Πώς θα σταματήσουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας

Διαφορετικές στρατηγικές ακολουθούν οι χώρες καθώς βγαίνουν από τα lockdown και επανεκκινούν την οικονομία. Ποιες είναι οι κοινές συνιστάμενες, πως διαφοροποιούνται και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν.

H Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες του κόσμου βγαίνουν από τα lockdown, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός έχει φύγει, θυμίζει το παραπάνω βίντεο των Financial Times.

Οποιος δεν έχει περάσει την Covid-19 είναι εξίσου πιθανό να κολλήσει τώρα, όσο και στο παρελθόν, ενώ καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει πετύχει ακόμα την περιβόητη «ανοσία της αγγέλης». Οσο αφορά δε τις ιατρικές εξελίξεις, κανένα φάρμακο δεν έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, ενώ ρεαλιστικά θα απαιτηθεί να φτάσουμε στο 2021 για να βρεθεί εμβόλιο.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η μόνη άμυνα που υπάρχει είναι να σταματήσουμε την μετάδοση του ιού. Τι μπορούν να κάνουν, όμως, οι χώρες μετά τα lockdown;

Όπως προκύπτει υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, οι περισσότερες κυβερνήσεις, όμως, στρέφονται σε μια βασική αρχή: τεστ και ιχνηλάτηση.

Η Νότια Κορέα ακολούθησε αυτή τη στρατηγική από την αρχή. Στηρίζεται και στην χρήση ειδικής εφαρμογής στα έξυπνα κινητά με την οποία εντοπίζει με ποιους ήρθε σε κοντινή επαφή ένα κρούσμα. Οι εφαρμογές αυτές έχουν τα προβλήματά τους. Απαιτείται να τις εγκαταστήσει η πλειονότητα του πληθυσμού, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν θα πρέπει να αυτοαπομονωθούν όλοι όσοι βρέθηκαν σε κοντινή επαφή με κάποιο κρούσμα.

Μια άλλη ιδέα είναι τα «διαβατήρια ανοσίας». Ακόμα, όμως, δεν ξέρουμε ακριβώς τις συμβαίνει με τα αντισώματα και γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάχθηκε κατά της ιδέας.

Αλλη επιλογή είναι αυτή της Γαλλίας που χωρίζει τη χώρα σε «κόκκινες» και «πράσινες» ζώνες ανάλογα με τα κρούσματα και στις οποίες υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες.

Συζητήσεις, όμως, γίνονται και για το πόσο θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες ανάλογα με την ηλικία, δεδομένου ότι οι νεότεροι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v