Ανάσα στο προεκλογικό μανιφέστο ψάχνει ο Σουλτς

Μέσα σε 71 σελίδες, οι Σοσιαλδημοκράτες περιγράφουν -χωρίς όμως ιδιαίτερες λεπτομέρειες - τα σχέδιά τους αν καταφέρουν να γίνουν κυβέρνηση. Ο προβληματισμός για την βαριά ήττα Σουλτς στη Β. Ρηνανία-Φεστφαλία και γιατί δεν «πουλάει» η έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Ανάσα στο προεκλογικό μανιφέστο ψάχνει ο Σουλτς
  • του Guy Chazan (Βερολίνο)

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας, που προσπαθούν να ξεπεράσουν τις τρεις συνεχόμενες περιφερειακές εκλογικές ήττες, παρουσίασαν ένα εθνικό εκλογικό μανιφέστο που υπόσχεται νόμο και τάξη, υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους και μια «επενδυτική επίθεση» για να βελτιωθούν τα σχολεία και οι υποδομές της χώρας.  

Ωστόσο, στο κείμενο των 71 σελίδων που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, δεν υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες, απογοητεύοντας έτσι αυτούς που περίμεναν μεγαλύτερη αποσαφήνιση των φορολογικών σχεδίων του κόμματος.

Το SPD δέχεται εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις να προσδιορίσει τις πολιτικές του μετά την εκπληκτική ήττα που υπέστη αυτόν τον μήνα στο παραδοσιακό «προπύργιό» του της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που προκάλεσε αμήχανα ερωτήματα για την ηγεσία του νέου επικεφαλής του κόμματος Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπαθεί να εκθρονίσει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές της Bundestag τον Σεπτέμβριο. Όμως η συντριβή του κ. Σουλτς από τα χέρια των «αναγεννημένων» συντηρητικών της κ. Μέρκελ ήταν μια τεράστια προσωπική αναποδιά, καθώς ο διορισμός του φέτος προκάλεσε ευφορία στο κόμμα και έστειλε στα ύψη τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

Οι επικριτές απέδωσαν τις ισχνές επιδόσεις του SPD στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας στην πολιτική ασάφεια του κ. Σουλτς και στην απόφασή του να βασίσει την καμπάνια του στο θέμα της «κοινωνικής δικαιοσύνης» -κάτι που είναι δύσκολο να «πουλήσει» καθώς η γερμανική  οικονομία «τρέχει με χίλια» και η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό-ρεκόρ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ψηφοφόροι ανησυχούν πολύ περισσότερο για την ασφάλεια και την τρομοκρατία απ’ ό,τι για την οικονομία.

«Το φαινόμενο Σουλτς ξεφουσκώνει», δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Trier, Uwe Jun. «Πρέπει πραγματικά να δείξουν τώρα πώς θα κάνουν διαφορετικά απ’ τη Μέρκελ τα πράγματα».

Το εκλογικό πρόγραμμα του SPD, που πρέπει ακόμα να συζητηθεί και να υιοθετηθεί στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στο Ντόρτμουντ στις 25 Ιουνίου, προβλέπει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για αυτούς που έχουν υψηλά εισοδήματα και ελάφρυνση φόρων για αυτούς με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Τόμας Όπερμαν δήλωσε πως το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να κάνει τη Γερμανία «ισχυρότερη, ασφαλέστερη και πιο δίκαιη». Κατά τον ίδιο, στοχεύει στο 40% των εργαζομένων, «τους οποίους η οικονομική ανάκαμψη έχει παρακάμψει».

Στο μανιφέστο προτείνεται η κατάργηση όλων των χρεώσεων για τα νηπιαγωγεία, η επένδυση μεγάλων ποσών για τα σχολεία της Γερμανίας που καταρρέουν και η παροχή περισσότερων πόρων για την έρευνα και ανάπτυξη.

Περιλαμβάνει επίσης πολιτικές που θα αποτρέπουν τους εργοδότες από το να επιβάλλουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε εργάτες χωρίς να τις αιτιολογούν και που θα δίνουν τη δυνατότητα καταβολής επιδομάτων ανεργίας για περισσότερο χρόνο, εάν βρίσκονται σε προγράμματα κατάρτισης.

Στελέχη του κόμματος τόνισαν πως το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης απευθύνεται τόσο στη μεσαία τάξη που αντιμετωπίζει δυσκολίες όσο και στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του SPD. Για παράδειγμα, το κόμμα είπε πως θα διευκολύνει για τους απλούς ανθρώπους τη λήψη άδειας άνευ αποδοχών από την εργασία τους, προκειμένου να προσέχουν τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους γονείς τους.  

«Αντιλαμβανόμαστε πως ζούμε σε μια χώρα που είναι οικονομικά ισχυρή και που πολύς κόσμος τα πάει καλά», σχολίασε η υπουργός Οικογένειας του SPD Μανουέλα Σβέσιγκ. «Όμως πολύς κόσμος διερωτάται αν θα παραμείνει έτσι η κατάσταση και αν θα είναι το ίδιο καλή για τα παιδιά του».

«Δεν θα πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας στο γεγονός ότι δεν απολαμβάνουν όλοι τους καρπούς της οικονομικής επιτυχίας της Γερμανίας», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα πρέπει να απευθυνθεί στη «σκληρά εργαζόμενη μεσαία τάξη».

Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης ένα ισχυρό στοιχείο για τον νόμο και την τάξη, υποσχόμενο την πρόσληψη επιπλέον 15.000 αστυνομικών, την ταχύτερη απέλαση των αιτούντων άσυλο που δεν γίνεται δεκτή η αίτησή τους, το κλείσιμο εξτρεμιστικών τεμενών και την απαγόρευση ακραίων Ισλαμιστών κηρύκων. Δεσμεύεται επίσης για μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλη την ΕΕ -πολιτική που επιδιώκει και η κα Μέρκελ, αλλά χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.

«Το SPD δεν μπορεί να κερδίσει με μια ατζέντα για νόμο και τάξη, αλλά τουλάχιστον αυτό σταματά την αποσκίρτηση ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα, όπως το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία)», σημείωσε ο κ. Jun.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v