Το σημάδι που δείχνει το τέλος του bull market στις ΗΠΑ

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και ο εμπορικός πόλεμος έχουν επιφέρει αλλαγές στη συμπεριφορά των επενδυτών. Η επιστροφή της μεταβλητότητας και οι ενδείξεις για το τέλος της bull market.

Το σημάδι που δείχνει το τέλος του bull market στις ΗΠΑ
  • Του Peter Wells

Το παλιό επενδυτικό απόφθεγμα του «buy the dip» (σ.σ. αγόρασε τη βουτιά) φαίνεται πως δεν εκφράζει πλέον τη συλλογική ψυχή των επενδυτών.

Για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, οι επενδυτές δεν σπεύδουν να μαζέψουν καταρρακωμένες μετοχές μετά από ένα μεγάλο sell off, αποσύροντας ένα δυνητικά σημαντικό μαξιλάρι στήριξης το οποίο έχει ενδεχομένως βοηθήσει τη Wall Street να σημειώσει το μεγαλύτερο bull run στην ιστορία της.

Πέντε συνεδριάσεις αφότου ο S&P 500 σημείωσε, στις 4 Δεκεμβρίου, την πέμπτη βουτιά πάνω από 3% το 2018, ο δείκτης βρίσκεται 1,8% χαμηλότερα. Είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011 που ο δείκτης δεν είναι υψηλότερα μια εβδομάδα μετά από μια τόσο μεγάλη πτώση, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Η πολυετής στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες και τα προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων είχαν καθιερώσει τη στρατηγική του «buy the dip»: αγόρασε στο πρώτο σημάδι υποχώρησης, οι φορείς άσκησης πολιτικής σε έχουν καλυμμένο.

Αλλά με τη Fed να έχει πλέον μπει για τα καλά σε έναν κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας να βαραίνουν το outlook της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι επενδυτές φαίνονται πολύ λιγότερο διατεθειμένοι να εναποθέσουν τις ελπίδες τους -τουλάχιστον για την ώρα- στο ότι οι μετοχές θα πηγαίνουν συνεχώς προς τα πάνω.

Τούτο δημιουργεί νέα ερωτήματα για το πόσα καύσιμα έχουν μείνει σε αυτή την bull market.

O S&P 500 σημειώνει κατά μέσο όρο φέτος άνοδο 2,3% την εβδομάδα που ακολουθεί μετά από μια πτώση 3%. Εν τω μεταξύ, η αγορά έχει βρεθεί δύο φορές χαμηλότερα ένα μήνα μετά από πτώση 3% και δύο φορές έχει κινηθεί υψηλότερα. Αλλά συνολικά, η ανάκαμψη που ακολούθησε τα τέσσερα sell off κατέληξε σε μια μέση πτώση 0,7% ένα μήνα μετά, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά μετά το 2008 που η επίδοση σε μηνιαία βάση είναι αρνητική.

Μέχρι το sell off του Φεβρουαρίου του 2018 που εκτίναξε τη μεταβλητότητα, η Wall Street είχε το 2017 μια από τις πιο ήσυχες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών: ο Vix άγγιξε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο S&P 500 κατέγραψε μόλις τέσσερις πτώσεις πάνω από 1% εκείνη τη χρονιά, χωρίς καμία να υπερβαίνει το 2%.

Για διάφορους λόγους, η μεταβλητότητα έχει επιστρέψει και αναμένεται να παραμείνει για καιρό ακόμα.

Μολονότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να αναμένονται μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις, το ίδιο ισχύει και όσον αφορά τις μεγαλύτερες ανόδους.

Αυτό που μπορεί να έχει αλλάξει, ωστόσο, είναι η αντίληψη μεταξύ των επενδυτών ότι οι μεγάλες πτώσεις είναι πλέον ενδεικτικές μιας αγοράς που βρίσκεται υπό πραγματική πίεση και δεν αποτελούν περιστασιακές, ευτυχείς συγκυρίες για αγορές.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο για τις φετινές βουτιές είναι πως ακόμα και το μέγεθος της ανάκαμψης μια εβδομάδα ή έναν μήνα μετά είναι πιο ήπιο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι σήμερα, η μέση εβδομαδιαία επίδοση του S&P 500 μετά από μεγάλη πτώση ήταν 2,3%, η χειρότερη από το 1996.

Και τις δύο φορές που ο δείκτης ανέκαμψε μετά από βουτιές, τα κέρδη αυτά ήταν κατά μέσο όρο 1,4% τριάντα συνεδριάσεις αργότερα, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από το 1928, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times σε στοιχεία της Refinitiv.

Ακόμα και αν ορίσουμε ως μεγάλη μια πτώση του 2%, η μέση άνοδος του S&P 500 ένα μήνα μετά είναι 2,8%, η πιο αδύναμη επίδοση από το 1990, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Oι αγοραστές δεν δείχνουν μόνο πιο διστακτικοί βραχυπρόθεσμα, δείχνουν επίσης πιο προσεκτικοί εβδομάδες μετά, όταν τα νερά θα μπορούσαν να είναι πιο ήρεμα. Το τελευταίο μπορεί να οφείλεται και στη συνεχή ροή αντικρουόμενων ειδήσεων για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Οι ενδείξεις ότι οι αγοραστές δεν «τσιμπάνε» προστίθενται στον αυξανόμενο αριθμό των αρνητικών ορόσημων για τη Wall Street. Σε ένα σημάδι του αρνητικού momentum που δημιουργείται, ο S&P 500 σχημάτισε στις 7 Δεκεμβρίου ένα «φονικό σταυρό», όταν ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών έπεσε κάτω από αυτόν των 200 ημερών. Τούτο σήμανε επίσης και την πτώση του δείκτη σε περιοχή διόρθωσης, αφήνοντάς τον πάνω από 10% χαμηλότερο από το υψηλό της 20ής Σεπτεμβρίου.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v