Το ενδιαφέρον τον επενδυτών θα είναι στραμμένο στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι στον προβλεπόμενο περίπατο της Άνγκελα Μέρκελ προς μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.
Αντίθετα η προσοχή τους θα βρίσκεται, όπως είναι φυσιολογικό, στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, το οποίο αναμένεται να συζητήσει πότε θα αρχίσει την περιστολή του προγράμματος αγοράς ομολόγων των 2 τρισ. ευρώ.
Η κα Μέρκελ δεν έχει μόνο ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του Μάρτιν Σουλτς, του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά παράλληλα, σε αντίθεση με τη μάχη για τη γαλλική προεδρία, δεν υπάρχει η πιθανότητα ο νικητής να θελήσει να εγκαταλείψει το ευρώ και να διαλύσει το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.
Ο Μίκαελ Κραουτσμπέργκερ, fund manager στην BlackRock, περιγράφει τους επενδυτές ως «σχετικά χαλαρούς» για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. «Με το Brexit και τις γαλλικές εκλογές είχαμε τεράστιες θέσεις και διαχείριση ρίσκου, αλλά στις γερμανικές εκλογές τα πράγματα είναι πιο ήρεμα».
Από τότε που ο κ. Μακρόν κέρδισε τη Μαρίν Λεπέν τον Μάιο, είναι η βελτίωση της οικονομίας και οι προσδοκίες γύρω από την πολιτική της ΕΚΤ που κινούν τις ευρωπαϊκές αγορές. Την περασμένη εβδομάδα, το ευρώ ξεπέρασε το φράγμα του $1,20 για πρώτη φορά από τις αρχές του 2015, ανεβάζοντας τα κέρδη έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους στο 13%.
Ωστόσο, το πιο ισχυρό ευρώ έχει ασκήσει πίεση στις τιμές των μετοχών, με τον Euro Stoxx 600 να έχει υποχωρήσει πάνω από 5% από το υψηλό του Μαΐου, όταν το ενιαίο νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση κάτω από το $1,10.
Αλλά ενώ έχουν το βλέμμα στραμμένο στο νόμισμα και το tapering, οι επενδυτές μπορεί να θεωρήσουν τις γερμανικές εκλογές ως μια σημαντική στιγμή για την ευρωζώνη, αν μια νικήτρια Μέρκελ συνεργαστεί με τον Μακρόν για τον σχηματισμό ενός άξονα που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη δημοσιονομική ένωση, κάτι που πολλοί θεωρούν απαραίτητο για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.
Στο τέλος του προηγούμενου μήνα, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα δώσει τη στήριξή της σε έναν «μικρό» κοινό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη, μαζί με έναν υπουργό Οικονομικών για την περιοχή.
Η επανεκλογή της Γερμανίδας καγκελάριου «θα διασφαλίσει τη συνέχεια όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην ευρύτερη ευρωζώνη», που είναι «κρίσιμο για το νόμισμα του ευρώ» λέει ο Σβεν Μπάλτσερ, υπεύθυνος στρατηγικής στην Coutts. Αναμένεται «πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία» καθώς το μέλλον της ευρωζώνης είναι μια από τις «βασικές προτεραιότητες» της κας Μέρκελ.
Αν δεχθεί ερώτηση για τις εκλογές στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δύσκολα θα απαντήσει. Ωστόσο, δεν θα είναι έκπληξη να τον ακούσουμε να καλεί άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βοηθήσουν στη διατήρηση και την ενίσχυση της ανάκαμψης της ευρωζώνης, ειδικά από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα σκέφτεται την περιστολή του προγράμματος τόνωσης.
Με την οικονομία να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών στο δεύτερο τρίμηνο και τη χώρα να έχει ένα μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, είναι η Γερμανία αυτή που έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση να υιοθετήσει μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε κάποιες κινήσεις, αν και περιορισμένες, σε αυτό το μέτωπο. Το πιο πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια «κάπως πιο χαλαρή δημοσιονομική στάση», σύμφωνα με αναλυτές της RBC Capital Markets.
Ωστόσο, η δημοσιονομική αυτή χαλάρωση δεν θα ξεπεράσει το 1% του γερμανικού ΑΕΠ, οπότε «τα ποσά θα είναι πιθανότατα πολύ μικρά για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις αγορές» λέει ο Πέτερ Σάφρικ, επικεφαλής στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά macro στην τράπεζα.
Αυτό θα έχει επιπτώσεις για τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, προσθέτει, καθώς «θα περιορίσει την έκδοση νέου χρέους». «Σε συνδυασμό με τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ», αυτό σημαίνει πως θα παραταθεί η τρέχουσα έλλειψη γερμανικών ομολόγων.
Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού χρέους υποχώρησε στο χαμηλό έτους του -0,949% στο τέλος Φεβρουαρίου, καθώς οι αγορές τρόμαξαν από τις δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στην αρχηγό του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Αν και η απόδοση παραμένει αρκετά πάνω από αυτά τα χαμηλά, στο -0,75%, κινείται πάλι καθοδικά μετά το τέλος Ιουνίου.
Είναι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών και η κατάσταση της οικονομίας που θα συνεχίσουν να κινούν τις αγορές. «Βλέπουμε μια φυσιολογική κυκλική ανάκαμψη και η πολιτική γίνεται και πάλι λιγότερο σημαντική για τις ευρωπαϊκές αγορές» υποστηρίζει ο Μάιλς Μπράντσοου, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Amundi, τον μεγαλύτερο διαχειριστή ενεργητικού στην Ευρώπη.
Αν η κα Μέρκελ επιστρέψει ως καγκελάριος και υπερβεί την εγχώρια πολιτική αντίσταση για προώθηση της δημοσιονομικής ένωσης, η πολιτική θα είναι αυτή που θα κινήσει ξανά τις αγορές.
Αλλά οι αγορές δεν στοιχηματίζουν σε τίποτα το επόμενο διάστημα.
© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation