Αγορές: Τι φοβούνται τώρα οι μεγάλοι θεσμικοί

Ο John Authers των FT μιλά με τον CEO της Principal Global Investors κορυφαίας εταιρίας asset management, με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους $300 δισ. Ο νέος κόσμος των "χαμηλών αποδόσεων" και τα σχέδια των επενδυτών.

Οι προβλέψεις που δείχνουν χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα και στις μετοχές τις ερχόμενες δεκαετίες δημιουργούν σοβαρά διλήμματα στους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη στα ομόλογα θα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με την 30ετή bull market που ξεκίνησε το 1980, ενώ και οι μετοχές αναμένεται να κινηθούν αρκετά χαμηλότερα από τη μέση απόδοση των τελευταίων ετών.

Ο Jim McCaughan, CEO της Principal Global Investors, κορυφαίας εταιρίας asset management με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 300 δισ. δολαρίων για ασφαλιστικούς οργανισμούς και ταμεία, παρουσίασε στον John Authers των Financial Times έρευνα για το πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν "έναν κόσμο με χαμηλές αποδόσεις" περίπου 700 επενδυτές συνταξιοδοτικών ταμείων.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι επενδυτές δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις μετοχές και στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, στο real estate, σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας των ανεπτυγμένων οικονομιών και σε εναλλακτικές μορφές πίστωσης.

Σύμφωνα με τον κ. McCaughan, "η αδυναμία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος σημαίνει ότι αυτές οι μορφές κεφαλαίου δεν προσφέρονται από τις τράπεζες τόσο αποτελεσματικά όσο κατά το παρελθόν".

"Τα στεγαστικά δάνεια, το χρέος σε χαμηλή αποτίμηση (distressed debt) και το χρέος των αναδυόμενων αγορών αποτελούσαν προνομιακό πεδίο των παγκόσμιων τραπεζών. Κοιτάζοντας στο μέλλον υπάρχει μία ευκαιρία για τους θεσμικούς επενδυτές να μπουν στο παιχνίδι", τόνισε.

 

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v