Πριν από ένα χρόνο ο κόσμος μάθαινε ότι πρέπει να ζήσει με τον Ντ. Τραμπ. Οι αγορές αντιμετώπισαν τον πλανητάρχη ως «κάτι καλό» για την οικονομία της υπερδύναμης και το δολάριο αρχικά ενισχύθηκε χάρις στο ποντάρισμα στις υποσχέσεις για το τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές και τη μείωση των φόρων.
Οταν το δολάριο έτρεξε ορισμένοι έκαναν τολμηρές προβλέψεις, όπως ότι θα υπάρξει απόλυτη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου (1 προς 1) ως τέλη του 2017. Δεν επαληθεύτηκαν όμως. Κάποιοι έχασαν περιουσίες από στοιχήματα ανόδου του δολαρίου και η χρονιά τους αφήνει μια «βαθιά πληγή» που επουλώνεται αργά.
Οι επενδυτές αυτοί πήραν το μάθημα και εμφανίζονται σκεπτικιστές απέναντι στον Λευκό Οίκο σε ότι αφορά την φορολογική μεταρρύθμιση. Αναρωτιούνται για το εάν ακόμα και αν προχωρήσει η μεταρρύθμιση θα αποδειχτεί αρκετή για να βελτιωθεί περαιτέρω το οικονομικό κλίμα, ή εάν είμαστε ήδη πολύ αργά στον οικονομικό κύκλο για να μπουν περισσότερα κεφάλαια στην παραγωγή.
Ο Τραμπ δεν έχει μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και την πορεία του S&P 500, λέει ένας διαχειριστής κεφαλαίου.
Τι γίνεται όμως με το δολάριο; Η προσδοκία ενός ράλι είναι τουλάχιστον εύλογη, αν όχι απόλυτα πειστική, με την ανεργία σε χαμηλό 17 ετών να δημιουργεί προσδοκίες αυξήσεις μισθών και πληθωρισμό.
Ο κόσμος όμως προχωρά, σημειώνεται στο video, και υπάρχουν επιχειρήματα για επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές που δείχνουν ελκυστικές ή και στην Ευρώπη, όπου τα οικονομικά στοιχεία κάνουν την αγορά ευρώ να δείχνει πιο συναρπαστική.
Κατά συνέπεια ένα ράλι του δολαρίου είναι εφικτό, αλλά ακόμα και αν γίνει δεν θα οφείλεται στον Τραμπ.
© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation