Το πάρτι των αγορών το πρώτο τρίμηνο, η Archegos και οι παγίδες

Το πρώτο τρίμηνο δείχνει πως η γαλαντομία των κεντρικών τραπεζών παραμένει η κινητήριος δύναμη για τους επενδυτές και οι αντιδράσεις σε περιστατικά όπως αυτό της Archegos είναι περιορισμένες. Τι μπορεί να πάει στραβά.

Το πάρτι των αγορών το πρώτο τρίμηνο, η Archegos και οι παγίδες
  • της Katie Martin

Με κάποιον τρόπο, τα χρηματιστήρια μετοχών κατάφεραν να φτάσουν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 αρτιμελή, δείχνοντας μια αλεξίσφαιρη ανθεκτικότητα τόσο έναντι γνωστών όσο και έναντι ξαφνικών προκλήσεων.

Οι πρώτοι μήνες του έτους οπωσδήποτε δεν περιελάμβαναν οτιδήποτε που να μοιάζει σε κλίμακα, με το σοκ που προκάλεσε η πανδημία την ίδια περίοδο του 2020. Αλλά στην πορεία υπήρξαν αρκετοί μίνι σεισμοί. Πρώτον, οι ορδές των αρχάριων στα χρηματιστήρια ταπείνωσαν μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά των hedge funds στην υπόθεση της GameStop.

Μια πιο σημαντική απειλή ήταν η πρόσφατη κατάρρευση της Archegos Capital, που σφυροκόπησε μετοχές του χαρτοφυλακίου του οικογενειακού αυτού γραφείου, όταν οι τράπεζες τις ξεπούλησαν στην ανοιχτή αγορά, με αποτέλεσμα επενδυτικές τράπεζες όπως η Nomura και η Credit Suisse να υφίστανται ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά από χρόνια, η υπόθεση της Archegos πιθανότατα θα μείνει στην ιστορία ως μια μεγάλη στιγμή για τους κερδοσκόπους. Εκτός και αν επιζητούν την ίδια εμπειρία που βίωσαν Nomura και Credit Suisse, κάτι απίθανο, οι τράπεζες είναι σχεδόν βέβαιο πως τώρα θα πατάξουν την κερδοσκοπική δύναμη πυρός που έχουν διαθέσει στους πελάτες τους, είτε με δική τους ευθύνη είτε κατόπιν εντολής των ρυθμιστικών αρχών.

Άλλωστε, όπως πειστικά επιχειρηματολογεί η TS Lombard, «η Archegos έδειξε την επίπτωση της αναγκαστικής απομόχλευσης στις χρηματαγορές».

Αν και η Archegos του Bill Hwang μοιάζει με ένα ακραίο γεγονός, είναι πιθανό να υπάρξει αναθεώρηση του θέματος της μόχλευσης -όπου οι traders χρησιμοποιούν δανεικά ή παράγωγα για να αυξήσουν την έκθεση.

«Χρειάζεται προσοχή», έγραψε ο Andrea Cicione της TS Lombard. «Τους επόμενους έξι μήνες, πιθανότατα θα βιώσουμε μια περίοδο οικονομικής επέκτασης, παρόμοια της οποίας έχουμε να δούμε από τη δεκαετία του 1980. Τα assets υψηλότερου κινδύνου είναι πιθανότερο να κινηθούν ανοδικά παρά πτωτικά σε αυτό το περιβάλλον. Αλλά… ίσως το περιστατικό της Archegos θα οδηγήσει τους επενδυτές και τις τράπεζες να σκεφτούν ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο ανάληψης κινδύνου τώρα και να μειώσουν αναλόγως τη μόχλευση».

Ίσως. Στο περιθώριο αυτό θα μπορούσε οπωσδήποτε να «αποθερμάνει» κάποια ακραία τμήματα των παγκόσμιων αγορών. Ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει καμία αντίδραση στις ευρύτερες αγορές. Αντιθέτως, η πλειονότητα των fund managers παίρνουν το ποπ-κορν για να παρακολουθήσουν τη συναρπαστική εξέλιξη. Οι hedge fund managers αναρωτιούνται πότε μπορεί να τους πάρουν οι τράπεζές τους τηλέφωνο για μια κουβεντούλα περί μόχλευσης, αλλά αυτή τη στιγμή οι τράπεζες δεν σηκώνουν τις γέφυρες.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως μια τόσο βαθιά κρίση του risk management στις τράπεζες, ιδιαίτερα στην Credit Suisse, που επίσης ντροπιάστηκε από την υπόθεση Greensill Capital, θα άφηνε τόσο μικρό σημάδι στις αγορές. Αλλά όταν σχεδόν το μόνο που έχει σημασία για τις τιμές των assets είναι η γαλαντομία των κεντρικών τραπεζών -που δεν είναι μεν νέο χαρακτηριστικό, αλλά εντάθηκε λόγω της πανδημίας- είναι δύσκολο να περάσει οτιδήποτε άλλο.

