Βασιλεία: Συμφωνία για τους τραπεζικούς κανόνες

Σε συμφωνία κατέληξαν οι τραπεζικές εποπτικές αρχές στη Βασιλεία για διακράτηση ρευστότητας και κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Αρκετές αποφάσεις είναι ηπιότερες από ό,τι είχε αρχικά προταθεί.

  • Brooke Masters
Βασιλεία: Συμφωνία για τους τραπεζικούς κανόνες
Σε συμφωνία-ορόσημο κατέληξαν οι παγκόσμιες τραπεζικές αρχές για τις νέες, πιο απαιτητικές προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας και δανειακής εξάρτησης. Παρ' όλα αυτά, σε συγκεκριμένα θέματα οι τελικές αποφάσεις δεν ήταν τόσο αυστηρές όσο είχε αρχικά προταθεί, ενώ άλλες αποφάσεις αναβλήθηκαν για το 2018.

Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία ανακοίνωσε ότι, από τα 27 κράτη-μέλη που την απαρτίζουν, όλα πλην ενός συμφώνησαν στους νέους κανόνες που περιορίζουν όσα μπορούν να συνυπολογίζουν οι τράπεζες στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1. Η μόνη χώρα που ακόμη δεν έχει συμφωνήσει -με βάση πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις- είναι η Γερμανία, η οποία δήλωσε πως θα αποφασίσει κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι νέοι κανόνες επιδιώκουν την αποτροπή μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά ενδέχεται να δημιουργήσουν περιορισμούς στην πιστωτική επέκταση. Ο πραγματικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από την επόμενη απόφαση της επιτροπής, που αναμένεται το φθινόπωρο, η οποία θα θέσει ένα ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 ως προς τα στοιχεία ενεργητικού σταθμισμένου κινδύνου. Όσο υψηλότερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερος ο αντίκτυπος.

Η επιτροπή ανέβαλε την τελική απόφαση για κάποιες από τις πλέον καινοτόμες προτάσεις της. Επί παραδείγματι, ο «καθαρός και σταθερός λόγος χρηματοδότησης», ένας νεοσύστατος κανόνας για τη ρευστότητα που επιβάλλει στις τράπεζες να συντονίζουν πιο αυστηρά τη διάρκεια λήξης των υποχρεώσεών τους με τα στοιχεία του ενεργητικού τους, τίθεται σε περίοδο «παρακολούθησης» τουλάχιστον μέχρι το 2018 και ενδεχομένως να υποστεί σημαντικές μετατροπές.

Η επιτροπή επίσης επέλεξε να ακολουθήσει προσεκτική πολιτική ως προς την επιβολή νέου λόγου δανειακής μόχλευσης, ο οποίος στοχεύει στο να αποτρέψει τις τράπεζες από το να χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία εκτός ισολογισμού και μεθόδους στάθμισης κινδύνου για να αποκρύπτουν το πραγματικό μέγεθος των ισολογισμών τους. Ο νέος κανόνας, ο οποίος απαιτεί από τις τράπεζες να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 3 στα στοιχεία ενεργητικού μη σταθμισμένου κινδύνου, θα βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση μέχρι το 2017.

«Κινήθηκαν προς ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα, βάσει του οποίου αναγνωρίζουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν μία διαδρομή προσγείωσης», δήλωσε ο κ. Huw van Steenis, τραπεζικός αναλυτής της Morgan Stanley.

Επιπροσθέτως, οι τραπεζικοί αξιωματούχοι υιοθέτησαν πιο χαλαρό ορισμό σε ορισμένα κρίσιμα σημεία. Το αποτέλεσμα είναι πως οι τράπεζες θα μπορούν να συνυπολογίζουν κρατικά και εταιρικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης ως διακράτηση ρευστότητας για την περίπτωση κρίσης αγορών.

Η επιτροπή επίσης συμπεριέλαβε ένα μεγάλο εύρος περιουσιακών στοιχείων στην περιγραφή του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά προταθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Επί παραδείγματι, οι πολυεθνικές τράπεζες θα μπορούν να συνυπολογίζουν μέρος του κεφαλαίου που κατέχουν μέτοχοι μειοψηφίας σε θυγατρικές στο εξωτερικό. Θα τους επιτρέπεται επίσης να συνυπολογίζουν την εξυπηρέτηση ενυπόθηκων δανείων εκτός χαρτοφυλακίου.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v