Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2010

Με οδηγίες τρόικας οι εξελίξεις στις τράπεζες…

Διαψεύστηκαν -όπως αναμενόταν- και αυτήν τη φορά φήμες και σενάρια για… ενδεχόμενη εκδήλωση πιθανού ενδιαφέροντος ΑΜΚ της Εθνικής, μέσω της οποίας το Κατάρ θα αποκτούσε ισχυρή συμμετοχή στο Μ.Κ. του ομίλου. Και όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να είναι η… τελευταία φορά όπου σενάρια και ενδεχόμενα διαψεύδονται, απεναντίας θα λέγαμε.

Αναμφισβήτητα, τόσο οι εγχώριοι παίκτες όσο (κυρίως) οι ξένοι είναι λογικό να επικεντρώνονται στην Εθνική και να περιμένουν από τον όμιλο να κάνει το… πρώτο βήμα και να δώσει το στίγμα των προθέσεών του σε πολιτικό και ευρύτερα σε επιχειρηματικό επίπεδο. Και σε κοινοτικό, θα συμπληρώναμε, από τη στιγμή που η τρόικα θέτει τους δικούς της όρους και απαιτήσεις για τις όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν στον κλάδο.

Σύμφωνα με το Reuters, η Εθνική (όπως και η Commerzbank, η Credit Agricole και η Dexia ) "καταγράφουν τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των 25 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος να μην περάσουν τα stress tests, με βάση προσομοιώσεις των τεστ κοπώσεως από αναλυτές".

Αναφορά διόλου τυχαία, την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ "θέτει ζήτημα εσωτερικής υποτίμησης", με τους "Financial Times" να υποστηρίζουν πως "…η Ελλάδα αναδιαρθρώνει ή δ η το χρέος της".

Σκούρα τα… πράγματα και μάλλον πιο… σκούρα απ' ό,τι υποστηρίζουν ή αφήνουν να διαρρεύσουν στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ή ο διοικητής της ΤτΕ.

Από την πλευρά της Εθνικής, το στίγμα δίνεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Απόστολο Ταμβακάκη ο οποίος αναφέρεται σε "…θερμό καλοκαίρι ή έστω Σεπτέμβριο", όμως το ερώτημα είναι κατά πόσον ο όμιλος θα προχωρήσει σε "…κίνηση-συνεργασία ουσίας και όχι σε συμφωνία σωτηρίας", όπως αναφέρεται (και πάλι) τελευταία από μέρος του Τύπου και των αναλυτών.

Εάν δεχτούμε ως ακριβείς κάποιες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα -κυρίως το ΔΝΤ- θέτει συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών που θα αποκλείουν ένα πιθανό… deal σωτηρίας, τότε η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο. Και αρχίζει να… δείχνει προς το εξωτερικό και την πρόθεση "επιβολής" διεθνών συνεργασιών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο λίγα τινά μπορεί να σημαίνει, αλλά ακόμη δεν είναι της ώρας να επεκταθούμε περισσότερο. Ο χρόνος -και μάλιστα σύντομα- θα δείξει σε ποιον βαθμό η τρόικα, κυρίως το ΔΝΤ, θα είναι… καθοδηγητής των εξελίξεων στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Εάν, δε, κρίνουμε από την υπεροπλία, την υπερεξουσία του μνημονίου έναντι ακόμη και του Συντάγματος της χώρας, τότε θα πρέπει να ετοιμάζονται (κυρίως η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες) για δυσάρεστες (και μη αρεστές) λύσεις (και) στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v