Πράγματι, το μόνο ζήτημα που έχει ήδη αφήσει κάποιο σημάδι αυτό το τρίμηνο είναι ο απόμακρος κίνδυνος απόσυρσης αυτού του είδους της στήριξης. Πραγματικά, αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία. Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα αυξηθεί σημαντικά, αλλά η προσδοκία έως αυτό θα συμβεί, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του τεράστιου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης του Joe Biden, ήταν αρκετή για να φέρει το χειρότερο τρίμηνο για τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Αυτό είναι ξεκάθαρα κακό νέο για τους κατόχους του χρέους εκείνου. Σε μικρότερο βαθμό, έχει επίσης βλάψει τις τιμές των ομολόγων σε Ευρώπη και αλλού. Αλλά ο φόβος πως αυτό αυτομάτως θα βάλει τρικλοποδιά στις μετοχές αποδείχθηκε λανθασμένος. Όπως αποδείχθηκε, μπορείς τελικά να έχεις υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων και ταυτόχρονα και υψηλότερες τιμές μετοχών.

«Οπωσδήποτε μπορείς να έχεις και τα δύο», δήλωσε ο Luke Barrs, επικεφαλής του τμήματος fundamental equity portfolio management για την Ευρώπη και την Ασία στην Goldman Sachs Asset Management. Για τις κερδοφόρες εταιρείες τουλάχιστον, «τα επιτόκια δεν είναι ουσιαστικής σημασίας για την εγγενή αξία της δραστηριότητας», είπε, ιδιαίτερα όταν εταιρείες με κορυφαίες επιδόσεις κάθονται πάνω σε τεράστια βουνά ρευστού που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας.

Έτσι εξηγείται που ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 6% στο τρίμηνο, ανεβαίνοντας σε ιστορικό υψηλό. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq είχε πιο ανώμαλη πορεία όμως και πάλι κέρδισε 3%, κοντά σε ρεκόρ. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX εμφάνισε εντυπωσιακή άνοδο 9%, ενώ οι τράπεζες της περιοχής είδαν αύξηση κατά σχεδόν 20%. Αυτό είναι 20% υψηλότερα από μια χαμηλή βάση, αλλά και πάλι δεν είναι κάτι το αδιάφορο.

Αυτός ο δρόμος δεν υπήρξε ομαλός. Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων αποτέλεσαν πρόκληση. Θα πρέπει να περιμένετε περισσότερα από τα ίδια και τα επόμενα τρίμηνα. Η Gurpreet Gill, συνεργάτης της GSAM που επικεντρώνεται στο σταθερό εισόδημα, είπε πως αναμένει τους επόμενους μήνες να υπάρξουν “data tantrums”. Οι επενδυτές θα δυσκολευτούν να ερμηνεύσουν τις ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων στη μετά-πανδημίας εποχή. Ο ιός έπληξε τόσο άσχημα τις οικονομίες, που οι συγκρίσεις σε ετήσια βάση γίνονται μάλλον ανούσιες.

Επιπλέον, είναι δύσκολο να βρει κανείς ποιες εταιρείες θα πετύχουν ή θα αποτύχουν μετά την πανδημία. Ορισμένοι κερδισμένοι των lockdowns λειτουργούν με μοντέλα που μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα, όπως σημειώνει ο Peter Rutter, επικεφαλής του τμήματος μετοχών της Royal London Asset Management.

Ενώ γενικά οι δείκτες μετοχών πηγαίνουν υψηλότερα, κλάδοι όπως ο τραπεζικός και παράγοντες όπως η αξία «παίρνουν κεφάλι» ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο Rutter σημειώνει πως αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν την αγορά «αρκετά νευρική».

Η νευρική ανθεκτικότητα φαίνεται πως θα είναι το μοτίβο του β’ τριμήνου.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v