Αυτή την εβδομάδα η Κίνα πραγματοποίησε σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την ακτή της Ταϊβάν. Ήταν η δεύτερη φορά που πραγματοποίησε παρόμοιες ασκήσεις μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, και πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά προκλήσεων το Πεκίνου με στόχο να φοβερίσουν την Ταϊπέι. Αυτό ήταν το φόντο της επίσκεψής μου την περασμένη εβδομάδα στην Ταιβάν, την πρώτη επίσημη επίσκεψη από πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Βρέθηκα εκεί για να διακηρύξω την πλήρη υποστήριξή μου στην ελευθερία, τη δημοκρατία και το δικαίωμα του λαού της Ταϊβάν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους, ειρηνικά.
Ήταν η δεύτερη φορά που βρέθηκα στο νησί. Πρώτη φορά το είχα επισκεφθεί το 1994 ως νεαρό μέλος της Βουλής της Δανίας. Έκτοτε, η οικονομία της Ταϊβάν έχει ακμάσει και έχει γίνει ηγέτιδα στις προηγμένες τεχνολογίες και αναπόσπαστος κρίκος στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Ακόμα πιο σημαντικό, η δημοκρατία της έχει γίνει ένας φάρος ελευθερίας όχι μόνο στην Ασία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Η δημοκρατική μεταμόρφωση της Ταϊβάν θα ήταν εντυπωσιακή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το γεγονός πως συνέβη ενώ αντιμετωπίζει καθημερινά προκλήσεις από έναν πυρηνικά εξοπλισμένο γείτονα, την καθιστά αξιοθαύμαστη.
Εδώ, οι παραλληλισμοί με την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Ένας αυταρχικός ηγέτης που γίνεται όλο και πιο καταπιεστικός στο εσωτερικό και επιθετικός στο εξωτερικό, ρεβανσιστική ρητορική για επανένωση της μητέρας πατρίδας, αύξηση του στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού στοχευμένα απειλητικά προς μια μικρότερη δημοκρατία που βρίσκεται δίπλα τους. Ο δημοκρατικός κόσμος απέτυχε να αποτρέψει μια ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος με την Κίνα. Πρέπει να πάρουμε τα σωστά μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στα Στενά της Ταϊβάν.
Το πρώτο μάθημα είναι πως η Ουκρανία παραμένει μια ελεύθερη χώρα επειδή ο λαός της ήταν προετοιμασμένος να πολεμήσει. Οι προμήθειες όπλων αποδείχθηκαν αποτελεσματικές μόνο επειδή ο ουκρανικός λαός ήταν πρόθυμος να πεθάνει για να προστατεύσει την πατρίδα του. Η αποτροπή μιας επίθεσης από την Κίνα βασίζεται στην αξιόπιστη πεποίθηση πως οποιαδήποτε εισβολή θα έχει τεράστιο κόστος. Η απόφαση από την πρόεδρο της Ταϊβάν να παρατείνει τη στρατιωτική θητεία από τους τέσσερις μήνες στον ένα χρόνο είναι σημαντική. Στέλνει σήμα πως η Ταϊβάν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την άμυνά της και πως ο λαός της είναι πρόθυμος να πολεμήσει για ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον.
Το δεύτερο μάθημα είναι η σημασία μιας ισχυρής και ενωμένης απάντησης από τον δημοκρατικό κόσμο. Από την εισβολή της Ρωσίας, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν προμηθεύσει όπλα και έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις. Αν είχαμε δείξει αυτή την ενότητα σκοπού μετά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014, θα είχε αποτρέψει μια ολοκληρωτική εισβολή. Οι δημοκρατικοί ηγέτες πρέπει να ξεκαθαρίσουν πως οποιαδήποτε απόπειρα από την Κίνα να αλλάξει δια της βίας το status quo στην Ταϊβάν θα πυροδοτήσει μια εξίσου ενωμένη απάντηση. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα. Η Κίνα εξαρτάται από τις εξαγωγές στις παγκόσμιες αγορές για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της. Είναι πολύ πιο συνδεδεμένη με τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες απ’ ότι η Ρωσία, άρα το να ξεκαθαρίζονται εκ των προτέρων οι οικονομικές επιπτώσεις μιας επίθεσης, μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό αποτρεπτικό μέσο.
Τρίτον, τελικά αυτό που μετράει είναι τα όπλα. Η Ουκρανία κατάφερε να σταματήσει την αρχική ρωσική εισβολή και να αλλάξει την τύχη του πολέμου χάρη στην προμήθεια ανώτερου στρατιωτικού εξοπλισμού από τους συμμάχους της, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Αν η Ουκρανία είχε αυτές τις δυνατότητες πριν τον πόλεμο, ο Πούτιν μπορεί να το σκεφτόταν δυο φορές προτού εξαπολύσει μια ολοκληρωτική εισβολή.
Αυτό το μάθημα είναι ακόμα πιο σημαντικό για την Ταϊβάν, η οποία, επειδή είναι νησί, θα είναι δύσκολο να επανεφοδιαστεί σε καιρό πολέμου. Για να είναι αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο, θα πρέπει να δώσουμε στην Ταϊβάν τα όπλα που χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτόν της τώρα. Ο Σι Τζινπίνγκ πρέπει να υπολογίσει πως το κόστος μιας εισβολής είναι απλά πολύ μεγάλο.
Οι επανειλημμένες δηλώσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ταϊβάν στην περίπτωση που επιτεθεί η Κίνα, είναι επίσης σημαντικές. Δείχνουν πως η στρατηγική ασάφεια έχει αντικατασταθεί από στρατηγική σαφήνεια. Για να παραφράσουμε το διάσημο ρητό, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η ειρήνη είναι να ξεκαθαρίσεις πως είσαι προετοιμασμένος να πας σε πόλεμο.
Ο τελευταίος και σημαντικότερος τρόπος για να αποτραπεί μια κινεζική κίνηση στην Ταϊβάν είναι να διασφαλιστεί μια ουκρανική νίκη στην τωρινή σύρραξη. Αν η Ρωσία μπορεί να κερδίσει έδαφος και να εδραιώσει δια της βίας ένα νέο status quo, αυτό θέτει επικίνδυνο προηγούμενο. Η Κίνα και άλλες αυταρχικές δυνάμεις θα μάθουν πως η αποφασιστικότητα του δημοκρατικού κόσμου είναι αδύναμη και πως ο πυρηνικός εκβιασμός και η στρατιωτική επιθετικότητα είναι αποτελεσματικά. Το μάθημα που μαθαίνουμε από την ιστορία είναι πως ο κατευνασμός δικτατόρων δεν οδηγεί σε ειρήνη, αλλά σε πόλεμο και σύρραξη. Γι’ αυτό όλοι αυτοί που πιστεύουν σε μια δημοκρατική Ταϊβάν και μια διεθνή τάξη που θα βασίζεται σε κανόνες πρέπει να εργαστούν για να διασφαλίσουν πως η Ουκρανία θα υπερισχύει.
Αν ο δημοκρατικός κόσμος μάθει αυτά τα μαθήματα και δράσει τώρα, η Ταϊβάν μπορεί να αποφύγει τις φρικαλεότητες που υφίσταται η Ουκρανία. Μέσω της υποστήριξής μας, μπορούμε να δώσουμε τη δύναμη στους λαούς τόσο της Ταϊβάν όσο και της Ουκρανίας να αποφασίσουν το μέλλον τους. Ένα μέλλον που θα βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του αυτοπροσδιορισμού.
* Ο συγγραφέας του άρθρου είναι πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation