To παλαιότερο χρηματιστήριο στον κόσμο διανύει καυτή περίοδο. Το Άμστερνταμ επωφελήθηκε από την αναταραχή που προκάλεσε το Brexit και προσπέρασε το Λονδίνο ως η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά με τη μεγαλύτερη κίνηση.
Το Euronext Άμστερνταμ, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, έχει επίσης ωφεληθεί από κανονισμούς που επιτρέπουν τη δημοσίευση ενημερωτικών δελτίων στα αγγλικά, πρόσβαση σε επιπλέον ρευστότητα μέσω των άλλων έξι χρηματιστηρίων που ανήκουν στην ίδια ιδιοκτησία και μια ανοιχτή στάση σε οχήματα εξαγοράς ειδικού σκοπού (Spac). Τη φετινή χρονιά κατέγραψε νέο ρεκόρ στην άντληση χρημάτων από αρχικές δημόσιες προσφορές. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας BenevolentAI σχεδιάζει να εισαχθεί στο Άμστερνταμ μέσω της μεγαλύτερες συγχώνευσης Spac στην ήπειρο αν και έχει την έδρα της στο Λονδίνο.
Oπωσδήποτε, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου παραμένει στο παιχνίδι. Εξακολουθεί να διεξάγει περισσότερες IPO συνολικά, ενώ πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε να εγκαταλείψει το Άμστερνταμ και να μεταφέρει την φορολογική της έδρα και όλες τις μετοχές της στο Λονδίνο.
Παρ’ όλο το «δράμα», η αντιπαλότητα ανάμεσα στο Άμστερνταμ και το Λονδίνο είναι παραπλανητική. Η πραγματική δράση έχει μεταφερθεί αλλού. Η Ευρώπη συνολικά έχει φάει τη σκόνη των αγορών των ΗΠΑ, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, τόσο στις συναλλαγές μετοχών όσο και στην έκδοση ομολόγων και σε οποιαδήποτε άλλη σημαντική κατηγορία.
Οι αμερικανικές αγορές φιλοξένησαν συνολικά 954 IPO το 2021, ενώ όλα τα χρηματιστήρια στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί 389, σύμφωνα με τη Dealogic. Οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας έχουν διογκωθεί σημαντικά ως μερίδιο της συνολικής κεφαλαιοποίησης μετά το 2006, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες συρρικνώθηκαν από το 30% στο 17%, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης New Financial.
«Οι μακροπρόθεσμες τάσεις είναι κάπως τρομακτικές», λέει ο Ουίλιαμ Ράιτ, διευθυντής της Dealogic. «Οι αμερικανικές και ασιατικές αγορές έχουν μια πολύ πιο δυναμική οικονομική ενδοχώρα» πρόσθεσε.
H Eυρώπη δεν έχει έλλειψη καινοτόμων start-up. Αλλά οι διεθνείς επενδυτές υποτιμούν παραδοσιακά τα προσδοκώμενα έσοδα τους σε σχέση με τους αντίζηλούς τους σε άλλες περιοχές επειδή οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς και τα εθνικά σύνορα καθιστούν πιο δύσκολο για τις εταιρείες να αναπτυχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Τώρα η Ε.Ε. έχει την ευκαιρία να αλλάξει το αφήγημα, την οποία δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλήσει. Στους πρώτους εννιά μήνες του έτους, τα ευρωπαϊκά start-up άντλησαν το 19% της συνολικής χρηματοδότησης από επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capital), από 13% το 2020. Η Ευρώπη φαίνεται ελκυστική σε σύγκριση με άλλες περιοχές.
Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση καταστολής των ξένων επενδύσεων και των τεχνολογικών κολοσσών και ενώ οι αποτιμήσεις πολλών αμερικανικών εταιρειών έχουν φτάσει στα ύψη. Αλλά αντανακλά επίσης την επιτυχία της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου σε τομείς όπως το fintech και η βιοτεχνολογία. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από επιχειρηματικά κεφάλαια αφορούσε φέτος τελικούς γύρους χρηματοδότησης, που φέτος τριπλασιάστηκαν σε πάνω από $60 δισ. Αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις εταιρείες που έλαβαν χρηματοδότηση θα ψάχνουν σύντομα να εισαχθούν σε κάποιο χρηματιστήριο.
Ιστορικά, πολλές από τις πιο ισχυρές εταιρείες στρέφονταν στα αμερικανικά χρηματιστήρια λόγω της πιο βαθιάς δεξαμενής επενδυτές και του πιο ενεργητικού trading, ειδικά μεταξύ των επενδυτών λιανικής. Τα τελευταία πέντε χρόνια, 60 εταιρείες από την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εισαχθεί σε χρηματιστήρια στις ΗΠΑ, ενώ μόλις 16 εταιρείες έκαναν το αντίστροφο, λέει η Dealogic.
Οι βρετανικοί φορείς άσκησης πολιτικής αγωνίζονται να κάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ελκυστικό. Η Χρηματοοικονομική Αρχή Δεοντολογίας άλλαξε τους κανόνες για τις Spac τον Αύγουστο και την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε μια ευρεία αναθεώρηση του καθεστώτος εισαγωγής στο χρηματιστήριο με στόχο την προσέλκυση πιο καινοτόμων εταιρειών. Οι ιδρυτές που επιλέγουν να εισαχθούν στο premium τμήμα της αγοράς θα δικαιούνται να έχουν μετοχές με αυξημένα δικαιώματα ψήφου και να προσφέρουν μόνο το 10% των μετοχών στο κοινό, από 25% προηγουμένως.
Το μέγεθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης της δίνει φυσικά πλεονεκτήματα. Οι Βρυξέλλες μιλούν εδώ και χρόνια για μια πραγματική διασυνοριακή αγορά για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες χωρίς να έχουν κάνει τίποτα ως τώρα. Μια τέτοια ένωση κεφαλαιακών αγορών θα διευκόλυνε τις εταιρείες να βρουν χρηματοδότηση. Πρόσφατα πρότεινε τη δημιουργία κοινών βάσεων δεδομένων για την ενοποίηση περισσότερων από 400 χρηματιστηρίων.
Ο ενθουσιασμός της νέας γερμανικής κυβέρνησης έχει δώσει ώθηση στα σχέδια αυτά. Αλλά απαιτείται άμεση δράση και όχι μόνο όσον αφορά τους κανόνες στις αγορές μετοχών.
«Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει στις εταιρείες όλων των τομέων τη δυνατότητα να αναπτύσσονται ταχύτερα. Καθώς η εναρμόνιση διοικητικών και φορολογικών μηχανισμών, κανονισμών και ρυθμιστικών αρχών σε 27 διαφορετικές χώρες παίρνει χρόνο, μπορεί να χρειάζεται ένα κοινό πλαίσιο όπου οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες μπορούν να συμφωνήσουν να τηρούν κάποια ενιαία ευρωπαϊκά κριτήρια και μετά να εισέρχονται ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.» τονίζει ο Γιάν Μίσκε του McKinsey Global Institute.
Αν οι Βρυξέλλες αποτύχουν, η νίκη του Άμστερνταμ επί του Λονδίνου θα έχει μικρή σημασία.
© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation