Μια από τις πλέον κρίσιμες και απρόβλεπτες εκλογές θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα στη Μεγάλη Βρετανία, επισημαίνει στο παραπάνω βίντεο η Laura Hughes, πολιτική συντάκτρια των Financial Times.
Μια είναι η λέξη που κυριαρχεί: Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον κατεβαίνει στις εκλογές με σύνθημα «να κάνουμε το Brexit πράξη και να απελευθερώσουμε την δυναμική της Μεγάλης Βρετανίας». Ζητά την ψήφο των πολιτών για να προωθήσει τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε.
Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί δεν έχουμε δεσμευτεί σε ότι αφορά το «μένουμε» ή «φεύγουμε» από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά έχουν υποσχεθεί δεύτερο δημοψήφισμα. Η στρατηγική του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι να διαπραγματευτεί μια «λογική» συμφωνία και να την θέση στην κρίση των πολιτών δίνοντας παράλληλα την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες από την πλευρά τους, είναι απόλυτοι: εισηγούνται πλήρη ανάκληση του άρθρου 50 (σ.σ. ενεργοποιήθηκε για να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ) και παραμονή. Δεδομένου ωστόσο ότι δεν αναμένεται να κερδίσουν τις εκλογές, το πιθανότερο είναι να στηρίξουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Σκοτσέζοι, Ουαλοί και Πράσινοι είναι επίσης υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Την ίδια στιγμή και στο μέτωπο της οικονομίας τα δυο βασικά κόμματα (Συντηρητικοί και Εργατικοί) έχουν εντελώς διαφορετικές θέσεις. Το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν μάλιστα επιδιώκει να μεταφέρει την συζήτηση από το Brexit στο πεδίο της οικονομίας όπου έχει καταθέσει ένα «μανιφέστο» το οποίο θεωρείται το πλέον ριζοσπαστικό αριστερό σχέδιο που υπήρξε ποτέ από το κόμμα. Υπόσχεται αύξηση φόρων και δαπανών αλλά και εθνικοποίηση βασικών τομέων της χώρας (σιδηρόδρομοι, ταχυδρομεία ακόμα και τα ευρυζωνικά δίκτυα). Σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τα χαμηλά επιτόκια προκειμένου να δανειστεί και να επενδύσει στις υποδομές και υπόσχεται φορολογικές απαλλαγές για τους εργαζόμενους.
Ένα άλλο μεγάλο προεκλογικό θέμα στη Μεγάλη Βρετανία είναι παραδοσιακά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Το NHS δεν είναι προς πώληση, δηλώνουν οι Εργατικοί, ενώ δεδομένων των υπαρκτών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, όλα τα κόμματα υπόσχονται να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα.
Το μεγάλο ερώτημα πάντως παραμένει: τι θα γίνει αν δεν υπάρξει πλειοψηφία; Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το μεγαλύτερο κόμμα αναμένεται να αναζητήσει σύμμαχο ή να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αρνούνται τη στήριξη τόσο στον Μπ. Τζόνσον, όσο και στον Τζ. Κόμπιν γιατί «αξίζουμε περισσότερα», ενώ το κόμμα των Σκοτσέζων θέτει ως όρο συνεργασίας να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Χωρίς κάποιου είδους λύση, η Μεγάλη Βρετανία θα οδεύει σε νέες εκλογές…
© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation