Ο πλανήτης βρίσκεται σε 24ωρη παρακολούθηση!

Ένα πλήθος μικροδορυφόρων φωτογραφίζει καθημερινά όλο τον πλανήτη και πουλά το υλικό. Tι προσφέρει η νέα τεχνολογία. Τα ερωτήματα για τη χρήση της και οι προοπτικές.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ένας σταθμός παρακολούθησης είχε εγκατασταθεί σε βουνό κοντά στο Βερολίνο. Σήμερα στην ίδια πόλη, μια αμερικανική εταιρεία, η Planet, χρησιμοποιεί δορυφορική τεχνολογία για να σκανάρει ολόκληρο τον πλανήτη και να πουλήσει τις φωτογραφίες σε όποιον ενδιαφέρεται.

Όπως εξηγεί στο σχετικό βίντεο η εταιρεία στέλνει στο διάστημα μικροσκοπικούς δορυφόρους που κάθε 24 ώρες παίρνουν μια φωτογραφία της γης. Φανταστείτε κάτι σαν τα Google Maps που ανανεώνονται κάθε μέρα.

Όπως εξηγεί ο Robbie Schingler, παρότι μικροί οι δορυφόροι μπορούν να έχουν σχετικά υψηλή ανάλυση γιατί βρίσκονται κοντά στη γη, περίπου τρία μέτρα ανά pixel, κάτι που σημαίνει ότι βλέπεις ένα γήπεδο ποδοσφαίρου σε ανάλυση 30x10 pixels. Αρκετή για να δεις πως αλλάζει κάτι με το χρόνο, αλλά όχι τόσο υψηλή ώστε να καταλάβεις πραγματικά ποιος κάνει τι.

Η δυνατότητα να μπορείς να δεις κάθε σημείο του πλανήτη, έχει όπως είναι φυσικό καλές και κακές προεκτάσεις. Ο Fred Abrahams του Human Rights Watch, ωστόσο πιστεύει ότι τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη γεωργία, τον έλεγχο κινδύνου φυσικών καταστροφών αλλά και για την αποκάλυψη φρικαλεοτήτων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το θέμα της ιδιωτικής ζωής. Σύμφωνα με τον ίδιο η τεχνολογία δεν μπορεί να ξεχωρίσει πρόσωπα που κινούνται σε ένα δρόμο. Αλλώστε, συμπληρώνει, υπάρχει μεγαλύτερη παρακολούθηση από κάμερες, αλλά ακόμα και τα κινητά τηλέφωνα.

Η πραγματική χρήση αυτής της τεχνολογίας δεν έχει γίνει απόλυτα κατανοητή. Σύμφωνα ωστόσο με την Clarissa Christensen, αναλύτρια επί διαστημικών θεμάτων, προσφέρει κάτι εντελώς καινούργιο. Ξαφνικά, για πρώτη φορά, έχεις μια ταυτόχρονη εικόνα από κάθε οικονομική δραστηριότητα που διεξάγεται στον πλανήτη. Δεν σου λέει όσα θέλεις να ξέρεις, αλλά αν τη συνδυάσεις με άλλα δεδομένα, σύντομα θα έχεις αναπτύξει ένα τρόπο ανάλυσης και πρόβλεψης της οικονομικής δραστηριότητας που είναι μοναδικός.

Η Planet, σημειώνει ο σχολιαστής πήρε ένα μεγάλο στοίχημα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία για το καλό της κοινωνίας. Ποιος, όμως, θα οδηγήσει τη ζήτηση;

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v