Την ιστορία μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες οικονομικής καινοτομίας περιγράφει το παραπάνω βίντεο. Μιας ιστορίας που ξεκίνησε καθώς ο πλανήτης έβγαινε από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 με την εμπιστοσύνη στο σύστημα να έχει καταρρακωθεί.
Τότε ξεκίνησε το bitcoin από τον Satοshi Nakamoto, ένα πρόσωπο ή μια ομάδα προσώπων, πληροφορία που ίσως δεν μάθουμε ποτέ. Ένα κρυπτονόμισμα με καθορισμένο εξ αρχής αριθμό έκδοσης κόντρα στις κεντρικές τράπεζες που τυπώνουν όσα νομίσματα θέλουν τρέφοντας τον τέρας του πληθωρισμού.
Το πρώτο bitcoin κυκλοφόρησε το 2009, αλλά σήμερα έχει δημιουργήσει μια αγορά 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχει μια σχολή σκέψης που πιστεύει ότι τα crypto στην ουσία θα αντικαταστήσουν όλα τα άλλα νομίσματα. Αν αυτό, όμως, πρόκειται να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει να υπάρξει κάποιο επίπεδο διακυβέρνησης, λένε άλλοι. Πρέπει να υπάρξει κάποιο επίπεδο εποπτείας.
Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για την έλλειψη προστασίας του καταναλωτή. Στις περισσότερες αγορές που μπορεί να επενδύσει κάποιος υπάρχουν κανόνες και προστασία. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός καταθέσεων έως ένα επίπεδο είναι εγγυημένος από το κράτος. Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων αυτή η εγγύηση δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει κάποιος στον οποίο μπορείς να στραφείς.
Οταν σκεφτείς ένα νόμισμα όπως το δολάριο ή το ευρώ, υπάρχει από πίσω μια κεντρική τράπεζα. Μπορείς να ονοματίσεις ποιος ασκεί επιρροή. Στην περίπτωση των Crypto κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που ασκούν μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη της τιμής, όπως ο Elon Musk, ιδρυτής της Tesla, ή ο CZ επικεφαλής του ανταλλακτηρίου Binance.
Στα crypto όλοι εμπλέκονται, αλλά δεν είναι κανείς επικεφαλής. Αυτή η μοναδικότητα είναι που τρομάζει περισσότερο τις ρυθμιστικές αρχές που μεταξύ άλλων επικαλούνται τον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος ή απάτης.
Οι ρυθμιστικές αρχές άργησαν να μπουν στο παιχνίδι. Ηδη δημιουργήθηκε μια αγορά αξίας τρισεκατομμυρίων. Ερώτημα δε είναι τι ακριβώς προσπαθούν να κάνουν πέραν από το να επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια πολύ «κερδοσκοπική αγορά».
Κινητικότητα πάντως σίγουρα υπάρχει. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών κινητοποιήθηκε και αναμένονται νέοι κανόνες για τις τράπεζες που θέλουν να εμπλακούν στη συγκεκριμένη αγορά. Υπάρχει δε η πρόταση να μοιραστούν τα crypto ενεργητικά σε δυο ομάδες. Μια που εκπληρώνει συγκεκριμένους όρους θα υπόκειται στις κλασσικές κεφαλαιακές απαιτήσεις που περιλαμβάνουν και κάποια stablecoins (σ.σ. κρυπτονομίσματα των οποίων η τιμή είναι συνδεδεμένη με ένα κλασσικό νόμισμα, όπως το δολάριο). Στη δεύτερη ομάδα, που δεν θα καλύπτει τους συγκεκριμένους όρους, θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, και αυτό περιλαμβάνει bitcoin.
Τα crypto, όμως, είναι κάπως σαν το χρήμα του ίντερνετ. Και η ρύθμιση του ίντερνετ σε παγκόσμια κλίμακα είναι αδύνατη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αυτοί που λένε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα βρουν τη λύση και εν τέλει θα προφτάσουν τις εξελίξεις...