Η Κίνα έριξε 58 δισ. δολ. στις αγορές χρήματος

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέθεσε ποσό ρεκόρ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω reverse repos, προκαλώντας ανακούφιση που όμως θεωρείται πρόσκαιρη και δεν ανατρέπει τα τραπεζικά αιτήματα για πιο δραστικά μέτρα.

  • Simon Rabinovitch (Πεκίνο)
Η Κίνα έριξε 58 δισ. δολ. στις αγορές χρήματος
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέθεσε ποσό ρεκόρ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή την εβδομάδα, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας που ωθεί ανοδικά το κόστος δανεισμού.

Η κεντρική τραπεζα της Κίνας διέθεσε 365 δισ. γουάν ή 58 δισ. δολ. στις αγορές χρήματος τις τρεις τελευταίες ημέρες μέσω συμφωνιών αντίστροφων επαναγορών (reverse repurchase agreements), που είναι το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ποσό στην ιστορία.

Η μαζική δόση ρευστότητας έγινε αμέσως αισθητή, προκαλώντας στο επιτόκιο επαναγορών επτά ημερών, που είναι βαρόμετρο για την διατραπεζική ρευστότητα, πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας από το υψηλό του 4,75% που είχε σημειωθεί στις αρχές της εβδομάδας.

Καθώς η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται με τον βραδύτερο ρυθμό τριών ετών, οι αναλυτές και επενδυτές περιμένουν από την κεντρική τραπεζα να επιτείνει τα μέτρα χαλάρωσης, μειώνοντας τον συντελεστή καταθέσεων που οφείλουν να κρατούν σε αποθεματικό οι εμπορικές τράπεζες.

Η κεντρική τράπεζα έχει αποκρούσει αυτές τις προσδοκίες και το τελευταίο διάστημα στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις επιχειρήσεις της στις ανοιχτές αγορές και ειδικά τα reverse repos, για να διασφαλίσει την επαρκή κυκλοφρία χρήματος στο σύστημα.

Βεβαίως, η βραχυπρόθεσμη φύση των reverse repos σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα ίσως υποχρεωθεί να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των απαιτήσεων αποθεματικών στο δ΄ τρίμηνο, εάν η οικονομία συνεχίσει να επιβραδύνεται και θελήσει πιο μόνιμη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

«Κάθε φορά που βλέπουμε reverse repos, η αγορά αντιδρά άμεσα αλλά για μικρό διάστημα… Θα χρειαστεί όμως σε κάθε περίπτωση να μειωθούν οι συντελεστές αποθεματικών μέχρι τα τέλη του έτους,» σχολιάζουν αναλυτές.

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v