«Καμπανάκι» για τις μετοχές από το sell-off των ομολόγων

Γιατί οι αγορές βρίσκονται σε συναγερμό μετά την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Πώς επηρεάζονται οι μετοχές. Οι προειδοποιήσεις του Peter Oppenheimer της Goldman Sachs για επερχόμενη διόρθωση.

«Καμπανάκι» για τις μετοχές από το sell-off των ομολόγων
  • των Robin Wigglesworth (Νέα Υόρκη) και Emma Dunkley (Χονγκ Κονγκ)

Οι πιέσεις στην παγκόσμια αγορά ομολόγων συνέχισαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις μετοχές, με την Ευρώπη και την Ασία να παίρνουν σειρά μετά την απότομη πτώση της Wall Street τη Δευτέρα, εν μέσω ανησυχιών ότι το ράλι των αγορών θα μπορούσε να είναι ευάλωτο σε ανατροπή.

Ο γερμανικός DAX έπεσε κατά 0,8%, ο γαλλικός CAC είχε μείωση κατά 0,3% και ο FTSE 100 διολίσθησε κατά παρόμοιο ποσοστό, στην πρωινή συνεδρίαση, ακολουθώντας τις απώλειες στην Ασία για τον δείκτη Topix της Ιαπωνίας, τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ και τον Kospi της Νότιας Κορέας.

H αυξανόμενη αισιοδοξία για τη δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας έχει ενισχύσει τις μετοχές, οι οποίες απολάμβαναν την καλύτερη έναρξη χρονιάς από το 1987, αλλά προκάλεσαν ανησυχίες ότι o πληθωρισμός θα μπορούσε τελικά να επιστρέψει και να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να γίνουν πιο επιθετικές.

Το γεγονός έστειλε την απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου -παγκόσμιου δείκτη αναφοράς- σε υψηλό τριετίας, στο 2,73% αργά τη Δευτέρα, οδηγώντας τον S&P 500 χαμηλότερα, κατά 0,7% την ίδια μέρα. Τα futures δείχνουν αδύναμο άνοιγμα σήμερα στη Wall Street. 

Ενώ τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα σταθεροποιήθηκαν στην πρωινή διαπραγμάτευση στο Λονδίνο την Τρίτη, κάποιοι επενδυτές και αναλυτές αμφισβητούν το κατά πόσο καιρό οι αποδόσεις ομολόγων μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται, χωρίς να διαπεράσουν την ευφορία στα χρηματιστήρια.

Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού Bund, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, υποχώρησε κατά 1 μονάδα βάσης, στο 0,68% στο Λονδίνο την Τρίτη, αφού έφτασε το 0,7% τη Δευτέρα.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις ομολόγων κάνουν τον δανεισμό πιο ακριβό, πιέζοντας δυνητικά κάποιες εταιρείες, που έχουν βασιστεί σε φθηνό χρήμα για να αναπτυχθούν, ενώ επίσης κάνουν κάποιες μετοχές να φαίνονται, σχετικά, λιγότερο ελκυστικές. 

Ο παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Goldman Sachs Peter Oppenheimer προειδοποίησε, σε ενημερωτικό σημείωμα, ότι «μία διόρθωση είναι όλο και πιο πιθανή» για τις παγκόσμιες μετοχές.

«Όλα δείχνουν κάποιο καθεστώς "ευφορίας"» είπε ο Larry Hatheway, επικεφαλής οικονομολόγος στον όμιλο επενδύσεων GAM. «Το γεγονός έχει κάνει αρκετούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι πρέπει να προετοιμάσουμε τις βάσεις για ορισμένες στρατηγικές μείωσης κινδύνου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα».

Οι επενδυτές τώρα αναμένουν από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ακολουθήσει τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων τρεις φορές φέτος. Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα τόνωσης, λόγω κρίσης. Υπάρχει επίσης νευρικότητα, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να μειώσει κάποιες από τις εξαιρετικά επιθετικές πολιτικές της, αργότερα το 2018.

Οι αποδόσεις κυμαίνονται αντίστροφα σε σχέση με τις τιμές και τα τρία μεγαλύτερα ETFs ομολόγων, τα οποία συλλογικά έχουν περισσότερα από 127 δισ. δολάρια, είχαν τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες, από την εποχή που προκλήθηκε αναταραχή στις αγορές σταθερού εισοδήματος, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στην αμερικανική προεδρία, τον Νοέμβριο του 2016.

«Είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων», δήλωσε ο Jim Paulsen, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο Leuthold Group. «Είναι μια ευρεία οικονομική ανάκαμψη, έχουμε πληθωριστικές πιέσεις και έχουμε κεντρικές τράπεζες που συσφίγγουν την πολιτική».

Ο κ. Oppenheimer, της Goldman Sachs, ισχυρίστηκε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να είναι κάποιος bullish στις μετοχές» και ότι οι κίνδυνοι μιας αγοράς «αρκούδας» είναι χαμηλοί, αλλά τόνισε ότι «καθώς οι εισροές στις μετοχές αυξάνονται έντονα, παράλληλα με την ανεβασμένη αισιοδοξία, η αγορά μετοχών γίνεται πιο ευάλωτη σε απογοητεύσεις».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά κινδυνεύει να μπει σε μια παρατεταμένη περίοδο "αρκούδων", αλλά μπορεί να σημαίνει ότι η αγορά αντιμετωπίζει μια απότομη διόρθωση», έγραψε σε ενημερωτικό σημείωμα, που έκανε τον γύρο της Wall Street, τη Δευτέρα. «Αρκετοί παράγοντες υποδηλώνουν ότι οι αγορές έχουν κινηθεί πάρα πολύ και πολύ γρήγορα».

Ακόμη και μετά την οπισθοδρόμηση της Δευτέρας, ο FTSE All-World έχει καταγράψει άνοδο κατά 6,5% μέχρι στιγμής, τον Ιανουάριο, και παραμένει σε πορεία για την καλύτερη έναρξη χρονιάς, από το 1987.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v