Η πορεία των αγορών θα είναι πιο άγρια από ό,τι φαίνεται

Ποιες είναι οι τέσσερις δυνάμεις που διαμορφώνουν το σημερινό τοπίο στις αγορές. Γιατί οι επενδυτές πρέπει να αναμένουν περαιτέρω αναταράξεις. Οι προβλέψεις για ύφεση στις ΗΠΑ, η Fed και η κρίση στις αναδυόμενες.

Η πορεία των αγορών θα είναι πιο άγρια από ό,τι φαίνεται
  • του Mohamed El-Erian

Εκ πρώτης όψεως, οι αγορές στις ΗΠΑ έχουν μείνει στάσιμες φέτος. Ο S&P 500 δεν βρίσκεται πολύ μακριά από εκεί που έκλεισε το 2017.

Ωστόσο, το ταξίδι του και όσα συνέβησαν σε άλλες αγορές κάθε άλλο παρά ήρεμα ήταν. Αντίθετα θυμίζει περισσότερο την εναρκτήρια παράγραφο του Τσαρλς Ντίκενς στην Ιστορία Δύο Πόλεων: «Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας».

Η διασπορά των επιδόσεων αντανακλά την αυξανόμενη απόκλιση και σε μια περίπτωση την αβεβαιότητα σε τέσσερις δυνάμεις που διαμορφώνουν το μέγεθος και την πορεία των αποδόσεων, οι οποίες μπορεί να είναι πιο έντονες στο δεύτερο μισό του έτους.

Είναι ένα outlook που περιλαμβάνει περαιτέρω ανατίμηση του δολαρίου, συνέχιση της υποαπόδοσης των αμερικανικών μετοχών και τακτικά ξεσπάσματα μεταβλητότητας. Είναι ένας κόσμος στον οποίο οι εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς, περιορισμένα χρηματοοικονομικά ανοίγματα και σταθερά επιχειρηματικά μοντέλα θα έπρεπε να είναι περιζήτητες, καθώς οι μακροχρόνιοι επενδυτές βρίσκουν ευκαιρίες σε σίγουρα ονόματα που βρίσκονται προσωρινά και αδικαιολόγητα σε κάμψη. Είναι επίσης ένα περιβάλλον στο οποίο οι ενεργητικές στρατηγικές επένδυσης είναι σε καλύτερη θέση έναντι των παθητικών στρατηγικών.

Μια απλή σύγκριση των αποδόσεων για τους μεγάλους αμερικανικούς δείκτες στο πρώτο μισό του έτους καταδεικνύει το φαινόμενο της διασποράς. Ενώ οι S&P και Dow Jones έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητοι, ο Nasdaq αυξήθηκε πάνω από 9%. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών όπως αντιπροσωπεύονται στο EEM υποχώρησαν 9% και η τιμή του άλλοτε δημοφιλούς bitcoin κατέρρευσε πάνω από 50%.

Αυτή η διασπορά στις αποδόσεις είναι εμφανείς και στα νομίσματα, με τον δείκτη δολαρίου να έχει ανατιμηθεί πάνω από 7% από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου. Είναι κάτι που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την αποδυνάμωση στις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων πτώσεων των νομισμάτων της Τουρκίας και της Αργεντινής και τον Ιούνιο της μεγαλύτερης μηνιαίας πτώσης του κινεζικού νομίσματος από τη θέσπιση των αγορών συναλλάγματος το 1994. Εν τω μεταξύ, η τιμή του αργού πετρελαίου σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.  

Τα κρατικά ομόλογα δεν είναι απρόσβλητα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται σε απόσταση πέντε μονάδων βάσης από όπου ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο, αλλά η αγορά θυμίζει το τρενάκι του τρόμου. Σε κάθε περίπτωση, η λαχτάρα όσων επένδυσαν σε αμερικανικά ομόλογα ωχριά με αυτό που πέρασαν οι κάτοχοι χρέους της Ιταλίας και των αναδυόμενων αγορών. Επιπλέον, υπάρχει και η αδυσώπητη αποκλιμάκωση της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που ορισμένοι, λανθασμένα κατά τη γνώμη μου, βλέπουν ως ένα σήμα μιας επερχόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ.

Τέσσερις παράγοντες μας βοηθούν να εξηγήσουμε αυτή τη διασπορά.

Οικονομικά: Έχοντας ξεκινήσει τη χρονιά πιστεύοντας σε μια συγχρονισμένη επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η αγορά αναμένει πλέον ορθά μια αυξανόμενη απόκλιση στις οικονομικές επιδόσεις και ως εκ τούτου και στη νομισματική πολιτική. Ο λόγος είναι απλός: μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, μόνο οι ΗΠΑ επωφελούνται ουσιαστικά από φιλοαναπτυξιακές πολιτικές.

Ρευστότητα: Με τη Fed να έχει δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων στο πρόγραμμα και τον ισολογισμό της να συρρικνώνεται σταδιακά, το κύμα της παγκόσμιας ρευστότητας υποχωρεί. Αυτό ισχύει ιδίως για τις αγορές δολαρίου. Ο αντίκτυπος στις αγορές έχει διογκωθεί από τη διστακτικότητα των συστημικά σημαντικών κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν σε λεκτικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της μεταβλητότητας σε στοιχεία ενεργητικού. Είναι μια τάση που θα γίνει πιο έντονη αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάλει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο τέλος του έτους.

Τεχνικοί παράγοντες: Όταν η ρευστότητα υποχωρεί και αυξάνεται η παγκόσμια αποστροφή ρίσκου, οι υποκείμενες διαφορές στην τεχνική στιβαρότητα των αγορών έρχεται στο προσκήνιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα αλήθεια στην περίπτωση των αναδυόμενων αγορών όπου η βάση των αφοσιωμένων (και πιο σταθερών) επενδυτών είναι μικρή σε σχέση με την πιο έντονη δραστηριότητα στα αντίστοιχα στοιχεία ενεργητικού. Αν προσθέσει κανείς και την πρόσφατη διάδοση των επενδυτικών προϊόντων που παρακολουθούν δείκτες, το αποτέλεσμα είναι μια τεχνική μετάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονες αναταράξεις από αυτές που δικαιολογούν τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία.  

Λειτουργικό περιβάλλον: Η επίμονη ανησυχία για έναν παγκόσμιο πόλεμο έχει διογκωθεί από τις απειλές των ΗΠΑ για περιορισμό ορισμένων ξένων επενδύσεων και μεταφορών τεχνολογίας. Ακόμα και όσοι, σαν και εμένα, πιστεύουν πως η ρητορική αυτή είναι μέρος μιας διαπραγματευτικής τακτικής που θα οδηγήσει στην διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου αλλά θα καταπολεμά ορισμένα προβλήματα, όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και οι μη δασμολογικοί φραγμοί, αναγνωρίζουν ότι το ρίσκο ενός λάθους ή ατυχήματος έχει αυξηθεί.

Είναι δύσκολο να δει κανείς να υποχωρούν όλοι ή και κάποιος από αυτού τους τέσσερις παράγοντες σύντομα. Ως εκ τούτου, η απόκλιση και η διασπορά θα παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, μαζί με τα αναπόφευκτα ξεσπάσματα μεταβλητότητας.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v