Οι πύραυλοι δεν είναι υποκατάστατο της στρατηγικής

Οι επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων χημικών όπλων του Ασαντ χρειάζονταν, αλλά δεν φτάνουν. Τα αντιφατικά μηνύματα Τραμπ και πώς μπορούν να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες. Οι κινήσεις Ρωσίας και Ιραν και οι θέσεις των Κούρδων.

Οι πύραυλοι δεν είναι υποκατάστατο της στρατηγικής
  • του David Gardner

Οι πυραυλικές επιθέσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, που στόχευσαν εγκαταστάσεις που το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι αφορούσαν χημικά όπλα ίσως προκαλέσει παύση στη χρήση τους από το καθεστώς Ασαντ. Ή μπορεί τελικά να αποδειχτούν κάτι παραπάνω από πυροβολισμούς στο σκοτάδι. Σίγουρα δεν κάνουν κάτι για να ξεκαθαρίσουν την μπερδεμένη στρατηγική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία, αν τελικά έχουν κάποια.

Οι επιθέσεις, σε Δαμασκό και κοντά στη Χολμς, ήταν σε απάντηση της επίθεσης του καθεστώτος το περασμένο Σάββατο στη Δούμα, ένα θύλακα των ανταρτών ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου τοπικές ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι ένα ελικόπτερο έριξε βόμβες με δηλητηριώδη αέρια οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον 70 αμάχους, περιλαμβανομένων παιδιών. Ο Jim Mattis, υπουργός Αμυνας, δήλωσε ότι τα  χτυπήματα ήταν περίπου διπλάσια από την επίθεση με 59 πυραύλους Tomahawk κατά συριακής αεροπορικής βάσης η οποία έγινε πέρυσι ως αντίποινα για επίθεση με αέριο Σαρίν σε εδάφη των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80 άνθρωποι.

Αν και περιγράφηκαν ως εφάπαξ δράση αποτροπής  κατά του προέδρου Ασαντ και των συμμάχων του ο Ντ. Τραμπ προειδοποίησε ότι μπορεί να επαναληφθεί. «Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτή την αντίδραση έως ότου το καθεστώς σταματήσει τη χρήση απαγορευμένων χημικών παραγόντων», είπε.

Τα χτυπήματα επικοινωνήθηκαν προκαταβολικά από μια καταιγίδα Τραμπ στο Twitter δίνοντας σε Ρωσία και Ιραν, τους στρατιωτικούς προστάτες του Ασαντ, αρκετό χρόνο να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους από δυνητικούς στόχους και στο καθεστώς χρόνο να εκκενώσει βάσεις και να καλύψει την εξαντλημένη αεροπορική του δύναμη. Αυτό ελαχιστοποίησε τον ανυπολόγιστο κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά η στόχευση μπορεί να ήταν ευρύτερη απ’ όσα αποκάλυψε το Πεντάγωνο και με πρόθεση να στείλει ένα πιο απειλητικό σήμα στον Ασαντ και τους προστάτες του.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα παρατηρητή που εδρεύει στο Λονδίνο και πιθανότατα έχει τα πιο ακριβή στοιχεία για ότι συμβαίνει στο έδαφος της Συρίας κατά τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, οι πύραυλοι δεν έπληξαν μόνο εγκαταστάσεις χημικών, αλλά και βάσεις μέσα και γύρω από τη Δαμασκό δυο επίλεκτων μονάδων του καθεστώτος: της Ρεπουμπικανικής Φρουράς και της τέταρτης τεθωρακισμένης Μεραρχίας, τις οποίες διοικεί ο νεότερος αδελφός του Προέδρου Maher al-Assad.

Κι’ όμως τίποτα από αυτά δεν απαντά στο ερώτημα τι γίνεται από εδώ και πέρα, στο οποίο ο Ντ. Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες έδωσε ένα ευρύ φάσμα αντιφατικών απαντήσεων.

Εως την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνησή του έστελνε το σήμα ότι θα κρατούσε και θα ενίσχυε τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, τόσο για να τελειώσει την μάχη κατά του ISIS όσο και για να περιορίσει περαιτέρω επιδρομές από το Ιραν και τους εντολοδόχους του. Αυτό προκάλεσε την Τουρκία, ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ που βρίσκεται σε πόλεμο με κούρδους αντάρτες εντός των συνόρων της να εισβάλει στη βορειοδυτική Συρία, παρακινούμενη από τη Ρωσία που ελέγχει τον εναέριο χώρο στη Δυτική Συρία.

Τότε, λίγο πριν την επίθεση με χημικά στη Δούμα, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα φύγουν πολύ σύντομα από τη Συρία και θα αφήσουν άλλους να ασχοληθούν με αυτή. Αυτό δεν θα άφηνε μόνο ξεκρέμαστους τους Κούρδους. Θα δημιουργούσε πανικό στο τμήμα της Συρίας που ελέγχει το YPG. Η Τουρκία και οι τζιχαντιστές εντολοδόχοι της. Το Ιραν και οι συμμαχικές της ένοπλες ομάδες και από τις δυο πλευρές των συνόρων Συρίας-Ιρακ. Το ISIS που υποχωρεί αλλά αναζητεί τρόπους επιστροφής από θύλακες της Κοιλάδας του Ευφράτη. Και φυσικά το στηριζόμενοι από τη Μόσχα καθεστώς Ασαντ που στοχεύει να επανακαταλάβει όλη τη χώρα. Και η λίστα συνεχίζεται.

Το Ισραήλ μετά από πάνω από 100 αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων στη Συρία που σχετίζονται με το Ιραν, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χτυπά για να αποτρέψει την Τεχεράνη και συμμάχους της όπως η Χεσμπολάχ του Λιβάνου από το να ριζώσουν στην περιοχή.

Αν οι ΗΠΑ αποσύρουν τους περίπου 2.000 στρατιώτες τους από τη βορειοανατολική Συρία, όπου πολεμούν τον ISIS, αυτό θα εκθέσει τους κοντά στους 10.000 που έχει στο Ιρακ, όπου η στηριζόμενη από το Ιραν σιιτική πολιτοφυλακή, οι Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης (Popular Mobilisation Forces), συμμετέχουν στις εκλογές του επόμενου μήνα με σύνθημα να φύγουν οι αμερικάνοι.  Η PMF που μπορεί να συγκεντρώσει έως 100.000 μαχητές κάτω από διοικητές με εμπειρία δεκαετιών σε βρώμικο πόλεμο, τον περασμένο Σεπτέμβριο πήρε μεγάλες εκτάσεις από στο βόρειο Ιρακ από ιρακινούς Κούρδους που, όπως οι σύριοι αδελφοί τους, είχαν καταλάβει προηγουμένως από τον ISIS με αμερικανική βοήθεια.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την Συρία, μετά από αυτά τα εφάπαξ χτυπήματα θα κινήσει  νήματα που θα ξεφτίσουν περαιτέρω μια ερειπωμένη χώρα που συνορεύει με πέντε έθνη που συντάσσονται με τη Δύση -Τουρκία, Ιρακ, Ιορδανία, Λίβανο και Ισραήλ- αφήνοντας Ρωσία και Ιραν να διαμορφώσουν το όποιο μέλλον έχει η Συρία.

Αν και αργά σε αυτόν τον πικρό πόλεμο, η νέα επίθεση κατά του οπλοστασίου χημικών της Συρίας χρειάζονταν απεγνωσμένα. Τώρα, όπως είπε ο David Miliband, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας: «Η ανάγκη για μια διπλωματική επίθεση είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v