Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2009

Για τα μεγάλα... κέρδη των τραπεζών

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εξαμήνου, όπου τραπεζικοί όμιλοι παρουσίασαν μεγέθη τα οποία λίγο ως πολύ τα υποδέχτηκαν θετικά οι Έλληνες αναλυτές. Και υμνήθηκαν από την πλειονότητα των ξένων συναδέλφων τους, με τους οίκους να πλειοδοτούν σε υπερθετικές αναλύσεις και εκθέσεις.

Κατά την εκτίμησή μας, από σήμερα αρχίζει η περίοδος αποτίμησης και καταγραφής των πραγματικών δυνατοτήτων κάθε ομίλου ξεχωριστά. Των αντοχών, αν θέλετε, και του μεριδίου εύνοιας που είχαν και εξακολουθούν να έχουν από το Δημόσιο (από όλους εμάς τους φορολογούμενους, δηλαδή).

Κατά την ταπεινή γνώμη μας, η όλη υπόθεση συνοψίζεται στην εξής διαδικασία: "Έλαβαν από το κράτος (δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους) αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ δίνοντας προνομιούχες μετοχές. Στη συνέχεια έσπευσαν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα εξασφαλίζοντας επιτόκια 4% και 5%. Με τα κρατικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους πήγαν στην ΕΚΤ όπου δίνοντας αντιπαροχή τους κρατικούς τίτλους δανείστηκαν και άλλα δισ. ευρώ με επιτόκιο της τάξης του ένα τοις εκατό (1%) για να πάρουν και άλλα ομόλογα. Αλίμονο εάν με τόση απλοχεριά δεν κατάφεραν οι τραπεζικοί όμιλοι να παρουσιάσουν βελτιωμένα μεγέθη στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου".

Εύγλωττο το θέμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Πάρ' τα όλα" υπέρ τραπεζών, όπου ο συνάδελφος Χρήστος Ιωάννου σε ένα εξαιρετικά εμπεριστατωμένο θέμα εστιάζει στα μεγάλα κέρδη από τα κρατικά ομόλογα και το αυξημένο περιθώριο κέρδους.

Κοντολογίς, οι τραπεζίτες πέτυχαν με κεφάλαια του Δημοσίου (και χωρίς ακόμη να έχουν βάλει… μισό ευρώ) να παίξουν με "ξένα κεφάλαια", να προκαλέσουν μόχλευση των εισηγμένων, με θεαματική ενίσχυση των αποτιμήσεων.

Αυτή η διαδικασία από τη μία πλευρά διευκολύνει τη διάθεση ίδιων μετοχών σε τιμές μέχρι και 150% υψηλότερα από τα χαμηλά και επίσης επιτρέπει διάθεση ή ακόμη και… παρκάρισμα πακέτων σε αποτιμήσεις υψηλών 52 εβδομάδων.

Εάν μάλιστα το Δημόσιο επιμηκύνει, όπως αφήνεται να διαρρεύσει (sic!), την περίοδο χάριτος - αποπληρωμής, τότε δεν θα μιλάμε για ένα απλό "πάρ' τα όλα" αλλά για μία τέλεια οργανωμένη banks monopoly…

Στα μέρη μου πάντως, στο Παγκράτι, το παιχνίδι είναι γνωστό και με τον τίτλο… τζάμπα μάγκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v