράγοντες που οδηγούν την κούρσα των ”μικρών”;

του John Authers

Υποτίθεται ότι τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν έτσι. Τον Ιανουάριο, μια από τις πιο σίγουρες προβλέψεις των αναλυτών ήταν ότι η συνεχιζόμενη υπεραπόδοση των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν κοντά στο τέλος της. Αυτή η πρόβλεψη φαινόταν έγκυρη καθώς τα small caps κατέγραψαν εντονότερη υποχώρηση κατά τη διάρκεια της έντονης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές το Μάιο.

Όμως, στο πρόσφατο χρηματιστηριακό ράλι και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, αυτές που πρωτοστάτησαν και πάλι είναι οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης Russell 2000 των μικρότερων εταιριών ενισχύεται κατά 19,4% στο έτος, ξεπερνώντας σε σημαντικό βαθμό τον Russell 1000 των blue chips που έχει ενισχυθεί κατά 14,8%.

Στην Αγγλία, ο δείκτης FTSE Small Cap έχει αποδώσει 2% τον τελευταίο μήνα, ενώ ο FTSE 100 έχει υποχωρήσει κατά 0,6%. Στο έτος, έχει ενισχυθεί κατά 12,2% έναντι απόδοσης 8,3% για τον FTSE 100.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE Eurobloc των μεγαλύτερων εταιριών ενισχύεται κατά 27,7% το 2006, σε δολάρια, αλλά τα small caps καταγράφουν κέρδη 41%.

Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης ξεπερνούν άνετα σε αποδόσεις τα blue chips από τότε που έσκασε η ”φούσκα” των μετοχών internet το 2000. Την τελευταία πενταετία, η μέση ετήσια απόδοση του FTSE 100 είναι 6,9%, ο δείκτης Small Cap αποδίδει 10,4%. Στην ίδια περίοδο, ο Russell 2000 ενισχύεται κατά 12,6% ετησίως, σχεδόν διπλάσια απόδοση από το 6,8% του Russell 1000.

Οι λόγοι για τους οποίους τα small caps θα έπρεπε να σταματήσουν να υπεραποδίδουν φαίνονται καλοί. Είναι εταιρίες πιο ευάλωτες στις μεταβολές επιτοκίων σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, και πιο ευάλωτες σε περιόδους ύφεσης, καθώς δεν έχουν αρκετά εμπορικά σήματα και διασπορά δραστηριοτήτων για να διατηρήσουν τις ταμειακές τους ροές σε δύσκολες εποχές. Επίσης, δεν είναι φθηνές, με μερισματική απόδοση 1% έναντι 1,8% για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με την JP Morgan. Τέλος, είναι επενδύσεις με υψηλότερο δείκτη ρίσκου.

Ένα μόνο παράγοντας είναι ευνοϊκός. Οι εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης είναι ευκολότερο να εξαγοραστούν, οπότε επωφελούνται περισσότερο από το πρόσφατο κύμα εξαγορών από εταιρίες private equity. Πέραν αυτού, φαίνεται ότι η τροχιά τους οφείλεται στην ισχυρή πεποίθηση των αγορών ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει σε ”ομαλή προσγείωση” και σε μια διάθεση για ανάληψη ρίσκου που δεν βρίσκει σύμφωνες τις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v