Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 16 2009

Τι "βλέπει" η JP Morgan στις τράπεζες

Ξάφνιασε πολλούς, ακόμη και στον τραπεζικό κλάδο, η υπερθετική θέση που έλαβε η JP Morgan για τη Eurobank ανεβάζοντας τον πήχη στα 16 ευρώ από τα 9 ευρώ.

Θα πρέπει να είναι μία από τις θεαματικότερες και ακραίες αναβαθμίσεις τιμής-στόχου, που αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον από τη στιγμή που προέρχεται από έναν επενδυτικό οίκο της βαρύνουσας σημασίας που έχει η JPM και αφορά σε ελληνική τράπεζα.

Ο οίκος βέβαια συνεκτιμά τη "σχετικά υψηλή έκθεση στη νοτιοανατολική Ευρώπη τις πιέσεις που θα δεχτεί από τις συνεχιζόμενες προβλέψεις και θα αποτελέσει βαρίδι για τα κέρδη του 2009" και βλέπει σε βάθος σχεδόν τριετίας από τη στιγμή που "αναμένεται rebound, καθώς οι προβλέψεις εξομαλύνονται στο διάστημα 2010 - 2011".

Η JP Morgan προβλέπει ακόμη επέκταση του επιτοκιακού περιθωρίου το 2010, λόγω της επανεκτίμησης στοιχείων του ενεργητικού και σταθεροποίησης του κόστους χρηματοδότησης, αλλά και επαρκή κεφαλαιακή επάρκεια με τον Tier I από το 7,6% στο 2009 να ανεβαίνει στο 9,3% το 2011.

Άκρως ενδιαφέροντα όλα αυτά, καθώς αφορούν σε μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και λογικά δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στον συγκεκριμένο τραπεζικό όμιλο.

Έχουν ενδιαφέρον επίσης από τη στιγμή που κάποιος επιχειρήσει να διαβάσει την ανάλυση…πίσω από τις γραμμές σε μία ιδιαίτερη περίοδο για την ελληνική οικονομία και τη στιγμή που η Standard & Poor's προειδοποιεί πως η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Για να επιβεβαιωθούν, στο βάθος χρόνου που εκτιμά η JPM, όλα αυτά για τον συγκεκριμένο τραπεζικό όμιλο θα πρέπει να συμβαδίζουν με τη συνολικότερη πορεία των ισχυρών του κλάδου και ενός ικανού μέρους της ελληνικής οικονομίας.

Η θέση του ξένου οίκου αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον από τη στιγμή που είναι γνωστά οι σχέσεις του με τις εκάστοτε εξουσίες-κυβερνήσεις της χώρας, η έκθεση του στην εγχώριο αγορά, τα συμφέροντα που εκπροσωπεί και η βαρύτητα του διεθνώς.

Και παρά το μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, πολύ δύσκολα θα έπαιρνε το ρίσκο να εκτεθεί με μία τόσο ακραία προσέγγιση και δη στη συγκεκριμένη ευαίσθητη συγκυρία.

ΣΗΜ.: Εξαιρετικά χρήσιμες οι αναφορές της Αναστασίας Παπαϊωάννου "Τι λένε οι τραπεζίτες για τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ" και του Γιώργου Α. Σαββάκη για τα "σπουδαία του δευτέρου εξαμήνου για τον κλάδο".

Για τον φίλο skinakasi να πούμε πως η προσέγγισή μας για τη μετοχή του Μυτιληναίου δεν αλλάζει -παρότι σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν δείχνει να αντιδρά ψηλότερα των 6,2 ευρώ.

Εκτιμούμε όμως πως και γι' αυτή τη μετοχή υπάρχουν προϋποθέσεις υπεραντίδρασης στην περίπτωση που προς το τέλος του έτους σημειωθεί ακόμη ένας ισχυρός ανοδικός κύκλος στις αγορές και στο Χ.Α.

Στον τελευταίο, όπως προειδοποιούν ορισμένοι αιρετικοί αναλυτές, οι οποίοι επιφυλάσσονται για την κρισιμότητα του πρώτου τριμήνου του 2010, διεθνώς. Αλλά μέχρι τότε το συζητάμε.

Συγκεκριμένα για τον Μυτιληναίο ενδιαφέρον παρουσιάζει, φίλε, το διάγραμμα του εκθετικού μέσου όρου 200 ημερών καθώς στις ημερήσιες συναλλαγές μπορεί -κατά την εκτίμησή μας πάντα- να κρύβεται το κλειδί της επόμενης κίνησης. Με στόχευση την υπέρβαση των 7 ευρώ, όπως προφανώς βλέπει και ο φίλος skinakasi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v