Μεγάλες πληγές άνοιξαν οι ευρωτράπεζες στους μετόχους

Η στήριξη που έδωσαν με τα κεφάλαιά τους, οι ανταμοιβές που δεν πήραν και η ανακούφιση που... ίσως έρχεται. Πώς ο τραπεζικός δείκτης τραβάει προς τα κάτω τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600. Ποιοι είναι οι (λίγοι) κερδισμένοι.

Μεγάλες πληγές άνοιξαν οι ευρωτράπεζες στους μετόχους
  • του Miles Johnson

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αντλήσει τη μισή κεφαλαιοποίησή τους σε νέα κεφάλαια την τελευταία δεκαετία, κάνει που υποδεικνύει τον… πόνο των επενδυτών που έχουν μείνει χωρίς ανταμοιβή για τα δισεκατομμύρια ευρώ που επανειλημμένα παρείχαν σε κεφάλαιο, στοιχηματίζοντας και ελπίζοντας σε μια επί μακρόν αναμενόμενη ανάκαμψη του τομέα.

Οι επενδυτές έχουν πληρώσει μισό τρισεκατομμύριο ευρώ σε κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την έναρξη του 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Dealogic -νούμερο ίσο με τη μισή κεφαλαιοποίηση του δείκτη τραπεζών στον Stoxx 600, σε ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 είναι ακόμη 48% χαμηλότερα από την έναρξη του 2008, με τους επενδυτές να μην μπορούν να αναπληρώσουν τη μεγάλη καταστροφή στην αξία μετοχών, που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση, την ώρα που η ευρύτερη αγορά έχει ανακάμψει.

Ακόμη κι έτσι, οι δυσκολίες του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη έχουν τραβήξει προς τα κάτω τους ευρύτερους δείκτες της ηπείρου, σε σύγκριση με άλλες περιοχές, με τον Stoxx 600 όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών σε άνοδο μόλις 25% την ίδια περίοδο, εξαιρουμένων των μερισμάτων, την ώρα που ο αμερικανικός S&P 500 ενισχύεται 82%.

Παρά τα ποσά που συγκεντρώθηκαν σε κεφάλαια για να βοηθήσουν στην εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών, μέχρι τα τέλη της περασμένης χρονιάς υπήρχαν ακόμη 880 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -σε πτώση από το 1 τρισ. ευρώ το 2016. Η μεγάλη πλειοψηφία του κεφαλαίου εκδόθηκε για ανακεφαλαιοποιήσεις, με μόνο ένα μικρό ποσό σε αρχικές δημόσιες προσφορές.

Οι επενδυτές σε άλλα χρεόγραφα συνδεδεμένα με διαφορετικά τμήματα κεφαλαιακών δομών των τραπεζών έχουν περάσει καλύτερα, με την αξία των αποκαλούμενων ομολόγων «Cocos», γνωστών και ως «additional tier 1», να παρέχουν δυνατές αποδόσεις για τους επενδυτές. Μεταξύ άλλων ωφελημένων είναι ειδικευμένα funds που είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αναγκάστηκαν να πουλήσουν οι τράπεζες. 

Οι πρόσφατες μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν οδηγήσει τους τραπεζίτες και τους επενδυτές να πιστεύουν ότι, μετά από πολλαπλές λανθασμένες ενάρξεις, οι μέτοχοι θα αρχίσουν να ωφελούνται μετά από μία δεκαετία πόνου. Οι τραπεζίτες και οι επενδυτές ελπίζουν επίσης ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα επιτόκια, που θα οδηγήσουν σε υψηλότερα περιθώρια δανεισμού και ότι η συγκέντρωση και οι περικοπές κόστους θα ανεβάσουν την κερδοφορία.

«Οι άνθρωποι τελικά θα αρχίσουν να πιστεύουν ότι τα χειρότερα πέρασαν για τις εγχώριες ευρωπαϊκές τράπεζες», είπε ανώτερο στέλεχος σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι μετοχές της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης σε αξία γερμανικής τράπεζας, έχουν χάσει 85% της αξίας τους από τα τέλη του 2007, ενώ έχει 30 δισ. ευρώ σε μία σειρά εκδόσεων τίτλων την τελευταία δεκαετία ή περισσότερο από ολόκληρη τη σημερινή κεφαλαιοποίησή της, ύψους 24 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, κάποιες τράπεζες έχουν ανταμείψει τους επενδυτές που έχουν στηρίξει τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους τα τελευταία χρόνια. Οι μετοχές της ιταλικής UniCredit έχουν υπερδιπλασιαστεί από την τιμή που καθόρισε για την έκδοση τίτλων ύψους 13 δισ. ευρώ, στις αρχές του 2017.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v