Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 21 2009

Στη δύσκολη συνέχεια θα φανούν οι αντοχές...

Και φτάσαμε στην κρίσιμη εβδομάδα, όπου οι τραπεζικοί όμιλοι θα ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματά τους. Λίγο αυξημένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, σημαντικά μειωμένα σχετικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο…λογικό και επόμενο.

Το παιχνίδι προεξόφλησης αυτής της μικρής ή μεγαλύτερης βελτίωσης των μεγεθών ήταν το…καύσιμο που πυροδότησε, συντήρησε και έφερε προς νέα υψηλά τον τραπεζικό κλάδο και τον FΤ 20.

Όμως στη συνέχεια θα φανεί ε ά ν και σε π ο ι ο βαθμό είναι δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις μέρους της επενδυτικής κοινότητας, ακόμη της ίδιας της ΤτΕ, για την πραγματική κατάσταση των τραπεζικών ομίλων, τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί "να κρύβουν" οι αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Γι' αυτό θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και στις προβλέψεις, που αναλαμβάνει πλέον ο κάθε όμιλος.

Όμως δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, πως ένα μεγάλο μέρος της χρηματιστηριακής αντίδρασης οφείλεται -όπως κατά κόρον συνέβη κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη- στα φτηνά κεφάλαια που αφειδώς χορηγήθηκαν από τις κεντρικές κυβερνήσεις προς τους ομίλους.

Έτσι και στη χώρα μας η κερδοφορία των τραπεζών σε ικανό βαθμό επιτυγχάνεται με την αμέριστη βοήθεια της Πολιτείας και -κατά την εκτίμησή μας- σε βάρος της πραγματικής οικονομίας.

Της ίδιας της κοινωνίας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία διαχέονται σε όλο τον ιστό, από τις επιχειρήσεις μέχρι τους εργαζομένους ή ακόμη τους ανέργους.

Οι τράπεζες έχουν κάνει χρήση των κεφαλαίων που τους έχουν χορηγηθεί, έχουν δανείσει με τη σειρά τους ακριβά το κράτος (δηλαδή όλους εμάς τους φορολογουμένους) και έχουν δανειστεί φθηνότατα από την ΕΚΤ.

Εάν εξαιρέσουμε την Εθνική, που έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση (ίδια κεφάλαια), υψηλή ρευστότητα και την MPB που δεν έκανε χρήση των κρατικών "πακέτων", η γενικότερη κατάσταση παραμένει επιφυλακτική.

Αποτελεί κοινό μυστικό(*), πως αρκετές τράπεζες προκειμένου να μειώσουν το κόστος μόχλευσης και να σταθεροποιήσουν τις επισφάλειες τους, περιόρισαν τη χορήγηση των δανείων σε μεγάλες, επιλεγμένες επιχειρήσεις και σε εξαιρετικά φερέγγυους πελάτες, οι οποίοι απλώς μπορεί να χρειάζονται βραχυμεσοπρόθεσμα ρευστό και ζεστό για να κινηθούν ή να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Είναι, κατά συνέπεια λογικό, να περιμένουν οι αναλυτές βελτίωση των μεγεθών στο δεύτερο έναντι του πρώτου τριμήνου. Ωστόσο, ο αγώνας είναι… μαραθώνιος και αυτό το ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον έχει το σημερινό θέμα του Dr Money… "Oι τράπεζες πρέπει να κινηθούν".

Όπως επίσης το κύριο θέμα του ΜΕΤΟΧΟΥ που ψηλαφεί "τα όρια της ανόδου και διερευνά τους λόγους που αναβάλλονται εξαγορές και συγχωνεύσεις".

(*) Αποτελούν επίσης κοινό μυστικό στην αγορά οι λόγοι για τους οποίους οδηγήθηκε εκτός ομίλου ο Χάρης Σιγανός. Λόγοι, που όπως επίσης πολλοί άλλοι και για τα περισσότερα ιδρύματα κρατούν επιφυλακτικούς τους νουνεχείς του Συστήματος. Και το γνωρίζουμε πολύ καλά, πως έτσι είναι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v